• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Natte buitengevel

Een natte buitengevel? Hoe ontstaat het en hoe behandelen en oplossen?

Na opstijgend vocht is een natte buitengevel een van de meest voorkomende vochtproblemen. Als je niet tijdig actie onderneemt dan kan er ernstige schade ontstaan en heb je grote problemen. Een mogelijke oorzaak kunnen poreuze bakstenen zijn of beschadigd voegwerk. Vooral oudere huizen hebben hier last van. Mocht je een buitengevelrenovatie uitvoeren waarbij bakstenen gezandstraald worden, dan kunt u dus problemen ondervinden. Een buitengevel die naar het zuidwesten gericht staat krijgt het ook meer te verduren dan de noordkant. Vaak moet enkel de zuidkant aangepakt worden.

Natte gevel opgemerkt? Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Spring snel naar: Hoe een natte buitengevel behandelen? - Wat zijn mogelijke oorzaken van een natte buitengevel? - Wat zijn mogelijke gevolgen van een natte buitengevel? - Wat is de oplossing voor een natte gevel?

Hoe een natte buitengevel behandelen?

Hervoegen

Een eerste optie is het hervoegen van de buitengevel. Als de voegen beschadigd zijn, loszitten of barsten vertonen, kan er regenwater naar binnen sijpelen. We zullen de voegen dan uitslijpen en opnieuw vullen. Dat zal niet alleen het vochtprobleem oplossen, maar het geeft je buitengevel ook een nieuwe look. We reinigen de gevel ook altijd grondig om kleine barstjes op te sporen en het geheel er terug mooi te laten uitzien.

Impregnatie van de gevel

Nog een optie is de natte muren impregneren. Als je duidelijke vochtplekken op de bakstenen ziet, dan wil dat zeggen dat ze vocht absorberen. Dat is te behandelen met een impregneermiddel dat aangebracht moet worden op de buitengevel. Hierdoor zal de buitengevel het vocht afstoten en zullen de bakstenen niet langer nat worden. Van die gevelimpregnatie zie je overigens niets, het product dat we gebruiken is volledig transparant.

Opnieuw bekleden

Je kan er ook voor opteren om de buitengevel te laten bekleden. Zo kunnen vocht en neerslag niet meer aan de bakstenen. Eventueel kies je dan om ook isolatie te laten voorzien. Je gevel krijgt dan niet alleen een make-over, maar je bespaart ook op je energiefactuur. Twee vliegen in een klap. Als afwerking kan je bijvoorbeeld kiezen voor vochtwerende crepi. Ook steenstrips, kunststof panelen of houten panelen behoren tot de mogelijkheden.

Gevelinjecties

Ligt het probleem bij opstijgend vocht, dan zijn gevelinjecties nodig. We boren dan gaten aan de onderkant van de gevel die we opvullen met een vochtwerend middel. Eenmaal dat middel uitgehard is, kan vocht uit de grond niet langer omhoog stijgen uit de grond.

Uw natte gevel laten behandelen? Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Wat zijn mogelijke oorzaken van een natte buitengevel

Langzaam groter wordende vochtige plekken op de buitengevel vormen het grootste waarschuwingssignaal voor potentiële ernstige vochtproblemen. Merk je dat de gevel lang nat blijft na een regenbui, dan onderneem je beter actie. Maar hoe kan de buitengevel aangetast worden door vocht? Op verschillende manieren!

1. Opstijgend vocht

Een veelvoorkomende oorzaak van een vochtige buitengevel is opstijgend vocht. Daarbij trekt grondvocht omhoog in de gevel door het poreuze karakter van het metselwerk. Dat heet men ook wel de capillaire werking. Het gebeurt vooral bij oudere woningen met onvoldoende vochtwerende maatregelen. Hoe ouder de bakstenen, hoe makkelijker ze water vasthouden.

2. Waterinfiltratie

Regenwaterinfiltratie vormt eveneens een belangrijke bron van vochtproblemen voor de buitengevel. Regenwater kan binnendringen via beschadigd voegwerk, scheuren in de bakstenen of door gebrekkige dakafvoeren. Wanneer de bakstenen in de gevel verzadigd geraken met vocht, ontstaan er zichtbare vochtplekken. De gevel moet dan hersteld en geïmpregneerd worden. Ook andere herstellingswerken zijn dan waarschijnlijk nodig.

Wat zijn mogelijke gevolgen van een natte buitengevel

Een gevel doordrenkt met vocht is een bron van talloze problemen die grote gevolgen kunnen hebben. Het vocht dringt niet alleen door in de buitenmuren, maar kan zelfs problemen aan de binnenmuren veroorzaken. De pleister kan beginnen af te bladderen, de verf kan afschilferen en er kunnen ook vochtplekken op de muren verschijnen. Ook een muffe geur, schimmelvorming en koud aanvoelende plekken wijzen op vocht in de muur.

Het is van groot belang om kleine vochtige plekken op je buitengevel te monitoren. Zie je dat ze groter worden of dat de gevel lang nat blijft na een regenbui? Of verschijnt er een scheur in een baksteen? Zien de voegen er niet meer goed uit? Dan schakel je beter een vochtexpert in.

Wat is de oplossing voor een natte gevel?

Het is dan belangrijk om de behandeling zo snel mogelijk te starten met een expert, want zonder zal het alleen maar erger worden. De oorzaak vaststellen kan je door een professional laten uitvoeren. Contacteer ons voor een gratis diagnose en de oplossing uitleggen. Laat niets aan het toeval over als je je woning wil redden. Vochtproblemen zijn van alle tijden, maar er zijn oplossingen voor. Ook voor jouw woning is dit mogelijk, maar wees alert en neem snel contact op als u een van bovenstaande symptomen opmerkt.

Home Solution bestrijdt natte gevels in jouw omgeving

Home Solution schiet graag in actie om je te helpen met natte gevels. Eerst en vooral stellen we de oorzaak vast. Enkel zo kunnen we een gepaste behandeling opstarten. Contacteer ons voor een gratis diagnose. We komen dan langs om alles onder de loep te nemen en vertellen je meer over de mogelijkheden.

Uw natte gevel laten behandelen? Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie