• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Betonlekken en last van vocht hierdoor?

Heeft uw woning last van betonlekken? De materialen waarvan uw woning is vervaardigd, kunnen na verloop van tijd in sterkte afnemen en zwakke plekken vertonen. Dit gaat in zeer veel gevallen direct gepaard met vochtproblemen. Zo zal hout na langdurige blootstelling aan vocht steeds weker worden en mogelijkerwijs ook rotten. Metselwerk en pleisterwerk kan barsten vertonen en afbrokkelen. En beton kan om meerdere redenen ook scheuren en barsten vertonen, die vervolgens een uitstekende toegangsweg bieden voor vocht om uw woning binnen te treden.

Scheuren en lekken in het beton komen vaker voor dan u denkt, ook al lijkt het ogenschijnlijk ultra sterk materiaal. Er zijn echter slechts weinig materialen die ongeschonden de tand des tijds kunnen doorstaan. Zo ook is beton uiteindelijk onderhevig aan beschadigingen. Scheuren ontstaan door een veelvoud aan oorzaken. Dit kunnen fouten in de constructie zijn, maar ook temperatuurverschillen, vochtproblemen en een te grote spanning.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Hoe ontstaan lekken in beton?

Lekken en barsten ontstaan wanneer de kracht van een bepaald (bouw)element groter wordt dan de weerstand van dat (bouw)element. Beton heeft als eigenschap dat het zeer goed bestand is tegen druk, maar trekbelasting juist veel minder goed verdraagt. Indien deze belasting groter is dan de belasting die voor het beton is berekend, kunnen er beschadigingen ontstaan en treedt er scheurvorming op.

Lekken en barsten kunnen ook ontstaan wanneer beton wordt uitgehard en uitgedroogd. Wanneer beton uitdroogt, dan krimpt het. Dit wordt in principe goed opgevangen door zogeheten dilataties. Dit zijn kleine openingen die al als een soort scheur functioneren, zodat het beton niet zelf zal scheuren. Zijn er echter niet genoeg dilataties aanwezig, dan kan het beton alsnog zelf scheuren.

Beton is daarnaast ook nog eens gevoelig voor temperatuurverschillen. Beton zet namelijk uit in een omgeving met hogere temperaturen. Bij iets koudere temperaturen zal beton juist krimpen. Ook dit proces kan aanleiding geven tot scheuren en barsten, zeker wanneer de verschillen in temperatuur groot zijn en/of elkaar snel opvolgen.

Scheuren in het beton leiden tot betonlekken

Gescheurd beton is op zichzelf niet altijd een groot probleem, al ziet het er niet echt stabiel uit. De gevormde scheuren en barsten vormen daarentegen wel een nieuwe toegangsweg voor vocht. Wij zien dit met name veel in kelders en kruipruimten. Wanneer de vloer en wanden scheuren vertonen, kunnen zowel grondwater als sijpelwater gemakkelijk uw kelder binnentreden, met allerlei bijbehorende vocht gerelateerde problemen tot gevolg, zoals vochtige muren, opstijgend vocht en schimmelvorming. De scheuren in het beton zijn in dit geval dus eigenlijk lekkages: betonlekken.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Wat kunt u doen tegen betonlekken?

Voor het aanpakken van betonlekken beschikt Home Solution over de perfecte oplossing: scheurinjectie. Deze methode bestaat uit het injecteren van de scheuren en barsten in het beton met een speciaal waterafstotend middel. Dit middel vult de gehele scheur met een harsachtige substantie, die ervoor zorgt dat vocht op geen enkele wijze nog via de scheur of barst in het beton kan binnendringen. Deze methode is perfect voor plaatselijk zwakke plekken, omdat u in zeer weinig tijd het vochtprobleem in één klap aanpakt. Zo bent u in no-time weer verzekerd van geheel waterdicht beton.

Wilt u weten of deze oplossing ook voor u geschikt is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij informeren u graag over alle details en mogelijkheden.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie