• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Lekkende buizen of doorvoeren

Hoe veroorzaken lekkende buizen of doorvoeren vochtschade?

Een lekkage kan in iedere woning voorvallen. Leidingen, doorvoeren en uw riolering zijn net als alle andere materialen gevoelig voor de tand des tijds en kunnen na vele jaren ineens zwakke plekken vertonen. Vaak zijn dit eerst kleine haarscheurtjes die door de waterdruk steeds groter worden, en uiteindelijk ontaarden in lekkages.
Bevindt de lekkage zich ter hoogte als een specifieke ruimte van uw woning, dan kan dit leiden tot vochtschade

Overal in uw woning bevinden zich leidingen en afvoeren

Leidingen lopen door heel uw huis, van beneden naar boven, en weer terug. U heeft misschien een badkamer op de eerste of tweede verdieping. Het water uit deze badkamer wordt logischerwijs afgevoerd naar beneden, totdat het in het riool terecht komt. Op de begane grond heeft u evenzo ruimten met afvoeren, zoals een toilet en keuken. Al deze afvoeren lopen kriskras door uw woning. Dus wanneer één van de leidingen een lekkage vertoont, dan zal de naastgelegen ruimte gevoelig zijn voor vochtschade.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Niet elke ruimte in uw woning is geheel waterdicht

Wanneer de lekkage zich onder uw woning of naast uw eventuele kelder bevindt, dan is de kans op vochtschade kleiner dan op hoger gelegen verdiepingen. Een lekkage onder uw woning zal hoe dan ook minder problemen opleveren, omdat de wet van de zwaartekracht nu eenmaal voorschrijft dat water niet omhoog kan kruipen. Het is in ieder geval belangrijk dat uw kelder voldoende waterdicht is, of dat u uw kelder voldoende beschermd tegen vocht. Dit kan door middel van kelderdrainage of kelderdichting.

Is er daarentegen sprake van een lekkage op hoger gelegen verdiepingen, dan bestaat er een zeer reële kans op waterschade. De muren van uw woning zijn over het algemeen niet extra beschermd tegen vocht, maar bestaan uit het gebruikelijke metsel- en voegwerk en afwerkingslagen zoals pleisterwerk of behang. Een lekkage zal hierdoor vrij snel door deze lagen doordringen en aldaar zorgen voor vochtschade en wateroverlast. Misschien is dit niet meteen waarneembaar. Een waterlek kan soms ongezien een tijdje voortduren. Maar na verloop van tijd zullen langzaamaan vochtplekken zichtbaar worden, die kunnen wijzen op een waterlek.

Hoe weet u of u met een waterlek te maken heeft?

Vochtproblemen kunnen ingewikkeld in elkaar zitten. Niet elke vochtplek duidt namelijk op een lek. Er kunnen ook hele andere vochtproblemen aan de orde zijn. Denk bijvoorbeeld aan doorslaand vocht als de vochtplek tegen een buitenmuur aan zit. Of condensatieproblemen die kunnen leiden tot vochtplekken binnenshuis.

Heeft u onlangs een vochtplek in huis ontdekt en wilt u met complete zekerheid de oorzaak hiervan weten en aanpakken? Dan helpt Home Solution u graag verder. Wij onderwerpen uw woning aan een uitgebreide GRATIS vochtdiagnose, waarbij we op grondige wijze het vochtprobleem inspecteren en de kern van de situatie ontrafelen. Daarna kunnen wij u precies vertellen wat er aan de hand is en u tevens voorzien van heldere en concrete oplossingen. Bel ons nu voor een afspraak, zodat u snel van de vochtproblemen in uw woning verlost bent!

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie