• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Onvoldoende ventilatie

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Waarom is voldoende ventilatie in huis belangrijk?

Wist u dat het heel belangrijk is om uw woning continu te voorzien van frisse lucht? Niet alleen is frisse lucht gezond, maar ook omdat voldoende ventilatie en aanvoer van verse lucht in huis belangrijk is om bepaalde vochtproblemen te voorkomen.

Goede ventilatie in huis is belangrijk voor een gezond leefklimaat, een gezonde relatieve luchtvochtigheid en het voorkomen van condensatieproblemen en een teveel aan vocht in huis. Zeker de zogeheten natte ruimten van uw woning, zoals de keuken of badkamer, hebben baat bij een goede ventilatie. Zo kan de aanwezige waterdamp in de lucht snel afgevoerd worden. Gebeurt dit niet, dan zal het vocht diverse oppervlakken aantasten, met meerdere vervelende gevolgen voor u én uw woning.

Ventilatiesysteem nodig? Vraag uw gratis offerte aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Ventilatie voert verse lucht aan

Het spreekt voor zich: ventilatie zorgt ervoor dat je gezonde buitenlucht inademt. In slecht geventileerde ruimtes neemt de luchtkwaliteit snel af. Er hangt veel waterdamp in de lucht, het CO2-gehalte stijgt en schadelijke stoffen worden niet naar buiten geloodst. Zo ontstaat een ongezond leefklimaat.

Wie niet ventileert, ademt vuile, zuurstofarme lucht in. Als je te lang wordt blootgesteld aan slechte lucht, kan je last krijgen van allerhande kwaaltjes. Je krijgt een droge keel, hoofdpijn, de ogen kunnen geïrriteerd geraken en ook neusverstoppingen komen vaak voor. Op lange termijn kunnen er zich klachten aan de luchtwegen ontwikkelen.

Ventilatie voorkomt condensatieproblemen in huis

Ventilatie is extra belangrijk in natte ruimtes zoals de keuken, de badkamer en de wasplaats. Daar loopt de relatieve luchtvochtigheid namelijk nog extra snel op. Na een warm bad of een avondje koken hangt er veel waterdamp in de lucht. Wanneer die waterdamp in contact komt met koude ramen, muren of plafonds ontstaat er condensatie. Er vormen zich kleine waterdruppeltjes op de koude oppervlaktes.

Condens is geen probleem op de badkamerspiegel of op het keukenraam, maar op muren en plafonds kan die condens inwerken. Poreuze bouwmaterialen nemen het vocht op en zo ontstaan lokaal vochtplekken. De pleister kan beginnen af te brokkelen en de bakstenen kunnen verzadigd geraken met vocht. Zo wordt de oppervlakte van de baksteen week en het bouwmateriaal verliest zijn stabiliteit. Geen goed nieuws! In natte ruimtes is het daarom extra belangrijk dat vochtige lucht afgevoerd wordt naar buiten. Ventileren is dus de boodschap.

Ventilatie voorkomt schimmels in huis

Die vochtplekken veroorzaakt door condens brengen nog een ander kwaaltje met zich mee: schimmels. De vochtige plekken op bouwmaterialen vormen namelijk de ideale broeihaard voor allerhande schimmels. Ze nestelen zich op de vochtplek en verspreiden zich razendsnel over de rest van de muur.

Schimmels vermenigvuldigen zich via zogenaamde schimmelsporen. Dat zijn hele kleine schadelijke stoffen die erg giftig zijn wanneer je ze inademt. Schimmels kunnen gezondheidsklachten met zich meebrengen. Het is extra opletten voor zwarte schimmels.

Die schimmels zal je niet alleen vinden op plafonds en muren, ze vestigen zich ook in stoffen, tapijten, meubels en gordijnen. Schimmels produceren ook een typische, muffe geur die erg onaangenaam is. Hoe vroeger je de schimmels aanpakt, hoe beter.

Onvoldoende ventilatie in moderne woningen

In oude woningen werd vochtige lucht op een natuurlijke wijze vervangen door verse, droge buitenlucht. Dat gebeurde bijvoorbeeld langs kieren in de dakpannen of spleten onder de deuren. Later werden huizen voorzien van een spouwmuur, een dikke laag isolatie en dubbele of tegenwoordig zelfs driedubbele beglazing. Dat is natuurlijk bijzonder goed voor je energiefactuur, maar het zorgt er ook voor dat er niet meer vanzelf geventileerd wordt.

In onze gerenoveerde en nieuwe woningen wordt de lucht dus verzegeld. Een mechanisch ventilatiesysteem is daarom onmisbaar. Dankzij een goede ventilatie adem je niet alleen gezonde lucht in, je voorkomt ook vochtproblemen en je vermijdt schimmels in je woning.

Je kan regelmatig een raam openzetten om de ruimte te verluchten, maar dat staat niet gelijk aan ventilatie. Zodra je het raam opnieuw sluit, stapelt CO2 zich terug op en begint de luchtvochtigheid opnieuw te stijgen. Bovendien verlies je in de winter veel warmte door het raam open te zetten na bijvoorbeeld een warme douche. Een mechanisch ventilatiesysteem zorgt voor continue ventilatie zonder temperatuurverlies.

Welke soorten ventilatiesystemen bestaan er?

Er bestaan verschillende ventilatiesystemen. De natuurlijke wijze van ventileren wordt systeem A genoemd. In oude woningen vind je soms oude ventilatiesystemen die enkel verse lucht aanvoeren. Dat heet ventilatiesysteem B.

In moderne woningen wordt enkel nog voor ventilatiesystemen C en D gekozen. Bij ventilatiesysteem C wordt vervuilde binnenlucht op een mechanische manier naar buiten gezogen. De ventilatiesystemen D voeren zowel verse lucht aan als vervuilde lucht af op mechanische wijze. De systemen van het type D kunnen ook uitgerust worden met een energiebesparende warmtewisselaar en allerhande filters om bijvoorbeeld ook pollen buiten te houden.

Wil je graag weten welk ventilatiesysteem het beste bij jou specifieke situatie past? Contacteer ons voor vrijblijvend en deskundig advies.

Home Solution installeert mechanische ventilatiesystemen

Vragen of  meer info? Neem dan contact op met Home Solution. Wij beschikken over heel wat oplossingen op maat. Zo kan je zonder zorgen koken en genieten van een heerlijk warme douche zonder te hoeven denken aan mogelijke condensatieproblemen of schimmelvorming.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie