• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Koudebruggen

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Wat is een koudebrug? Tips & advies

Een koudebrug kan je zien als een zwak punt in de isolatie van je woning. Waar geen isolatie zit heb je dus een koudebrug. Bijvoorbeeld waar een binnenmuur een buitenmuur raakt, een vloerplaat die de buitenmuur raakt of als er leidingen door de isolatie lopen. Langs deze weg gaat er warmte verloren waardoor je de thermostaat steeds hoger moet zetten om de temperatuur te behouden. Dat wil je natuurlijk vermijden, zeker met de isolatie normen van tegenwoordig.

Spring snel naar: Hoe een koudebrug herkennen? - Hoe koudebruggen opsporen? -  Tips om koudebruggen op te lossen en te voorkomen

Hoe kan je een koudebrug herkennen?

Je kan koudebruggen dus overal in je woning hebben, soms merk je ze niet op. Maar er zijn enkele zaken waar je op kan letten:

  • Let op onderbrekingen van isolatie, hier komen de meeste koudebruggen voor. Als isolatiedelen niet goed op mekaar aansluiten dan kan er nog lucht door. Warmte verdwijnt dus op die manier.
  • Een plaats waar geen isolatie zit is ook een koudebrug. Oudere woningen kunnen deze fouten al eens hebben aan rolluiken bijvoorbeeld. Ook voor een vloer, wanneer de buitenmuur op de fundering staat is niet altijd aangewezen.
  • Verouderd buitenschrijnwerk is iets wat veel mensen over het hoofd zien. Oude profielen hebben geen thermische onderbreking, langs daar kan koude binnendringen. Hou uw hand eens aan een raam bij een koude dag. Als er oude ramen zijn, dan voel je de koude direct.

Vraag uw gratis koudebrug inspectie aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Hoe koudebruggen opsporen?

Koudebruggen zie je dus niet altijd met het blote oog. De truck met de hand kan je dus op alle plaatsen gebruiken. Wrijf over een muur, plafond of vloer en als je koude voelt, dan heb je een koudebrug gevonden. Zijn er ergens in huis vochtplekken of condens, dat kan ook verwijzen naar een koudebrug. Heb je zelf geen idee vanwaar het komt, dan kan je best een specialist inschakelen die voor jou een grondig onderzoek uitvoert.

Tips om koudebruggen op te lossen en te voorkomen

Het is niet zo makkelijk om een koudebrug te verhelpen. Je kan ervoor kiezen om oude ramen te vervangen, dat is nog een makkelijke oplossing. Maar voor alle andere zaken, zoals een buitenmuur die de fundering raakt, dat is een lastige klus.

  • In sommige gevallen kan de oplossing gewoon zijn om isolatie rond de koudebrug aan te brengen.
  • Maar er zijn ook gevallen waar er isolatie over de volledige gevel moet aangebracht worden.
  • Een koudebrug wegwerken aan de fundering is helaas een onmogelijke klus. De kosten van de werken wegen niet op tegen de investeringskost van de woning.

In de zomer is het omgekeerd, dan kan er namelijk warme lucht binnen in uw woning komen. Langs de ‘koudebruggen’ werkt het dus omgekeerd. Tijdens de zomer en een hittegolf wil je het binnen zo fris mogelijk houden. Als warme lucht kan binnendringen dan zal de temperatuur snel stijgen.

Vraag uw gratis koudebrug inspectie aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing


Koudebruggen voorkomen begint bij het bouwen en isoleren

Je moet het voorkomen van koudebruggen zien als een woning die volledig omhuld is met isolatie, zodat er geen koude of warme lucht door kan. Als de verwarming op staat tijdens de winter dan is het lekker warm. In de zomer blijft het koel door de isolatie. Buitenschrijnwerk, muurisolatie en dakisolatie moeten dus naadloos op mekaar aansluiten. Je moet er dus op letten dat er op geen enkele plek isolatie is onderbroken door leidingen of andere zaken.

Je zal zien dat dit lastiger uit te voeren is dan je denkt
. Professionele hulp kan hierbij helpen en je zal het verschil aan uw woning merken. Zelfs een kleine kier kan een koudebrug veroorzaken, ook al ziet u deze niet, er gaan warmte verloren en dat is te vermijden.

Informeer geheel vrijblijvend voor een definitieve oplossing.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie