Last van witte plekken op uw buitenmuren?
Uw muren hebben gedurende de jaren een hoop te lijden onder diverse weersomstandigheden, zeker in ons toch wel vaak gure landje. Maar naast enkel vocht, kunnen ook andere substanties in uw muren terechtkomen. Het vocht dat in de materialen trekt, bevat namelijk ook diverse bestanddelen die logischerwijs ook hun sporen nalaten in de materialen waaraan ze zich hechten.
Eén van die substanties is salpeter. Heeft u een witte aanslag op uw muren, dan kunt u te maken hebben met salpeter. Salpeter komt voort uit chemische elementen in het (grondwater). Indien uw muren om één of andere wijze in contact komen met vocht, kan eventueel aanwezig salpeter dus ook direct met het vocht in uw wanden terechtkomen.
Naast salpeter, kunt u ook te maken krijgen met muurzouten. Muurzouten, ook wel hygroscopische zouten genoemd, zijn herkenbaar aan een poederachtige witte aanslag op de muren. Hygroscopisch houdt in, dat de zouten vocht aantrekken. Dat kan zowel vocht uit de omgeving zijn als vocht uit de grond.
Vraag een gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing
Wat is salpeter en hoe kunt u dit herkennen?
Salpeter uit zich in de vorm van een aanslag op de muren, die in veel gevallen wordt veroorzaakt door opstijgend vocht. Opstijgend vocht betreft vocht, dat van lagere etages zich een weg naar hogere verdiepingen baant door continu droge plekken te zoeken om zich aan te hechten. Dit vocht kan echter verontreinigd zijn, waardoor het ook salpeter kan bevatten.
Salpeter wordt gevormd wanneer chemische elementen in vocht, zoals ammoniak, samen met nitraatbacteriën reageren met aanwezig kaliumcarbonaat in het metsel- en voegwerk. Wanneer dit contact maakt met het zuurstof in de lucht wordt vervolgens kaliumnitraat gevormd. Dit uit zich op uw muren als een witte uitslag. Salpeter is een mineraal en vooral vochtige en slecht geventileerde muren zijn er erg gevoelig voor.
Wat zijn muurzouten en hoe kunt u ze herkennen?
Naast salpeter, kunnen uw muren ook hygroscopische zouten bevatten. Ook dit komt met name voor wanneer u last heeft van opstijgend vocht. Dit heeft tot gevolg dat uw muren continu vocht blijven aantrekken. Deze muurzouten bestaan onder andere uit chloriden en nitraten, welke u in het grondwater van nature terug kunt vinden.
Vraag een gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing
Deze zouten kunnen alle soorten vocht aantrekken, zoals grondvocht zijn, sijpelwater maar ook intern vocht zoals condens. Doordat uw muren hierdoor in feite dubbel zo gevoelig zijn voor vocht, kunt u door de aanwezigheid van muurzouten met erg veel vervelende vochtproblemen te maken krijgen. Dus bovenop het onderliggende vochtprobleem zelf.
Muurzouten en salpeter vormen zwakke plekken
Een witte aanslag op de muur is niet bijzonder fraai, ongeacht of de oorzaak salpeter is of hygroscopische zouten. De aanwezigheid van deze substanties in uw muren zorgt er bovendien voor dat het onderliggende vochtprobleem blijft bestaan. Beide substanties trekken de hele tijd vocht aan, dus zolang u niks aan de situatie doet, zult u te kampen hebben met allerhande vochtproblemen. Het is dus raadzaam in een vroeg stadium iets aan deze problemen te doen.
Home Solution rekent af met salpeter en muurzouten
Indien u een witte aanslag op uw muren bemerkt, kunt u bij ons een vrijblijvende vochtdiagnose inplannen om de situatie aan een onderzoek te onderwerpen. Wij kunnen op deze manier voor u uitzoeken hoe het bestanddeel in uw muren terecht is gekomen, in hoeverre het schade heeft aangericht aan uw woning en natuurlijk ook hoe u van het probleem af komt. Tegenwoordig bestaan er gelukkig vele manieren om salpeter en zout in de muren te verhelpen én te voorkomen. Uiteraard kunnen wij u perfect adviseren welke behandelmethode voor u het meest geschikt is.
Bel ons vandaag nog om een vochtdiagnose uit te voeren en u kunt rekenen op een grondige en effectieve aanpak.