• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Opstijgend vocht

Hoe herken ik opstijgend vocht?

Opstijgend vocht: een vervelend probleem dat zo snel mogelijk aangepakt moet worden. Bij een hoge waterdruk of een defecte waterkering kan vocht via de ondergrond binnendringen in je woning. Vochtplekken op de muren en een muffe geur verraden dat je met een vochtprobleem kampt. Gelukkig is opstijgend vocht makkelijk te herkennen en ook goed te verhelpen.

Last van opstijgend vocht? Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Hoe herken je opstijgend vocht?

Opstijgend vocht herken je als een donkere vochtplek onderaan op de muur. Water stijgt op via de bakstenen en voegen vanuit de ondergrond. Eenmaal de onderste bakstenen verzadigd zijn met grondwater, stijgt het vocht verder naar boven tot je het opmerkt op de muren binnenshuis.

Opstijgend vocht manifesteert zich op de begane grond of in de kelder, niet op de bovenverdiepingen. De eerste symptomen van opstijgend vocht zijn behangpapier dat loskomt, plinten die loslaten, verf of pleisterwerk die afbladderen, een muffe geur en schimmelvorming. Merk je één van die zaken op, dan moet je snel actie ondernemen. Hoe vroeger je erbij bent, hoe minder ingrijpend de behandeling is.

Opstijgend vocht is ongezond

Niet alleen de woning krijgt het te verduren als er opstijgend vocht aanwezig is, maar ook je gezondheid. Er is namelijk een verband tussen problemen met de luchtwegen als er schimmel aanwezig is in woningen. Vochtige plekken die veroorzaakt zijn door opstijgend vocht kunnen schimmel teweegbrengen en over de ganse woning verspreiden. Dit wordt dan ingeademd en kan voor problemen zorgen. Wetenschappelijk onderzoek geeft zelfs aan dat ook reuma en een verminderde weerstand gelinkt kunnen worden aan vochtproblemen in een woning.

Opgelet! Opstijgend vocht kost geld

Je voelt het dus niet alleen aan je luchtwegen, maar ook aan je portefeuille. Aangezien water een goede geleider is zal warmte hierdoor weg kunnen. U zal de thermostaat wat hoger moeten zetten om de gewoonlijke temperatuur te behalen. Dat voelt u aan de energiefactuur.

Wat moet ik nu doen?

Ook al zijn de eerst symptomen goed te bestrijden, het is wel een goed moment om actie te ondernemen. Opstijgend vocht kan de stabiliteit van uw woning aantasten en dat moet u kost wat kost vermijden. We gaan samen met u na hoe ernstig de situatie is. Dat hangt af van de gebruikte bouwmaterialen, dikte van de muren en hoe vergevorderd het opstijgend vocht is.

Hoe ontstaat opstijgend vocht?

Opstijgend vocht duikt het vaakst op in oudere woningen. Daar is meestal geen waterkering aanwezig waardoor grondvocht ongehinderd in de bakstenen en voegen kan trekken. De stenen zuigen zich vol met grondwater en op die manier wordt de onderkant van de muur vochtig. De zouten die aanwezig zijn in de muren versterken dat zuigende effect.

Daarnaast kan ook een foutieve afwerking van de muur een oorzaak zijn van opstijgend vocht. Wanneer er wel degelijk een waterkering aanwezig is, maar die versleten is of foutief werd aangebracht, kan vocht toch naar binnen dringen. Er is dan rechtstreeks contact tussen de ondergrond en de muur. De muurafwerking zorgt er zo voor dat er een brug gemaakt wordt waarlangs het vocht naar boven kan komen.

Het is extra opletten geblazen wanneer je een aanbouw aan je woning zet. Het is van groot belang dat ook dan een waterkering voorzien wordt. Doe je dat niet, dan is opstijgend vocht eigenlijk bijna onvermijdelijk. Vraag daarom altijd goed na aan de aannemer welke maatregelen hij zal nemen om de waterkering juist te plaatsen.

Hoe opstijgend vocht bestrijden en oplossen?

De allereerste stap is een vochtdiagnose stellen. Daarvoor heb je de expertise van een expert nodig. Een vochtplek op de muur kan namelijk heel wat verschillende oorzaken hebben. Opstijgend vocht komt vaak voor, maar ook een probleem aan de gevel, een lekkage of condensatievorming kan ten grondslag liggen aan het vochtprobleem. De experten van Home Solution komen graag bij je langs om het vochtprobleem onder de loep te nemen. Zo kunnen we de juiste diagnose stellen en een gepaste behandeling voorstellen.

Gaat het inderdaad om opstijgend vocht? Dan gaan we na wat de toestand van de vochtige muur is en wat er precies moet gebeuren om het opstijgend vocht tegen te gaan.
In het beste geval volstaat een muurinjectie. We injecteren het getroffen deel van de muur dan met een vochtwerend middel. Dat gebeurt via gaatjes die we op strategische plekken in de muur boren. Eenmaal het middel is uitgehard, kan vocht niet langer opstijgen in de muur.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

In welk type woning komt opstijgend vocht vaak voor?

Opstijgend vocht zien we vaak voorkomen in oudere woningen waar de muren zonder spouw zijn opgetrokken. Er is ook geen waterkering aanwezig waardoor grondvocht ongehinderd in de bakstenen en voegen kan trekken. De stenen gaan zich volzuigen met grondwater zodat de onderkant van de muur vochtig wordt. Door zouten aanwezig in de muren zal deze het vocht blijven aantrekken en zal de muurafwerking aangetast worden.

Naast het ontbreken van een waterkering kan ook een foutieve afwerking van de muur een oorzaak zijn van opstijgend vocht. De muurafwerking zorgt er dan voor dat er een brug gemaakt wordt waarlangs het vocht naar boven kan komen. Plinten van natuursteen waar een verflaag op voorzien werd kunnen ook tot problemen leiden. De verflaag zorgt er namelijk voor dat de natuursteen zijn ademend vermogen verliest zodat de muur niet meer kan uitdrogen. Maar ook voor uitbreidingen aan bestaande woningen kan het gebeuren dat er opstijgend vocht voorkomt. Als uw aannemer de aanbouw boven de waterkering geplaatst heeft, dan vraag je op problemen.

Zo kan water steeds naar binnen en voor schimmel beginnen zorgen. Er gaat vaak heel wat tijd over eer er iets zichtbaar is en dan is het probleem al aanwezig. Je ziet misschien een vochtplek, maar de echte oorzaak kan ver van die plaats zijn. Dus let op met het aanbouwen van een garage of veranda en vraag de aannemer welke maatregelen hij zal nemen om de waterkering juist te plaatsen.

Kelders zijn extra gevoelig voor opstijgend vocht

Opstijgend vocht ontstaat het snelst in de kelder. De hele kelder wordt natuurlijk omgeven door vochtige grond. Na verloop van tijd eist dat zijn tol en kan je grondwater in de kelder krijgen. Bakstenen worden door de jaren heen steeds iets brozer en poreuzer. Ze nemen makkelijker water op en drogen moeilijker uit. Er ontstaan kleine gaatjes en scheurtjes in oude bakstenen waarlangs water zich een weg kan banen. Merk je een muffe geur op in de kelder en zie je vochtplekken? Dan doe je er goed aan om een vochtexpert uit te nodigen.

Opstijgend vocht is niet onschuldig

Is het dan zo belangrijk om opstijgend vocht aan te pakken? Dat is het zeker! Niet alleen je woning krijgt het zwaar te verduren als er opstijgend vocht aanwezig is, maar ook je gezondheid. Er is namelijk een verband tussen problemen met de luchtwegen en schimmel in woningen, veroorzaakt door vochtproblemen. De sporen die schimmels produceren zijn giftig en wanneer je ze inademt, kan je klachten aan de luchtwegen ondervinden.

Verder zijn vochtige bakstenen geen goed nieuws voor de structuur van je woning. Broze bakstenen verliezen stabiliteit. Het is dus belangrijk om het opstijgend vocht zo snel mogelijk een halt toe te roepen.

Home Solution roept opstijgend vocht een halt toe

Heeft je woning last van opstijgend vocht? Geen paniek! Home Solution verhelpt je vochtproblemen op een doeltreffende en professionele manier. Maak een afspraak en we komen graag langs voor een vrijblijvend gesprek. Onze experts analyseren het vochtproblemen, stellen een behandelplan op en geven je de offerte. Even later ben je van dat vervelende opstijgend vocht verlost!

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie