• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Betonrot en vochtproblemen 

Hoewel beton een zeer sterk materiaal is, kan ook beton mankementen vertonen. Door temperatuurverschillen krimpt beton, om vervolgens weer uit te zetten. Hierdoor kunnen barsten en betonscheuren ontstaan, zeker wanneer er bij de constructie en het uitdrogen van het beton geen dilataties werden gebruikt.

Maar beton, en dan specifiek gewapend beton, kan ook te maken krijgen met betonrot. Betonrot is een gevolg van het roesten van de wapening in beton. De wapening bestaat uit ijzer en is daardoor, zoals zoveel andere metalen, gevoelig voor vocht. Door het roesten van de wapening zal het beton barsten en afbrokkelen, waardoor de stevigheid van de constructie in het gedrang komt en u tevens te maken kunt krijgen met binnentredend vocht en vochtproblemen.

Wat is de oorzaak van betonrot? Hoe ontstaat het?

Betonrot ontstaat doordat ofwel koolstofdioxide (CO2) of chloride uit de lucht in de wapening dringt. Chloride zien we vooral in landen met een zeeklimaat en op plekken waar veel met zout wordt gestrooid, zoals koude landen waar het veel sneeuwt. Het indringen van één of beide elementen kan de wapening, en daardoor ook het beton, flink aantasten.

Het leidt er namelijk toe dat de beschermende laag van ijzeroxide langzaamaan wordt afgebroken, waardoor er na verloop van tijd steeds groter wordende roestplekken ontstaan. Deze roestplekken zetten uit, waardoor het beton zal scheuren.

Hoe meer deze beschermende laag van ijzeroxide wordt afgebroken, hoe groter de roestplekken zullen zijn, en hoe sneller het beton als gevolg hiervan zal rotten. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden, zeker wanneer het beton onderdeel is van een dragende constructie van een gebouw.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Hoe kunt u betonrot herkennen?

Betonrot kunt u herkennen aan de volgende symptomen:

  • Donkere vlekken op en onder het beton
  • Bruine puntjes in combinatie met de donkere vlekken
  • Roestplekken rond de bewapening
  • Afbrokkelende stukjes beton
  • Scheurtjes en barsten in en onder het beton

Let wel, niet al deze tekenen duiden enkel op betonrot. Zoals eerder aangegeven, kunnen scheurtjes ook andere oorzaken hebben zoals uitzetting en inkrimping door temperatuurverschillen of constructiefouten. Laat dit dus altijd goed onderzoeken, alvorens tot actie over te gaan.

Betonrot en vochtproblemen

Betonrot leidt tot een steeds minder sterke constructie van het beton en kan daardoor aanleiding geven tot vochtproblemen. Dit komt vooral door de scheuren, barsten en afbrokkelende stukjes. Al deze mankementen kunnen immers toegang bieden tot vocht. U kunt daardoor niet alleen te maken krijgen met een gevaarlijke afname in de sterkte van de constructie van het beton, maar ook nog eens vocht- en waterschade.

Laat betonrot zo snel mogelijk inspecteren + oplossen

Om eventuele schade en zo veel mogelijk te beperken en gevaarlijke situaties te vermijden, moet u beton bij de eerste tekenen van betonrot meteen aan een onderzoek onderwerpen. Home Solution helpt u hier graag bij. Wij zullen alle aangetaste oppervlakken grondig inspecteren, waarna wij u precies kunnen vertellen of u inderdaad te maken heeft met betonrot, wat de oorzaak is en hoe we het probleem kunnen pakken. Wacht niet te lang en bel ons nu voor een afspraak! Wij komen direct bij u langs en informeren u over alle verdere vervolgstappen.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie