• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Lekkende betonmuur

Vocht door een lekkende betonmuur

Heeft u in uw woning één of meerdere betonmuren? Dan bestaat het risico dat deze na verloop van tijd tekenen van lekkages kunnen vertonen. U vraagt zich misschien af hoe dit mogelijk is? Beton is immers een extreem stevige en harde substantie, die bestand zou moeten zijn tegen allerlei vormen van (water)schade. Dit klopt ook, maar helaas is elk materiaal uiteindelijk onderhevig aan mankementen en beschadigingen. En dat geldt ook voor beton. Beton kan door blootstelling aan temperatuurverschillen scheuren, maar ook tijdens de constructie kan er het één en ander fout gaan.

Hoe kan een betonmuur lekken?

Beton kan omwille van constructiefouten op termijn scheuren en barsten vertonen. Beton kan uitzetten en krimpen. Wordt hier tijdens de constructie en uitdroging niet afdoende rekening mee gehouden, bijvoorbeeld door het plaatsen van dilataties, dan zal dit kunnen leiden tot scheurvorming. Dilataties zijn zelf geplaatste kleine openingen, die ervoor zorgen dat bewegingen in het beton tijdens het uitdrogen goed worden opgevangen. Het is een soort speling, die ervoor zorgt dat het beton een beetje bewegingsruimte krijgt. Zonder deze bewegingsruimte zal het beton scheuren en barsten.

Ook verschillen in temperatuur kunnen ervoor zorgen dat beton uitzet of krimpt. Zeker bij extreme temperaturen kan dit voor problemen zorgen. Ook in dit geval zal het beton over enige bewegingsruimte moeten beschikken. Is dit niet het geval, dan kunt u na een poosje scheurtjes en barstjes in uw beton bemerken.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Een beschadigde betonmuur biedt plaats aan binnentredend vocht

Is er inmiddels sprake van scheuren in het beton, dan bieden deze scheuren in principe vrij toegang aan vocht dat via buiten naar binnen wil treden. Dit zal met name in kelders en kruipruimten voor de nodige problemen kunnen zorgen, omdat deze ruimten onder grondwaterniveau zijn gelegen. Een kelder biedt gemakkelijk toegang aan grondvocht en sijpelwater, dat op alle mogelijke manieren in uw kelder terecht zal willen komen. Via kleine zwakke plekjes zoals scheuren zal continu vocht binnendringen, hetgeen op termijn ontaard in steeds groter wordende vochtige plekken.

Maar niet alleen uw kelder is gevoelig voor vochtproblemen. Elke andere ruimte die beschikt over betonnen oppervlakken kan te maken krijgen met binnendringend vocht. Zijn ook in deze oppervlakken scheurtjes aanwezig, dan zal bijvoorbeeld regenwater via deze barsten uw binnenruimte vochtig kunnen maken. Dit biedt vervolgens weer meer kans op andere vochtproblemen, zoals schimmels op uw muren, muurzouten en/of salpetervorming. Het is dus altijd raadzaam alert te zijn op scheurtjes, barstjes en andere kleine zwakke plekjes in uw betonnen muren en oppervlakken.

Inspecteer uw kelder periodiek om vochtproblemen vóór te zijn

Wilt u zekerheid omtrent de huidige conditie van betonnen oppervlakken in uw woning? Neem dan snel contact op met Home Solution! Wij kunnen voor u een grondige inspectie uitvoeren in uw gehele woning, waarbij wij niet alleen beton maar ook andere oppervlakken nakijken op de aanwezigheid van mankementen, scheuren, barsten en vocht. Daarna kunnen wij u exact vertellen of én waar u maatregelen dient te nemen om vochtschade te voorkomen. Bel ons vandaag nog voor een gratis vochtanalyse!

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie