• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Hoge luchtvochtigheid

Hoe een te hoge luchtvochtigheid vochtproblemen in een kelder veroorzaakt

Last van een hoge luchtvochtigheid in uw kelder? Hoe kan u de hoge luchtvochtigheid in uw kelder verlagen?
Wanneer uw kelder te kampen heeft met een te hoge luchtvochtigheid, uit dat zich in meerdere vochtproblemen die schadelijk kunnen zijn voor uw woning én gezondheid. Het meest voorkomende gevolg van een hoge luchtvochtigheid betreft condens en condensatieproblemen. Door de continu aanwezige waterdamp in de lucht, blijft uw kelder vochtig en zal het vocht in de aanwezige oppervlakken trekken.

Zijn er geen goede ventilatiemogelijkheden voorhanden, dan wordt dit vochtprobleem steeds hardnekkiger, totdat u op een bepaald moment geconfronteerd kunt worden met schimmels, weker en zwakker wordende materialen en spullen die beschadigd raken. Een hoge luchtvochtigheid is tevens nadelig voor uw gezondheid, omdat het meerdere (allergische) reacties en aandoeningen in de hand kan werken.

Kelders zijn gevoelig voor een te hoge luchtvochtigheid

Een kelder krijgt vaak te maken met een te hoge luchtvochtigheid, omdat een kelder en kruipruimte ondergronds gelegen zijn. Dit heeft niet alleen tot gevolg dat grondwater en regenwater sneller kunnen binnensijpelen.Ook een gebrek aan goede ventilatiemogelijkheden werkt een te hoge luchtvochtigheid in een kelder in de hand. Er zijn geen ramen of deuren naar buiten die u kan open zetten. Vochtige lucht blijft met andere woorden in de kelderruimte circuleren.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Wat zijn de gevolgen van een te hoge luchtvochtigheid in een kelder?

In de eerste plaats zult u in een kelder sneller condensatieproblemen ondervinden. Door het gebrek aan ventilatiemogelijkheden kan de vochtige lucht niet ontsnappen, waardoor de in de lucht aanwezige waterdamp zal zoeken naar een plekje om zich te hechten. Ietwat koudere oppervlakken lenen zich hier uitstekend voor, zoals muren en plafonds. Dit proces gebeurt eigenlijk continu, waardoor de muren steeds natter zullen worden en de luchtvochtigheid in uw kelder steeds zal blijven stijgen door het aanwezige vocht.

Na een tijdje zijn de muren zo verzadigd, dat het vocht zich niet meer alleen via de lucht maar ook via de muren verspreid. Het vocht zal zich dan een weg banen naar hoger gelegen verdiepingen, waar nog droge oppervlakken beschikbaar zijn. Dit proces wordt opstijgend vocht genoemd en is de reden dat vochtproblemen in de kelder ook elders in huis voor problemen kunnen zorgen.

Naast schade aan constructiematerialen, kan vocht in de kelder ook schadelijk zijn voor opgeslagen spullen. Is de ruimte lang genoeg vochtig, dan bieden de vochtige oppervlakken ruimte aan schimmelvorming. De combinatie vocht en schimmels is logischerwijs niet goed voor de luchtkwaliteit. Er zal ook een geur in huis hangen, muf en bedompt.

Een te hoge luchtvochtigheid in de kelder is gevaarlijk voor uw gezondheid

Heeft u last van een te hoge luchtvochtigheid in de kelder, dan kan dit ook zeer vervelende gevolgen hebben voor uw gezondheid. U kunt te maken krijgen met huidirritaties, irritaties aan de luchtwegen, diverse allergieën, eczeem, hoestklachten en niesbuien. Ook kunnen bestaande klachten zoals astma, bronchitis en COPD verergeren door een te hoge luchtvochtigheid in huis. Heeft deze hoge luchtvochtigheid ook nog eens geleid tot schimmelvorming, dan versterkt dit de nadelige gevolgen.

Vermijd een te hoge luchtvochtigheid in uw kelder dankzij voldoende ventilatie

Om al deze toestanden en vochtproblemen te voorkomen, volstaat het veelal om te zorgen voor adequate ventilatiemogelijkheden. Het installeren van een mechanisch ventilatiesysteem is daarvoor de perfecte oplossing. Er bestaan echter nogal wat soorten ventilatiesystemen. Welk ventilatiesysteem voor u het beste geschikt is, bekijkt Home Solution samen met u tijdens een vrijblijvende en gratis vochtdiagnose. Hiermee brengen we de situatie van uw kelder exact in kaart, en hoe we de hoge luchtvochtigheid kunnen verlagen. Bel ons nu voor een afspraak en wij komen meteen bij u langs!

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie