• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Vochtige muren

Last van natte muren of vochtige buitenmuren?

Heeft uw woning last van vochtige muren? Vochtige muren in een woning kunnen velerlei oorzaken hebben, van zowel interne als externe aard. Meestal ontstaan vochtige muren door een onderliggend vochtprobleem. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vochtproblemen binnenshuis zoals condensatie, opstijgend vocht en lekkages. Maar ook vochtproblemen met een oorzaak van buitenaf zoals doorslaand vocht of beschadigingen aan gevel en dak kunnen leiden tot vochtige muren binnenhuis.

Vochtige muren vormen op meerdere manieren een probleem, omdat het vocht langzaam maar zeker uw woning aantast en bijgevolg de bouwkundige constructie van wanden en plafonds gaandeweg verzwakt. Daarnaast vormen vochtige muren ook een brug naar andere vochtproblemen, zoals schimmelvorming.

Het is dus belangrijk tijdig actie te ondernemen, wanneer u vochtplekken begint waar te nemen in huis.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Interne oorzaken van vochtige muren

Een vrij veel voorkomend vochtprobleem binnenshuis is condensatie. Condensatie ontstaat wanneer er sprake is van een hoge luchtvochtigheid, in combinatie met een gebrek aan ventilatie. Hierdoor kan waterdamp niet goed ontsnappen. Deze waterdamp zal zich vervolgens vasthechten aan oppervlakken binnenshuis. Dit kunnen zowel gladde als stroeve en poreuze oppervlakken zijn, zoals wanden en plafonds. Omdat dit niet eenmalig gebeurt, maar continu voortduurt, raken de muren op termijn verzadigd met vocht. Hierdoor kunnen vochtige plekken op de muren verschijnen.

Ook opstijgend vocht kan aanleiding geven tot vochtige muren. In dit geval is er veelal sprake van een vochtprobleem op lager gelegen verdiepingen, meestal in een kelder of kruipruimte (indien deze aanwezig is). Er kan dermate lang en/of veel vochtoverlast zijn, dat de aanwezige oppervlakken geheel verzadigd raken. Het vocht zal dan op den duur een uitweg zoeken en stijgen naar hoger gelegen niveaus. Zo is het dus goed mogelijk dat u door wateroverlast in de kelder vochtige morgen of vochtplekken in uw slaapkamer kunt ervaren, hoewel dit in principe onlogisch klinkt.

Externe oorzaken van vochtige muren

Een vochtprobleem dat in de meeste gevallen ook leidt tot vochtige muren is doorslaand vocht. Doorslaand vocht is een fenomeen dat optreedt wanneer de gevel van uw woning niet voldoende waterafstotend (meer) is.
Ook kan er sprake zijn van plaatselijke lekkages, waardoor vocht op bepaalde zwakke plaatsen naar binnen kan treden. Via de buitenmuren van uw huis komt het logischerwijs in de binnenmuren terecht, met vochtige muren in uw woning tot gevolg. In gebieden met hevige regenval zien we dit vochtprobleem vaker terug.

Vraag een gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Gevolgen van vochtige muren

Vochtige muren zijn niet alleen hinderlijk, maar op de lange termijn ook zeer nadelig voor uw woning. Het materiaal waarvan de muren zijn vervaardigd, wordt namelijk steeds weker. Dit heeft een negatief effect op de algemene staat van uw woning.

Daarnaast zullen ook bedekkingsmaterialen in sterkte afnemen. Zo zal behang geen goede hechting meer hebben en loslaten. Pleisterwerk en verflagen zullen afbrokkelen en loslaten.

Het meest vervelende gevolg is echter dat u na een tijd ook last zult krijgen van schimmels. Schimmels groeien uitzonderlijk goed op vochtige ondergronden. Vochtige muren vormen dus een prima voedingsbodem voor deze micro-organismen, die niet alleen schadelijk zijn voor uw huis, maar ook voor uw gezondheid.

Onderneem snel actie tegen vochtige buitenmuren

Om bovengenoemde gevolgen snel en effectief de kop in te drukken, is het van belang dat u de onderliggende oorzaak van het vochtprobleem aanpakt. In sommige gevallen zijn verschillende behandelingen vereist om voorgoed van het vochtprobleem verlost te zijn.

Dankzij onze gratis vochtdiagnose kan Home Solution perfect de oorzaak van uw vochtige muren achterhalen. Wilt u meer informatie of een gratis vochtanalyse inplannen? Neem gerust contact met ons op voor een afspraak of vrijblijvend advies.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie