• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Grindnest of kiezelnest

Het verband tussen grindnest of kiezelnest en vochtproblemen

Wanneer u ergens in uw woning beton laat storten, dan kunnen wij niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om deze klus aan een expert over te laten. Beton is weliswaar een ongelofelijk sterk materiaal, maar het moet wel goed en deskundig gemaakt en geplaatst worden. Anders bestaat het risico dat u op termijn met problemen te maken krijgt, die onder andere vochtschade en wateroverlast in de hand kunnen werken.

Een grindnest, of kiezelnest, is één van die problemen. Beton wordt vaak op grove basismaterialen gestort, zoals stenen oppervlakken en kiezelstenen. Is de kwaliteit van het beton niet al te best, dan kunnen er na verloop van tijd holtes ontstaan. Deze holtes noemen we grindnesten (of kiezelnesten).

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Wat is een grindnest of kiezelnest?

Een grindnest is een plek in het beton waar het grind of andere grove materialen in het beton bloot komen te liggen. In veel gevallen zal het grindnest ook van buitenaf te zien zijn. Is het beton echter zeer dik, dan kunnen er ook holtes onder in het beton ontstaan.

Het al dan niet zichtbaar zijn van kiezelnesten doet helaas niets af aan de (vocht)problemen die ze kunnen veroorzaken. 

Hoe ontstaan grindnesten of kiezelnesten?

Grindnesten ontstaan meestal door een foutje in de constructie van het beton.
Er zijn meerdere situaties die grindnesten de kans geven zich te ontwikkelen:

  • Tijdens het aanmaken van de specie werden er te weinig fijne materialen gebruikt, waardoor het cement niet goed genoeg met het water reageert.
  • Er werd onvoldoende verdicht, met als gevolg dat het water niet goed met het cement reageert, en er holtes of zelfs luchtzakken zijn ontstaan.
  • Tijdens de constructie werd de wapening te dicht bij elkaar aangebracht, waardoor het fijne cement door de kieren kon stromen maar de grovere materialen niet.
  • Er zijn lekkages ontstaan in de bekisting, of er was reeds water aanwezig in de bekisting ten tijde van de constructie, waardoor het water niet met al het cement heeft kunnen reageren of zelfs is weggesijpeld.

Wordt de productie van beton niet goed uitgevoerd, dan riskeert u constructiefouten zoals de genoemde grindnesten, maar bijvoorbeeld ook scheuren en barsten in het beton. Al deze constructiefouten kunnen vervolgens leiden tot vochtproblemen en wateroverlast.

Hoe leidt een grindnest tot wateroverlast en vochtproblemen?

Beton is alleen sterk wanneer het goed op elkaar aansluit en goed afgesloten is. Een grindnest is een zwakke plek in het beton, die zorgt voor een aanzienlijke vermindering van de waterafstotende eigenschappen van het materiaal. Kortom: een grindnest biedt voldoende mogelijkheid voor vocht om uw huis binnen te dringen en moet bijgevolg zo snel mogelijk hersteld te worden.

Home Solution herstelt uw grindnest in een oogwenk

Wanneer bijvochtanalyse blijkt dat u inderdaad last heeft van grind- of kiezelnesten, zullen wij allereerst de bewuste plekken goed schoonmaken en opruwen. Daarna kunnen wij met diverse methodes de oppervlakte weer goed afsluitend en waterdicht maken. De keuze voor een bepaalde methode is geheel afhankelijk van uw specifieke situatie en wensen. Neem dus gauw contact met ons op en vraag uw GRATIS vochtdiagnose aan

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie