• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Condensatie

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Condensatie in huis? Mogelijke oplossing voor condens

Heeft uw woning last van condensatie? Condensatie is eigenlijk een heel normaal verschijnsel dat in alle woningen voorkomt. U ziet het het meeste terug in de zogenaamde natte ruimten van een woning. Dit zijn ruimten waarin veel met vocht en water wordt gewerkt zoals de keuken, badkamer en wasruimte. Doordat hierdoor de luchtvochtigheid in deze ruimten hoger zal liggen dan in de rest van uw woning, treedt hier vaak condensvorming op. Op gladde oppervlakken zoals ramen en spiegels is dit veelal goed waar te nemen: een laagje waterdruppeltjes dat na verloop van tijd weer wegtrekt.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Hoe ontstaat condensatie?

Condensatie is niets anders dan waterdamp die vloeibaar is geworden nadat hij in contact is gekomen met een koud oppervlak. Dit oppervlak kan een raam of spiegel zijn, maar in veel gevallen ook een muur of plafond. Omdat dit oppervlak kouder is dan de temperatuur van de lucht in een ruimte, koelt de waterdamp af en wordt vervolgens weer vloeibaar. Op gladde oppervlakken heeft dit weinig blijvende gevolgen, omdat het zich niet kan vasthechten. Het probleem van condensatie wordt echter zichtbaar op oppervlakken die meer poreus van aard zijn. Muren en plafonds kunnen behoorlijk lijden onder condensatievorming, omdat het vocht in dat geval ook in de materialen zal trekken.

Kan condensatie schade aanrichten?

Helaas is het antwoord op deze vraag: ja. Wanneer er in uw woning sprake is van condensatie, zal deze condens zich vasthechten aan diverse oppervlakken in uw woning. Aanvankelijk zijn dit de gladde oppervlakken, maar na verloop van tijd zal condens zich ook in de muren en plafonds nestelen. Wanneer dit proces een tijdje voortduurt, blijven deze oppervlakken eigenlijk continu vochtig.

Uiteindelijk zal het aanwezige vocht de materialen zelf beginnen aantasten. Metselwerk wordt hierdoor zwakker en poreuzer en kan beschadigingen vertonen. Ook pleisterwerk zal afbrokkelen en aanwezige verflagen zullen verschilferen. Zijn uw muren behangen, dan kan dit behang beginnen loslaten, omdat de ondergrond geen goede hechting meer biedt. Dit zijn allemaal schadeposten die steeds hoger worden, naarmate het vochtprobleem langer blijft duren.

Schimmelvorming als gevolg van condensatie

Naast bovengenoemde schade zullen de vochtige plekken als gevolg van condensvorming op den duur ook leiden tot schimmelvorming. Schimmels zijn microscopisch kleine organismen die uitzonderlijk goed gedijen op vochtige plekken. Ze verspreiden zich door middel van schimmelsporen en kunnen zich in een zeer korte tijd meermaals vermenigvuldigen.

Schimmels tasten niet alleen de bouwkundige constructie van uw woning aan, maar zijn daarnaast ook nog eens bijzonder schadelijk voor uw gezondheid. Bij het inademen van schimmels kunt u problemen en irritaties ondervinden aan onder andere uw luchtwegen en huid.

Hoe condensatie bestrijden?

In vrijwel alle gevallen is er één oplossing die meteen afrekent met condensatie, namelijk het plaatsen van een ventilatiesysteem. Een ventilatiesysteem zorgt voor een continue aan- en afvoer van schone, frisse en droge lucht. Als gevolg hiervan heeft vocht geen kans meer zich te hechten aan oppervlakken in uw woning, waardoor vochtige plekken door condensatie definitief tot het verleden behoren.

Wilt u meer informatie over ventilatiesystemen? Kijk dan op de pagina Installatie ventilatiesysteem, of neem direct contact op met Home Solution. Wij voorzien u graag van deskundig advies en komen snel bij u langs. Wij nemen uw specifieke situatie onder de loep in een gratis vochtanalyse, en voorzien u - volledig vrijblijvend - van de meest efficiënte oplossing.

Vraag je gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definiteve oplossing

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie