• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie, airco en isolatie

Geen vochtige kelder meer dankzij een goede ventilatie

Bent u in het bezit van een kelder of kruipruimte, maar gebruikt u deze weinig? Misschien omdat u merkt dat de spullen die u daar opslaat na een tijdje wat muffig worden? Of zelfs vochtig? Grote kans dat u met vochtproblemen in uw kelder te maken heeft. Dit is helemaal niet vreemd, aangezien kelders vanwege hun ondergrondse ligging erg gevoelig zijn voor verschillende vochtproblemen.

Eén van de meest voorkomende reden hiervoor is een gebrek aan ventilatiemogelijkheden. Indien u wilt dat een ruimte een goed binnenklimaat heeft met een gezonde luchtvochtigheid, dan moet deze ruimte structureel voorzien worden van frisse buitenlucht. Dit is ventilatie. Gebeurt dit niet? Dan bestaat het risico dat vocht en vochtproblemen in de ruimte vrij spel krijgen.

Ventilatie nodig in uw kelder? Vraag uw gratis analyse aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Wat is de ideale luchtvochtigheid?

Een gezonde luchtvochtigheid wordt uitgedrukt in een percentage. Het gaat dan exact om de relatieve luchtvochtigheid in een ruimte, die in feite gewoon aangeeft hoeveel waterdamp de lucht op dat moment bevat. De ideale luchtvochtigheid in een binnenruimte ligt tussen 40% en 60%. Is de luchtvochtigheid hoger, dan bevat de lucht dus teveel waterdamp.

Dit fenomeen is helemaal niet ongebruikelijk. Denk bijvoorbeeld maar aan de damp die ontstaat bij het nemen van een douche. U kunt daarna condens op de spiegel waarnemen of ruiten, omdat de waterdamp zich heeft vastgehecht aan de gladde en koude oppervlakken in de ruimte. Gaat dit proces echter lang en structureel door, dan zal de waterdamp zich niet enkel aan ramen en spiegels hechten, maar ook aan andere oppervlakken. En daar schuilt het probleem.

Een natte kelder kan leiden tot meer vochtproblemen

Een kelder is van nature al gevoelig voor vocht, omdat een kelder onder grondwaterniveau ligt. Regent het een tijdje hevig, dan kunt u te maken krijgen met binnentredend sijpelwater. Ook grondwater kan uw kelder binnentreden. Gecombineerd met een gebrek aan ventilatie, zorgt dit voor een continu natte kelder waar de oppervlakken al gauw verzadigd zullen raken met het aanwezige vocht.

Wat er dan gebeurt, is dat het vocht naar boven zal stijgen om daar drogere plekjes te vinden, die nog niet geheel verzadigd zijn. Dit wordt opstijgend vocht genoemd. Het drooghouden van uw kelder is dus niet alleen van invloed op de conditie van uw kelder, maar van uw gehele woning. Niet in de laatste plaats omdat een kelder tevens het fundament van uw woning vormt. Zorgen voor voldoende ventilatiemogelijkheden in uw kelder lost veelal de meeste vochtproblemen in één keer op.

Ventilatie nodig in uw kelder? Vraag uw gratis analyse aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Hoe uw kelder ventileren?

Aangezien een kelder over het algemeen geen ramen of deuren heeft die naar buiten openen, zult u een mechanisch ventilatiesysteem moeten installeren om de kelder van adequate aan- en afvoer van frisse lucht te voorzien. Ventilatiesystemen bestaan in vele soorten en typen, de meest populaire ventilatiesystemen zijn van het type C en D. Het verschil in de soorten schuilt in de wijze waarop verse lucht wordt aan- en afgevoerd. Bij een ventilatiesysteem C gebeurt dit deels op natuurlijke wijze middels roosters. Bij ventilatiesystemen D gaat dit geheel mechanisch.

Indien u wilt weten welk ventilatiesysteem het beste in uw kelder past, dan raden wij aan een vakman in te schakelen om de situatie onder de loep te nemen. Home Solution komt graag bij u langs om uw kelder grondig te inspecteren door middel van een gratis vochtdiagnose, waarna wij u precies kunnen vertellen waardoor uw vochtproblemen zijn ontstaan en hoe u ze kunt verhelpen. Natuurlijk kunnen wij u ook uitgebreid adviseren met betrekking tot de keuze voor een ventilatiesysteem. Bel ons vandaag nog voor uw vrijblijvende diagnose. Bel gratis op het nummer 0800/26.004

Download onze infogids: Eerste hulp bij vocht in huis

Last van vocht in huis? Ontdek in onze gratis gids hoe u zelf vochtproblemen kunt opsporen en herkennen.
Naam*
E-mail*

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie