• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie, airco en isolatie

Opstijgend vocht

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Hoe herken ik opstijgend vocht?

Een probleem waarvan je al vaker gehoord zal hebben is opstijgend vocht in een woning. Binnen op de muren zie je vochtplekken verschijnen, de oorzaak is water dat opstijgt via de bakstenen en voegen. Het kan zichtbaar zijn op de begane grond of kelderverdiep, niet op de bovenverdiepingen. De eerste symptomen van opstijgend vocht is behangpapier dat loskomt, plinten die loslaten, verf of pleisterwerk die afbladderen, een muffe geur, schimmel – en natte plekken. Merkt u één van deze zaken op, dan moet u actie ondernemen.

Last van opstijgend vocht? Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Opstijgend vocht is ongezond

Niet alleen uw woning krijgt het te verduren als er opstijgend vocht aanwezig is, maar ook uw gezondheid. Er is namelijk een verband tussen problemen met de luchtwegen als er schimmel aanwezig is in woningen. Vochtige plekken die veroorzaakt zijn door opstijgend vocht kunnen schimmel teweegbrengen en over de ganse woning verspreiden. Dit wordt dan ingeademd en kan voor problemen zorgen. Wetenschappelijk onderzoek geeft zelfs aan dat ook reuma en een verminderde weerstand gelinkt kunnen worden aan vochtproblemen in een woning.

Opgelet! Opstijgend vocht kost geld

Je voelt het dus niet alleen aan je luchtwegen, maar ook aan je portefeuille. Aangezien water een goede geleider is zal warmte hierdoor weg kunnen. U zal de thermostaat wat hoger moeten zetten om de gewoonlijke temperatuur te behalen. Dat voelt u aan de energiefactuur.

Wat moet ik nu doen?

Ook al zijn de eerst symptomen goed te bestrijden, het is wel een goed moment om actie te ondernemen. Opstijgend vocht kan de stabiliteit van uw woning aantasten en dat moet u kost wat kost vermijden. We gaan samen met u na hoe ernstig de situatie is. Dat hangt af van de gebruikte bouwmaterialen, dikte van de muren en hoe vergevorderd het opstijgend vocht is.

Hoe opstijgend vocht bestrijden en oplossen?

De allereerste stap is een vochtdiagnose opstellen. Hiermee gaan we na wat de toestand is en wat er precies moet gebeuren om het opstijgend vocht tegen te gaan. Er is een injectie methode waarbij gaten in de aangetaste muren worden geboord die gevuld worden.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

In welk type woning komt opstijgend vocht vaak voor?

Opstijgend vocht zien we vaak voorkomen in oudere woningen waar de muren zonder spouw zijn opgetrokken. Er is ook geen waterkering aanwezig waardoor grondvocht ongehinderd in de bakstenen en voegen kan trekken. De stenen gaan zich volzuigen met grondwater zodat de onderkant van de muur vochtig wordt. Door zouten aanwezig in de muren zal deze het vocht blijven aantrekken en zal de muurafwerking aangetast worden.

Naast het ontbreken van een waterkering kan ook een foutieve afwerking van de muur een oorzaak zijn van opstijgend vocht. De muurafwerking zorgt er dan voor dat er een brug gemaakt wordt waarlangs het vocht naar boven kan komen. Plinten van natuursteen waar een verflaag op voorzien werd kunnen ook tot problemen leiden. De verflaag zorgt er namelijk voor dat de natuursteen zijn ademend vermogen verliest zodat de muur niet meer kan uitdrogen. Maar ook voor uitbreidingen aan bestaande woningen kan het gebeuren dat er opstijgend vocht voorkomt. Als uw aannemer de aanbouw boven de waterkering geplaatst heeft, dan vraag je op problemen.

Zo kan water steeds naar binnen en voor schimmel beginnen zorgen. Er gaat vaak heel wat tijd over eer er iets zichtbaar is en dan is het probleem al aanwezig. Je ziet misschien een vochtplek, maar de echte oorzaak kan ver van die plaats zijn. Dus let op met het aanbouwen van een garage of veranda en vraag de aannemer welke maatregelen hij zal nemen om de waterkering juist te plaatsen.

Neem contact op met onze expert

We kunnen een afspraak maken ter plekke en de situatie bekijken. Tijdens een vrijblijvend gesprek geven we advies, vervolgens maken we de offerte op. Je krijgt alles netjes op papier en de werken worden uitgevoerd zoals besproken. Op een professionele manier is uw woning verlost van opstijgend vocht.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie