• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Betonscheuren

Hoe veroorzaken betonscheuren vochtproblemen?

Net zoals elk ander materiaal, kan beton mankementen vertonen waardoor de sterkte en waterdichtheid ervan af neemt. Hoewel beton zeker één van de sterkste materialen is waarmee een woning kan worden gebouwd, is ook beton onderhevig aan zwakke plekken. Constructiefouten kunnen er bijvoorbeeld toe leiden dat er na verloop van tijd fijne scheurtjes ontstaan die door temperatuurverschillen steeds groter worden. Maar ook andere factoren kunnen leiden tot scheuren in beton.

In elk geval bieden scheuren en scheurtjes in beton ruimte voor het ontstaan van vochtproblemen. Vocht kan op vele manieren uw woning binnentreden. Een minuscuul zwak plekje is al voldoende om hinder te ondervinden van vocht in uw woning. Het is dus belangrijk om goed te letten op de conditie van uw woning, om eventuele schade zoveel mogelijk te voorkomen.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Hoe ontstaan scheurtjes en scheuren in beton?

Barsten en scheuren ontstaan over het algemeen wanneer de weerstand van een bouwelement wordt overtroffen door de kracht van een bouwelement. Met andere woorden: een materiaal kan een bepaalde belasting niet meer aan. In het geval van beton zal met name trekbelasting de doorslag geven. Beton kan druk erg goed aan; het is immers een sterk en solide materiaal. Maar trekkracht is een belasting waar beton hinder van kan ondervinden. Is er tijdens de constructie iets fout gegaan met het berekenen van de trekbelasting, dan zullen hierdoor scheuren in het beton ontstaan.

Ook kunnen betonscheurtjes ontstaan tijdens het uitharden en uitdrogen van beton. Tijdens dit proces krimpt het beton. Dit wordt in principe opgevangen door zogenaamde dilataties. Dit zijn heel kleine openingen die als een soort reserveruimte dienst doen, opdat de beweegruimte van het beton ietwat groter wordt. Zijn deze niet of niet voldoende aanwezig, dan zal het beton vanwege een gebrek aan rek scheuren vertonen.

Temperatuurverschillen zijn een laatste mogelijke oorzaak voor het ontstaan van betonscheuren. Beton zet uit in omgevingen met hoge temperaturen en krimpt wanneer het kouder is. Wanneer de verschillen in temperatuur in een bepaalde ruimte aanzienlijk zijn, of elkaar snel opvolgen, dan zal het versnelde proces van krimpen en uitzetten leiden tot scheuren en barsten in het beton.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Scheuren bieden vocht vrije toegang tot uw woning

Hoe de scheuren in het beton ook ontstaan, elke scheur vergroot het risico op binnentredend vocht in uw woning. Vooral in een kelder is dit het geval, omdat een kelder onder grondwaterniveau ligt en hierdoor gevoelig is voor extern vocht. Grondwater kan langs scheuren in het beton naar binnen stromen, net zoals sijpelwater.

Idem geldt voor bovengelegen verdiepingen. Water kan via de kleinste kier, opening of scheur in het beton in uw huis terecht te komen. Daarom is het zeer verstandig altijd een oogje in het zeil te houden en mankementen aan uw woning zo snel mogelijk te ontdekken en herstellen.

Laat uw woning periodiek inspecteren op betonscheuren en mankementen

Wilt u zeker zijn dat uw woning geen betonscheuren heeft? Onderwerp uw huis dan af en toe aan een grondige inspectie. Ook Home Solution kan deze inspectie op vakkundige wijze voor u uitvoeren, waarbij wij geen enkel plekje ongezien laten. Vinden wij iets dat uw aandacht vraagt, dan informeren wij u niet alleen over het probleem en de mogelijke gevolgen, maar natuurlijk ook over alle geschikte oplossingen. Wilt u meer weten? Neem dan snel contact met ons op. Wij vertellen u graag meer over onze werkwijze.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie