• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Installatie ventilatiesysteem

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Installatie ventilatiesysteem

Heeft u te kampen met condensatieproblemen in uw woning? En begint u hier steeds meer hinder van te ondervinden? Dan kan de installatie van een mechanisch ventilatiesysteem oplossing brengen!

Condensatie ontstaat wanneer er sprake is van een hoge luchtvochtigheid in een ruimte, veelal gecombineerd met een gebrek aan frisse lucht. Doordat er geen of onvoldoende verse lucht wordt aan- en afgevoerd, blijft waterdamp lang in een ruimte circuleren. Hierbij hecht het zich aan aanwezige oppervlakken.

Dankzij de installatie van een ventilatiesysteem voorkomt u dat vochtige lucht continu blijft circuleren. Het ventilatiesysteem zal er immers voor zorgen dat de vochtdeeltjes via het afvoersysteem uit de ruimte worden gezogen. Tegelijkertijd wordt er frisse en droge lucht aangevoerd, die de ruimte droog houdt en ook nog eens voorziet van voldoende zuurstof.

Interesse in een ventilatiesysteem? Vraag hier uw gratis offerte →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Oorzaken en gevolgen van condensatie

Condensatie ontstaat in de meeste gevallen in de zogeheten natte ruimten van een woning. Dit zijn vertrekken waarin er veelvuldig gebruik wordt gemaakt van vocht en water, zoals een keuken, wasruimte, badkamer en soms ook kelderruimte. Doordat de relatieve luchtvochtigheidsgraad in deze vertrekken door het watergebruik hoger ligt dan in andere ruimten, is het van belang ervoor te zorgen dat deze vochtige lucht een adequate uitweg vindt. Is deze er niet, dan zal de waterdamp naar verkoeling "zoeken" en zich vastklampen aan koele aanwezige oppervlakken, zoals spiegels, ramen, maar ook muren.

Dit hechtingsproces brengt met zich mee dat poreuze oppervlakken zoals muren en plafonds steeds meer verzadigd raken met vocht. De oppervlakken worden op termijn steeds weker. Dit is bijzonder slecht nieuws voor de bouwkundige constructie van uw woning. Het heeft immers tot gevolg dat bouwmaterialen steeds meer beschadigd raken en zwakker worden.

Ook heeft de vochtigheid het vervelende gevolg schimmels en schimmelsporen aan te trekken. Deze zullen zich nestelen op de vochtige muren, hun favoriete habitat, en zich vandaar razendsnel vermenigvuldigen. En dit heeft nefaste gevolgen voor zowel uw woning als uw gezondheid.

Stop condensvorming met een ventilatiesysteem

De installatie van een ventilatiesysteem rekent in één klap af met alle condens gerelateerde vochtproblemen. Een (goed werkend) ventilatiesysteem staat in voor een constante aan- en afvoer van verse lucht. Zo blijft het vocht in de lucht niet “hangen” en kan het zich bijgevolg ook niet vasthechten.

Interesse in een ventilatiesysteem? Vraag hier uw gratis offerte →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Decentrale ventilatie

Soorten ventilatiesystemen

Indien u opteert voor een mechanisch ventilatiesysteem, dan heeft u de keuze uit meerdere opties. Volgens de huidige Belgische normen zijn er in totaal 4 verschillende ventilatiesystemen verkrijgbaar:

  • Ventilatiesysteem A: Aan- en afvoer van frisse lucht op natuurlijke wijze
  • Ventilatiesysteem B: Verse lucht wordt op mechanische wijze aangevoerd en vervuilde lucht wordt op natuurlijke wijze afgevoerd
  • Ventilatiesysteem C: Frisse lucht wordt op natuurlijke wijze aangevoerd en vervuilde lucht wordt op mechanische wijze afgevoerd
  • Ventilatiesysteem D: De aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht gebeurt op mechanische wijze

Welk ventilatiesysteem is geschikt?

Wil u graag weten welk ventilatiesysteem het beste binnen uw specifieke situatie past? Neem dan nu contact met ons op! Wij voorzien u van gedegen en deskundig advies dat precies op uw leefwijze en woning is afgestemd.

Na een gratis vochtanalyse helpen we u bij de keuze van het meest geschikte ventilatiesysteem, passend binnen uw woonomgeving. Zo zal u nooit meer last ondervinden van condensatieproblemen. Contacteer ons vandaag nog voor een vrijblijvend adviesgesprek!

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie