• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Last van condensatieproblemen in de kelder?

Beschikt uw woning over een kelder of kruipruimte? Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze ruimte voldoende verlucht wordt. Vanwege de ondergrondse ligging van een kelder zal de relatieve luchtvochtigheid hier altijd iets hoger zijn in vergelijking met hoger gelegen verdiepingen. Deze luchtvochtigheid mag niet té hoog worden. Waarom? Omdat een hoge luchtvochtigheid kan leiden tot condensatieproblemen.

Condensatie is niet altijd schadelijk. In uw badkamer is het bijvoorbeeld heel gewoon dat uw spiegel en eventuele ramen na het douchen of baden beslagen zijn vanwege de tijdelijke verhoging in luchtvochtigheid in combinatie met warmte. Maar gebeurt dit te vaak, of op plekken waar de vochtige lucht niet weg kan, dan kunnen er verschillende vochtproblemen ontstaan. 

Wat is condensatie precies?

Condensatie ontstaat wanneer vochtige lucht door contact met koude oppervlakken weer vloeibaar wordt. Over het algemeen gebeurt dit wanneer er in een ruimte een gebrek aan ventilatie of verluchting is, waardoor de waterdamp niet voldoende weg kan. De aanwezige waterdamp zal dan echter alsnog een uitweg proberen te zoeken en de minuscule vochtdeeltjes zullen zich vasthechten aan de oppervlakken waar ze in contact mee komen. Omdat deze oppervlakken veelal ietwat kouder zijn dan de lucht, zal de waterdamp weer vloeibaar worden: condenseren. 

Vraag een gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Hoe ontstaan condensatieproblemen in de kelder?

Uw kelder is een bijzondere ruimte, omdat kelders zich onder het grondwaterniveau bevinden. Ze worden dus geheel omsloten, zonder dat er directe toegang is tot buiten. Een kelder heeft - in het algemeen - geen ramen of deuren rechtstreeks naar buiten die u open kunt zetten om frisse lucht toe te laten. Dit is ook de reden dat een kelder gevoelig is voor diverse vochtproblemen, waarvan condensatie er één is. 

Doordat er in een kelder een tekort is aan frisse lucht, kan de vochtige lucht niet goed worden afgevoerd. Is de luchtvochtigheid in een ruimte relatief hoog, dan zal de vochtige lucht condenseren tegen oppervlakken zoals muren en plafonds. Omdat deze oppervlakken veel poreuzer zijn dan bijvoorbeeld een raam of spiegel, zullen ze op termijn beschadigd raken door de opeenstapeling van vocht. Dit leidt dan weer tot andere vervelende gevolgen zoals schimmelvorming en de vorming van salpeter en zouten. 

Voorkom condensatie in uw kelder dankzij goede ventilatie

Omdat de ventilatiemogelijkheden in een kelder van nature beperkt zijn, raden wij aan om in uw kelder een ventilatiesysteem te installeren. Een ventilatiesysteem voorziet een ruimte van een continue aan- en afvoer van lucht, waardoor vochtige lucht snel kan ontsnappen en frisse lucht snel deze vochtige lucht kan vervangen. Waterdamp ziet zo geen kans zich te hechten aan de aanwezige wanden en plafonds en te condenseren, en uw ruimte blijft fris. Dit beperkt niet alleen het risico op vochtproblemen, maar ook op secundaire gevolgen zoals beschadigde materialen en opgeslagen spullen. U kunt daardoor uw kelder ineens voor veel meer doeleinden gebruiken dan voorheen, omdat de luchtkwaliteit aanzienlijk zal verbeteren.

Welk ventilatiesysteem voor uw kelder?

Ventilatiesystemen bestaan in vele soorten en maten. Wij helpen u graag met het uitzoeken van het best passende systeem voor uw kelder om voorgoed verlost te zijn  van condensatieproblemen. Misschien wilt u niet alleen uw kelder voorzien van goede ventilatie, maar meteen uw gehele woning? Geen enkel probleem, Home Solution komt geheel vrijblijvend uw woning onderwerpen aan een deskundige en gratis vochtdiagnose. Hierna kunnen wij u precies vertellen welke oplossing voor u het meest effectief zal zijn. Bel ons vandaag nog om een afspraak te plannen.

Vraag een gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie