• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Vochtige kelder

Natte kelder of vochtige kelder? Wat eraan te doen?

Heeft u last van een vochtige kelder? Vochtproblemen kunnen talrijk zijn en in vrijwel elke ruimte van uw woning schade aanrichten. Een veelvoorkomend vochtprobleem is de aanwezigheid van ongewenst vocht of water in uw kelder of kruipruimte.

In een kelder zijn meestal geen ramen en deuren aanwezig die leiden naar buiten. Dit heeft tot gevolg dat de luchtvochtigheid in een kelder vaak hoger is dan in andere ruimten in uw woning. Daarnaast is een kelder ondergronds gelegen, met andere woorden beneden grondwaterniveau. Dit heeft tot gevolg dat een kelder bijgevolg vatbaarder is voor wateroverlast en vochtproblemen, dan andere verdiepingen van uw woning.

Spring snel naar: Hoe ontstaat een vochtige kelder? - Externe oorzaken van een natte kelder - Wat kunt u doen tegen een vochtige kelder?



Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Hoe ontstaat een vochtige kelder?

Veruit de meest voorkomende interne oorzaak van een vochtige kelder is condensatievorming. Condensatie treedt op wanneer er een gebrek is aan goede ventilatie. Zoals we net hebben uitgelegd, heeft een kelder vaak geen toegangsmogelijkheden naar buiten. Hierdoor is er een gebrek aan ventilatie, waardoor vochtige lucht niet voldoende kan worden afgevoerd. Het zal zich daarom al gauw vasthechten aan de aanwezige oppervlakken in de kelder, met vochtige plekken tot gevolg.

kelderbehandeling voor

Externe oorzaken van een natte kelder

Naast condensatie zijn er ook externe factoren die kunnen bijdragen aan vochtproblemen in een kelderruimte. Het kan dan gaan om zowel sijpelwater als binnentredend grondwater. Sijpelwater is niets anders dan regenwater dat via zwakke plekken de kelder binnendringt. Dit komt vaak voor wanneer er een periode van hevige regenval is geweest. Als het overvloedige regenwater geen uitweg kan vinden via de reguliere afvoerkanalen op straat, zoekt het elders een uitweg, waaronder mogelijkerwijs uw kelder. Omdat een kelder lager dan het straatniveau is gelegen, zorgt de zwaartekracht in principe voor de rest.

Naast sijpelwater, kan ook grondwater uw kelder binnentreden. Meestal is er dan sprake van een verminderde waterafstotende bescherming in uw kelder. De vloer kan bijvoorbeeld haarscheurtjes vertonen, of er zitten barsten in de wanden. Hoe dan ook kan grondwater via deze zwakke plekken uw kelder binnendringen en aldaar zorgen voor vochtproblemen.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

kelderbehandeling na

Wat kunt u doen tegen een vochtige kelder?

Gelukkig bestaan er vele mogelijke behandelmethoden om een vochtige kelder weer waterafstotend te maken, of om in ieder geval het vochtprobleem aan te pakken. Indien uw natte, vochtige kelder het gevolg is van condensatie, dan is het laten installeren van een goed werkend ventilatiesysteem de meest passende oplossing. Hiermee maakt u direct korte metten met de hoge luchtvochtigheid.

kelderventilatie

Heeft u echter last van extern vocht dat binnentreedt, dan kunt u kiezen voor diverse methoden om uw kelder weer goed waterdicht te maken. Deze methoden omvatten onder meer kelderdrainage, kelderbekuiping en het injecteren van scheuren en zwakke plekken in uw kelder met een waterafstotend middel. Welke methode voor u het beste is, dient te worden onderzocht. Home Solution assisteert u hier graag bij. Maak nu een afspraak voor een gratis vochtdiagnose. Zo kunnen we de exacte oorzaak van uw vochtige kelder bepalen. Vervolgens voorzien wij u van effectief advies, waarmee u voorgoed van het vochtprobleem af bent.

Informeer vandaag nog geheel vrijblijvend voor een blijvende oplossing.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie