Hoe lost een zoutwerend membraan vochtproblemen op?
Uw woning kan gedurende de jaren aan een veelvoud van vochtproblemen worden blootgesteld. Een groot deel zal een externe oorzaak kunnen hebben, zoals overvloedige regenval of opstijgend (grond)vocht. Neemt u hiertegen geen waterafstotende maatregelen, dan kunnen deze externe vormen van vochtoverlast na verloop van tijd een steeds groter oppervlak van uw woning aantasten.
Naast vochtoverlast, kunnen uw wanden en andere materialen in uw woning ook worden aangetast door muurzouten. Muurzouten hebben de vervelende eigenschap vocht aan te trekken, waardoor u door de aanwezigheid van muurzouten als het ware in een vicieuze cirkel belandt. Daarom is het belangrijk om zowel uw binnen- als uw buitenmuren correct af te werken en te beschermen tegen doorslaand vocht of opstijgend vocht. Dit kan met behulp van een speciaal zoutwerend noppenmembraan, ook wel noppenfolie of pleistermembraan genoemd. Dit membraan vormt een beschermende barrière, die een blokkade vormt voor het transport van zouten naar de afwerkingslaag, die zodoende beschermd blijft. U kunt hierna direct de muur opnieuw bepleisteren, indien gewenst.
Last van muurzouten? Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing
Wat zijn muurzouten en hoe herkent u deze?
Uw gevel en muren krijgen te maken met een hele hoop diverse weersomstandigheden. Naast vocht, kunnen andere substanties in het metselwerk terechtkomen. Het vocht zelf dat in uw woning terecht komt, bevat namelijk ook bestanddelen die op hun beurt achter kunnen blijven in en op de oppervlakken waaraan ze zich hechten.
Zo kunt u te maken krijgen met muurzouten. Muurzouten worden ook wel hygroscopische zouten genoemd. Hygroscopisch betekent dat ze vocht aantrekken. De zouten bestaan uit diverse mineralen en bestanddelen zoals chloriden en nitraten. Deze kunt u van nature in het grondwater terugvinden.
- Hygroscopische zouten zijn herkenbaar aan een poederachtige witte waas op muren en eventueel plafonds.
- Door de aanwezigheid van muurzouten zullen uw muren de hele tijd vocht blijven aantrekken.
Hoe kunt u muurzouten verwijderen en bestrijden?
Indien u denkt dat uw woning last heeft van muurzouten, dan is het verstandig onderzoek te doen naar de onderliggende oorzaak van het vochtprobleem. Pakt u dit niet aan, dan zal vocht telkens weer de kans krijgen in uw woning te trekken en de muurzouten zullen als gevolg hiervan ook terugkomen. Pas nadat u de precieze oorzaak in kaart gebracht hebt, kan de hygroscopische zoutafzetting aangepakt en verwijderd worden. Is het probleem ook buiten waarneembaar, dan kunt u ook baat hebben bij een uitgebreide gevelreiniging.
Om buiten voortaan muurzouten (en vocht) te weren, kan uw gevel best behandeld worden met een speciale waterafstotende laag: het eerder genoemde zoutwerende membraan. Deze beschermlaag maakt uw gevel beter resistent tegen natte weersomstandigheden. Daarnaast zorgt het zoutwerende membraan ervoor dat hygroscopische zouten zich minder gemakkelijk aan uw muren en gevel zullen hechten.
Muurzouten laten verwijderen? Vraag uw gratis offerte aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing
Kunt u ook binnenshuis een zoutwerend membraan aanbrengen?
Ook uw binnenmuren kunt u voorzien van een zoutwerend membraan. Nadat u eerst de vochtproblemen heeft behandeld en de aanwezige muurzouten heeft verwijderd, wordt op uw binnenmuur het zoutwerend membraan aangebracht. Daarna worden de muren opnieuw bezet. Een zoutwerend membraan kan meteen worden bepleisterd, omdat u dit niet hoeft uit te laten drogen. Op deze manier kunt u vochtproblemen zoals opstijgend vocht en de aanwezigheid van hygroscopische zouten in één keer behandelen en bestrijden. U heeft minimaal overlast van de werkzaamheden en kunt uw woning snel weer betrekken.
Home Solution rekent af met vocht en muurzouten
Als u hier en daar een witte waas ziet op uw binnen- en/of buitenmuren, zou u last kunnen hebben van muurzouten. Om er zeker van te zijn dat het inderdaad om hygroscopische zouten gaat, kunt u bij ons een vrijblijvende gratis vochtdiagnose inplannen om de witte aanslag te onderzoeken. Het is namelijk ook goed mogelijk dat het om salpeter gaat en dan is een andere behandelmethode mogelijkerwijs beter.
Wij zullen niet alleen onderzoeken wat de witte aanslag precies is, maar ook hoe deze aanslag is ontstaan. Dankzij onze kordate aanpak van het vochtprobleem en de gevolgen ervan, zorgen wij ervoor dat uw huis zo snel als mogelijk weer hersteld wordt naar de oorspronkelijke staat. Meer informatie? Contacteer ons gerust voor een vrijblijvende afspraak. Bel gratis op het nummer 0800/26.004