• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Doorslaand vocht

Hoe kan doorslaand vocht vochtproblemen veroorzaken?

Wellicht heeft u de term doorslaand vocht al eens gehoord? Doorslaand vocht betreft vocht dat door externe oorzaken uw woning binnen kan dringen, waardoor zowel het exterieur als het interieur van uw huis te maken kunnen krijgen met allerhande vochtproblemen. Doorslaand vocht is eigenlijk precies wat u van de benaming kunt verwachten, namelijk vocht dat via de buitenmuren van uw woning ‘doorslaat’ naar de binnenmuren.

De meest voor de hand liggende oorzaak is een slechte conditie van uw gevel, die dientengevolge een verminderd waterafstotend vermogen heeft. Ook kan doorslaand vocht veroorzaakt worden door zwakke plekken in uw gevel, zoals barsten in het voeg- en metselwerk of zeer poreuze gedeelten in uw buitenmuren. Kleine beschadigingen in andere materialen kunnen echter ook een reden zijn tot doorslaand vocht.

Vraag een gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Specifieke oorzaken van doorslaand vocht via uw gevel

Doorslaand vocht kan dus via uw gevel naar binnen treden, wanneer deze lokaal zwakke plekken vertoont. Ook kan de gehele gevel in een zeer slechte staat van onderhoud verkeren, waardoor in feite het gehele oppervlak gevoelig is voor vochtproblemen.
Concrete situaties die kunnen leiden tot doorslaand vocht via uw gevel zijn onder andere:

 • Buitenmuren en pleisterlagen die na verloop van tijd poreus zijn geworden
 • Beschadigde stenen of stenen die scheuren en barsten vertonen
 • Voegwerk dat versleten is, of tevens scheuren en barsten vertoont
 • Het ontbreken van een pleisterlaag met een waterkering of waterafstotende eigenschappen

Vraag een gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Andere oorzaken van doorslaand vocht

Naast problemen met uw gevel, kunnen ook andere situaties of beschadigde materialen van uw woning leiden tot doorslaand vocht. Uw huis bestaat uit meerdere onderdelen die vocht toegang kunnen bieden tot uw interieur, wanneer deze defect zijn kan dit logischerwijs sneller plaatsvinden. Denkbare defecten zijn bijvoorbeeld:

 • Kozijnen die niet goed waterdicht meer zijn, lekkages in de kozijnen of defecten vanwege een incorrecte plaatsing van uw kozijnen
 • Ontbrekende of kapotte lekdorpels bij uw ramen of deuren
 • Een beschadigde dakgoot of zwakke plekken in uw dakgoot
 • Een probleem met de aansluiting van de dakgoot naar de regenpijp, of een lekkage in deze constructie
 • Een dakoversteek die beschadigd is, of een constructiefout gemaakt tijdens het installeren van de dakoversteek
 • Wanneer één of meerdere loodslabben ontbreken, of beschadigd zijn
 • Problemen met uw dak, zoals ontbrekende of beschadigde shingles, of lekkages op bepaalde plaatsen

Hoe weet u met welke oorzaken van doorslaand vocht u te maken heeft?

Doorslaand vocht is van binnenuit niet gemakkelijk te herleiden naar één of meerdere specifieke oorzaken, zeker niet als u geen expert bent op dit gebied. De binnenmuren zullen natuurlijk vochtig zijn, maar de plek waar de vochtige binnenmuren zich bevinden hoeft niet altijd ook de plek te zijn waar de externe problemen zijn ontstaan. Indien u wilt weten hoe de vork in de steel zit, raden wij u te allen tijde aan een expert in te huren om uw woning te inspecteren.

Home Solution kan u helpen dankzij onze gratis vochtdiagnose, waarbij wij het gehele exterieur van uw pand grondig zullen onderzoeken naar alle mogelijke mankementen. Niet alleen de gevel, maar ook alle andere onderdelen worden afgespeurd op lekkages, zwakke plekken en beschadigingen. Nadat deze inspectie is uitgevoerd, presenteren wij u onze bevindingen inclusief de beste methode om alle mankementen direct te behandelen.
Wilt u meer hierover weten? Neem vandaag nog contact met ons op! Wij komen snel bij u langs om uw huis weer vochtvrij te maken.

Vraag een gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie