• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Vochtlekken: hoe veroorzaken ze vochtproblemen?

Elk huis kan op een gegeven moment te maken krijgen met vochtlekkages. Naast het feit dat materialen gewoonweg kunnen slijten, zijn er ook meerdere specifieke oorzaken die kunnen leiden tot vochtlekken in uw woning. Zo kunnen allerhande weersinvloeden zoals langdurige regen of hagel, kleine beschadigingen veroorzaken, die vocht een vrije toegang bieden tot dieper gelegen materiaal. Maar u kunt ook te maken krijgen met binnentredend water op lager gelegen niveaus, bijvoorbeeld grondwater dat via haarscheurtjes uw kelder binnensijpelt of een leiding die gebarsten is.

In ieder geval komt het er op neer, dat veel van deze kleine vochtlekken soms ongezien voort kunnen duren, hetgeen op termijn kan leiden tot grotere vochtproblemen. Zelfs het meest kleine scheurtje kan uiteindelijk aanleiding vormen tot vochtschade die u allicht niet direct voorzien had. Het is dus belangrijk om altijd goed op te letten of u vochtlekken in uw huis kunt waarnemen, om vervelende gevolgen in de toekomst te voorkomen.

Vraag een gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Hoe ontstaan vochtlekken op de muren?

Elk huis kan op een gegeven moment te maken krijgen met vochtlekkages. Dat kan te wijten zijn aan drie oorzaken.

Vochtlekken door natte weersomstandigheden

Allerhande weersinvloeden, zoals langdurige regen of hagel, kunnen beschadigingen veroorzaken aan de gevel. Woningen in België krijgen natuurlijk nogal wat regen te verduren. Onze huizen zijn gebouwd om dergelijke weersinvloeden te doorstaan, maar zelfs de meest stabiele constructie kan op termijn zwakke plekken vertonen.

Het metsel- en voegwerk in je gevel gaat onvermijdelijk beginnen te slijten. Bouwmaterialen worden na verloop van tijd brozer en poreuzer. Bakstenen zuigen dan makkelijker water op en worden zo beschadigd. Op zwakke plekken, waar scheuren en barstjes ontstaan zijn, kunnen waterdruppels tot in diepe constructielagen binnendringen.

Vochtlekken door opstijgend vocht op lagere niveaus

Vocht kan ook via de lagere verdiepingen van je huis binnendringen. Heeft het een tijdje flink geregend, dan stijgt de waterdruk in de ondergrond. Al dat overtollige regenwater zoekt dan een weg en verhoogt zo de druk op je kelder of de funderingen van je woning.

Onze woningen zijn beschermd tegen opstijgend vocht via een waterkering. Dat is een fysieke barrière die de ondergrond scheidt van de bakstenen. Maar na verloop van tijd takelt die waterkering af en komen de ondergrond en de bakstenen met elkaar in contact. Het vocht baant zich een weg naar boven via de poreuze bakstenen. Er ontstaan zo vochtlekken in de kelder of aan de onderkant van de muren op de benedenverdieping.

Kelders worden vaak over het hoofd gezien tijdens een opknapbeurt, ook al zijn ze extra gevoelig aan vochtlekken. Controleer je kelder daarom regelmatig op vochtlekken. Hoe sneller je ze opmerkt, hoe makkelijker ze te behandelen zijn.

Vochtlekken veroorzaakt door gesprongen leidingen

Een andere oorzaak van vochtlekken is een mogelijk probleem met je waterleidingen of riolering. Ook leidingen kunnen natuurlijk ineens kapot gaan. Sommige rioleringen en afvoeren zijn oud en na langdurig gebruik en slijtage kunnen op den duur scheurtjes ontstaan. Het vocht ontsnapt uit de leidingen en kan in de muren en wanden van je woning terechtkomen. Is dat het geval, dat moet je zo snel mogelijk een loodgieter of vochtexpert inschakelen om de vochtlekkage op te lossen.

Vochtlekken door constructiefouten

Daarnaast kunnen onjuist afgewerkte onderdelen zorgen voor problemen. Denk bijvoorbeeld aan een raam dat niet goed afgesloten is op de gevel. Via kleine spleetjes kan water naar binnen sijpelen. Je ziet dan vochtlekken ter hoogte van het raamkozijn die verschijnen na hevige regenval. Ook een dakgoot die niet geheel aansluit op de gevel kan hetzelfde probleem veroorzaken.

Hoe groeien vochtlekken uit tot vochtproblemen?

Die vochtlekken kunnen soms vanzelf terug opdrogen na een lange droge periode. Maar dat betekent niet dat het vochtprobleem ook echt verdwenen is. Wanneer het opnieuw hevig regent, verschijnt het vochtlek gewoon opnieuw. Een structurele oplossing is dan aan de orde. Onze experten komen graag langs om het vochtprobleem in kaart te brengen en een gepaste oplossing voor te stellen.

Hoe kan je vochtlekken herkennen?

Vochtlekken herken je natuurlijk als donkere vlekken op de binnenmuur. Maar er zijn ook enkele signalen van vochtlekken nog voordat de vochtplek op de muur verschijnt. Eerst zal je een muffe, doffe geur opmerken. Die gaat steeds gepaard met vochtproblemen. Ook schimmels en witte zouten op de muur wijzen op een vochtprobleem.

Opstijgend vocht kan er ook voor zorgen dat de plinten loskomen. Ook afbladderende verf en loskomend behang wijzen op een vochtprobleem.

Woon je in een woning met een oude gevel? Dan is het een goed idee om regelmatig na te gaan of je geen donkere vlekken opmerkt langs de buitenkant. Die wijzen eveneens op een zwakke plek in je woning.

Hoe vroeger je het vochtlek opspoort, hoe makkelijker je het probleem kan verhelpen.

Home Solution verjaagt vochtlekken uit je woning

Vochtlekken hebben verschillende oorzaken en elk soort vochtlek vraagt om een andere oplossing. Home Solution kan je uitstekend bijstaan met het zoeken en vinden van vochtlekken in je huis. Daarna adviseren we je op deskundige wijze over de beste behandelmethodes. Contacteer ons vrijblijvend.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie