Hoe verhelpt muurinjectie vochtproblemen?
In de voortdurende strijd tegen vochtproblemen in woningen is de muurinjectie een krachtig wapen gebleken. Het is de populairste behandelingsmethode tegen vochtproblemen in huis. We boren gaten in de muren, vullen ze op met een vochtwerend middel en vormen zo een nieuwe barrière tegen het grondwater. We vertellen je graag alles over hoe muurinjecties vochtproblemen verhelpen.
Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing
Wat is een muurinjectie precies?
Een muurinjectie is een doeltreffende bestrijdingsmethode tegen vochtige muren. Deze vochtbestrijdingsbehandeling omvat het injecteren van een vochtwerende substantie, meestal een gel of vloeistof op basis van siliconen of silaan, in de onderkant van de muur. Die geïnjecteerde substantie droogt uit en vormt dan een beschermende barrière die de capillaire werking vermindert en het opstijgende vocht blokkeert. Zo heb je terug droge muren en voorkom je vochtplekken en schimmelvorming.
Belangrijk om te weten: muurinjecties vereisen vakkennis en nauwkeurigheid, zowel voor het boren van de gaten, het selecteren van het juiste vochtbestrijdingsmiddel en het injecteren zelf. Ook de voor- en nazorg moeten professioneel gebeuren. Onze specialisten stellen een grondige diagnose, gaan na waar het vochtprobleem zich precies bevindt en kunnen zo garanderen dat het vochtprobleem ook effectief opgelost geraakt.
Hoe werkt een muurinjectie precies?
Bij een muurinjectie komt flink wat vakkennis kijken. We vertellen je hoe we precies te werk gaan.
Voorbereiding van de werken
In de meeste gevallen moet de pleister op de vochtige muur afgekapt worden om de omvang van het vochtprobleem goed in kaart te brengen. Kunnen we niet zien waar het vocht zich precies bevindt, dan lopen we het risico om een aangetast stuk niet te behandelen, met alle gevolgen van dien.
Gaten boren
Eenmaal de voorbereiding compleet is en alles in kaart gebracht is, kunnen we het boorplan uitstippelen. We boren op strategische plekken, met een bepaalde tussenafstand. Hoe ver de gaten zich van elkaar bevinden, hangt af van geval tot geval.
De muurinjectie zelf
Daarna wordt een vochtwerende substantie, doorgaans op basis van siliconen of silaan, in die gaten geïnjecteerd. Deze substantie verspreidt zich door de muur en vormt een waterafstotende barrière die de capillaire werking vermindert. Zo wordt het opstijgend grondvocht geblokkeerd.
De vochtwerende barrière droogt de muur langzaam uit. Het is aangeraden om de muur pas terug te bepleisteren of schilderen wanneer de bakstenen en voegen volledig uitgedroogd zijn. Dat neemt enkele weken tot maanden in beslag.
Wanneer is een muurinjectie de geschikte behandeling tegen vocht?
Muurinjecties tegen opstijgend vocht
Een muurinjectie is een geschikte behandeling tegen vocht wanneer opstijgend grondvocht de oorzaak is van vochtproblemen in muren. Dit fenomeen komt vaak voor bij oudere gebouwen met onvoldoende vochtwering, waarbij capillair opstijgend vocht door poreuze materialen omhoog trekt. De vochtplekken bevinden zich dan onderaan de muur en komen niet hoger dan anderhalve meter.
Zie je vochtplekken op een hogere plek, dan is er sprake van een ander soort vochtprobleem of een combinatie van factoren. Het gebeurt soms dat doe-het-zelvers muren injecteren die eigenlijk niet door opstijgend vocht getroffen worden. Dat wil je natuurlijk vermijden.
Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing
Andere vochtbestrijdingsmethodes
- Opstijgend vocht is dus niet de enige bron van vochtproblemen in huis.
- Is doorslaand vocht de boosdoener? Dan sijpelt het water binnen via scheurtjes in de gevel. Je moet dan aan een gevelimpregnatie denken. Daarbij wordt een waterafstotend middel aangebracht op de gevel, waardoor de poriën van het materiaal worden verzegeld en vocht wordt afgestoten.
- Heel vaak komt ook condensatievocht voor, meestal bovenaan de muren of op het plafond. Condensatieplekken ontstaan wanneer waterdamp in de lucht neerslaat tegen koude oppervlaktes. Het is een typisch probleem in badkamers en keukens.
- Heb je last van vocht in de kelder? Dan zal een muurinjectie waarschijnlijk niet volstaan. In de meeste gevallen is dan een kelderdichting nodig. Bij een kelderdichting worden de kelderwanden en -vloeren waterdicht gemaakt om opstijgend vocht vanuit de grond te voorkomen. Mogelijk moet er een kelderdrainage uitgevoerd worden, wanneer het water vaak in je kelder staat.
Home Solution maakt je muren terug droog met een muurinjectie
Twijfel je over de aard van je vochtproblemen of vermoed je opstijgend vocht en ben je op zoek naar een professionele muurinjectie? We helpen je graag bij Home Solution. Blijkt het inderdaad om een of meerdere plaatselijke zwakke plekken te gaan, dan injecteren we die met vakkennis. Is het vochtprobleem complexer van aard, dan gaan we na welke behandelingen we kunnen toepassen om je voor eens en voor altijd van de vochtproblemen af te helpen. Neem vandaag nog contact met ons op. We komen zo snel als mogelijk bij je langs om je van betrouwbaar advies te voorzien.