• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Ouderdom van de woning

Hoe kan de ouderdom van een woning vochtproblemen veroorzaken?

Huizen bestaan in vele vormen en maten, van gloednieuwe appartementen tot statige herenhuizen uit de 19e eeuw. Mensen hebben natuurlijk zo hun voorkeuren voor een bepaald soort woning en oude huizen zijn tegenwoordig steeds meer in trek. Vooral de wat jongere gezinnen besluiten vaak een ouder huis geheel naar eigen wens op te knappen, omdat de aankoopprijzen nu eenmaal een stuk lager uitvallen dan de prijzen voor nieuwbouw.

Een oud huis kan prachtig zijn, mits het pand correct en fraai is afgewerkt. Helaas beschikken oude huizen nogal vaak over verborgen gebreken die niet altijd meteen worden opgemerkt. Deze gebreken kunnen vervolgens leiden tot diverse vochtproblemen, indien er niet snel actie ondernomen wordt.

Vraag een gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Oude gevels kunnen een risico vormen op doorslaand vocht

Oudere huizen beschikken veelal over fraaie voor- en achtergevels, die men het liefst zoveel mogelijk intact houdt. Hoe authentieker de woning blijft, hoe mooier immers de uitstraling. Dit betekent echter geenszins, dat u een dergelijke oude gevel onbehandeld moet laten! Het poreuze metselwerk kan namelijk al gauw gevoelig worden voor vocht, dat langzaamaan op steeds meer plekken naar binnen zal treden.

Het is dus uitermate verstandig in een vroeg stadium uw gevel in de gaten te houden. Het beste kunt u een deskundige firma een inspectie laten uitvoeren, die zich met name richt op de algemene staat van de gevel alsmede mogelijke zwakke plekken in de bouwmaterialen. Mocht uit deze inspectie naar voren komen dat uw gevel gemakkelijk vocht doorlaat, dan zijn er gelukkig goede behandelmethoden voorhanden om dit op te lossen, bijvoorbeeld hydrofuge.

Oudere woningen beschikken vaak niet over een waterkering

Een ander gebrek dat vochtproblemen in de hand kan werken, is het ontbreken van een waterkering. Een waterkering is een drainagesysteem dat meestal op begane grondniveau is aangebracht, of net daaronder. Het zorgt ervoor dat water wordt afgevoerd, wanneer het in contact komt met de gevel. Dit is vooral erg praktisch in gebieden met hevige regenval. Is deze waterkering niet aanwezig, of is de staat van de waterkering niet goed, dan zal dit vocht naar binnen treden en uiteindelijk ook in uw binnenmuren trekken.

Vraag een gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Oudere woningen beschikken doorgaans niet over goede ventilatie

Een veelvoorkomend vochtprobleem is condensatievorming in uw woning. Wanneer vochtige lucht niet goed kan worden afgevoerd, zal het zich hechten aan bepaalde aanwezige oppervlakken in een ruimte. Dit proces noemt men condensatie. Indien het een glad oppervlak betreft zoals een spiegel, dan vormt dit niet echt een probleem omdat u het vocht makkelijk weg kunt vegen. Maar andere oppervlakken zoals muren en plafonds kunnen op termijn erg beschadigd raken door langdurige blootstelling aan vocht. Het is dus van groot belang om voldoende mogelijkheden tot ventilatie te hebben in uw woning, zodat u continu vochtige lucht kunt afvoeren opdat het geen langdurige vochtproblemen veroorzaakt.

Wilt u weten of uw woning gevoelig is voor vochtproblemen?

Heeft u onlangs een oud pand aangeschaft, of wilt u om andere redenen graag zekerheid over de staat van uw pand? Dan kan Home Solution u vakkundig bijstaan door middel van een gratis vochtdiagnose. Dit betreft een grondige inspectie van uw woning, waarmee alle eventuele gebreken in één keer worden opgespoord. Natuurlijk adviseren wij u dan ook direct over mogelijke behandelmethoden, zodat u snel weer kunt genieten van uw vochtvrije woning. Bel ons vandaag nog om een afspraak in te plannen!

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie