• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Hoge luchtvochtigheid

Hoge luchtvochtigheid = vochtproblemen?

Sommige vochtproblemen zijn dusdanig ernstig van aard, dat het redelijk moeilijk is om deze niet op te merken. Denk bijvoorbeeld aan waterschade als gevolg van hevige regenval, of een grote hoeveelheid grondwater dat uw kelder is binnengedrongen. Natuurlijk zijn deze scenario’s absoluut niet prettig om mee te maken. Maar vanwege hun acute aard kunt u snel handelen om verdere schade te voorkomen.

Er bestaan echter ook vochtproblemen die iets subtieler van aard zijn. Deze sluipen als het ware langzaamaan uw woning binnen en worden veelal pas waargenomen als de schade reeds geschied is. Eén van die vochtproblemen is condensatie. Condensatie is het proces, waarbij rondcirculerende vochtige lucht niet kan worden afgevoerd uit uw woning. Dit is vooral het geval in ruimten met een hoge luchtvochtigheid. Deze condensatie zal zich dientengevolge hechten aan de aldaar aanwezige koudere oppervlakken, omdat het simpelweg nergens anders naartoe kan. Na verloop van tijd zullen deze oppervlakken steeds vochtiger worden en op termijn wellicht zelfs ernstig beschadigd raken.

Hoge luchtvochtigheid in huis? Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Hoe ontstaat een hoge luchtvochtigheid in uw woning?

U vraagt zich allicht af, hoe een hoge luchtvochtigheid veroorzaakt kan worden in een ruimte. Het antwoord hierop is niet al te ingewikkeld: dit vindt meestal plaats in de zogeheten ‘natte ruimten’ van een woning. Dit zijn ruimten waarin continu iets met water of vocht wordt gedaan, te denken valt aan een keuken, badkamer of wasruimte. Omdat de temperatuur in deze ruimten veelal ietwat hoger ligt dan in andere ruimten van uw woning, zal het aanwezige vocht vervolgens verdampen.

Hoe leidt een hoge luchtvochtigheid tot condensatieproblemen?

Wanneer de vochtige lucht eenmaal verdampt is, zal dit op den duur in contact komen met koudere oppervlakken in dezelfde ruimte. Dit kan een spiegel of raam zijn, maar ook een muur. Is de temperatuur van de ruimte ernaast namelijk lager, dan is de muur automatisch ook iets kouder. Doordat deze waterdamp door het contact in temperatuur daalt wordt het weer vloeibaar. Dit is goed te zien aan de waterdruppels die u kunt waarnemen op uw spiegel, nadat u gedoucht heeft. Betreft het echter een muur of plafond, dan zal het vocht vanwege het poreuze karakter van dit oppervlak in de muur trekken.

Hoge luchtvochtigheid in huis? Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Gebeurt dit op structurele basis, dan zal dit oppervlak steeds vochtiger worden en daardoor ook weker. De materialen waarvan het oppervlak vervaardigd is, zullen daardoor in kwaliteit afnemen. Dit is absoluut niet goed voor de bouwkundige constructie van uw woning! Daarnaast dient u er ook rekening mee te houden dat vochtige oppervlakken een uitstekende broedplaats vormen voor schimmels. Schimmels staan er om bekend dat ze langzaam maar zeker de materialen waaraan ze zich hechten beschadigen, maar ze zijn ook nog eens schadelijk voor uw gezondheid.

Wat kunt u doen tegen een hoge luchtvochtigheid?

Bovenstaand scenario wilt u ongetwijfeld voorkomen. Denkt u dat uw woning te kampen heeft met condensatieproblemen, dan raden wij aan de situatie eens onder de loep te laten nemen door een firma die gespecialiseerd is in vochtproblemen. Home Solution kan u hierin prima bijstaan. Dankzij onze jarenlange ervaring op het gebied van de meest uiteenlopende vochtproblemen kunnen wij u op werkelijk elk gebied informeren over de voor u meest voor de hand liggende oplossing.

1. Open uw ramen voor verluchting

Hoge luchtvochtigheid is altijd een probleem van verluchting. De eenvoudigste manier om hoge luchtvochtigheid te proberen voorkomen is om regelmatig uw ramen een tijdje open te zetten. Zeker in vochtige ruimtes zoals de badkamer of het toilet. Daar kan condensatie het snelst gaan optreden.

2. Ventilatie plaatsen

Om condensatie tegen te gaan is raadzaam om de plaatsing van ventilatie te overwegen. Heb je een nieuwbouw? Dan is het sowieso wettelijk verplicht volgens de EPB-regelgeving. Nieuwe woningen worden immers erg luchtdicht en geïsoleerd gebouwd, waardoor de doorstroming van verse lucht moeilijker kan verlopen. Een ventilatiesysteem is dan zeker geen overbodige luxe meer. 

Hoe u dit het beste aanpakt, vertellen wij u graag. Neem daarom vandaag nog vrijblijvend contact met ons op, dan zullen wij uitgebreid de verschillende mogelijkheden met u doorlopen en deze natuurlijk ook voor u implementeren. Bel ons gratis op 0800/26.004 voor een afspraak, wij helpen u graag!

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie