• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Vochtinfiltratie door de muren

Natte kelder door vochtinfiltratie via uw keldermuren?

Merkt u dat vocht via de keldermuren uw kelder infiltreert? Uw kelder is een fijn bezit! Een extra ruimte om al die spullen in op te slaan, die u toch niet dagelijks gebruikt. Maar een kelder die vochtig is, leent zich hier minder goed voor. Helaas zien wij dat vele kelders precies om die reden niet gebruikt worden, en dat is natuurlijk zonde.

Kelders kunnen op meerdere manieren te maken krijgen met vochtinfiltratie. Omdat een kelderruimte ondergronds gelegen is, kan er via diverse wegen ongewenst vocht uw kelder binnendringen. Uw kelder is op hetzelfde niveau gelegen als het grondwater. Is hij niet meer volledig waterdicht, en heeft uw kelder bijvoorbeeld enkele haarscheurtjes? Dan kan het vocht of grondwater zeer gemakkelijk uw kelder binnensijpelen. Dit geldt ook voor regenwater. Heeft het een tijdje flink geregend en zijn de straten nat? Dan loopt u het risico dat dit regenwater in uw kelder terechtkomt, indien deze niet voldoende waterdicht is.

Keldermuren zijn gevoelig voor vochtinfiltratie

Hoewel een kelder doorgaans een zeer stevige constructie heeft, kan deze constructie doorheen de tijd in sterkte afnemen. Een kelder vormt een onderdeel van het fundament van een woning. Tijdens de bouw  werd er dus rekening mee gehouden om de kelder zo sterk mogelijk te maken. Maar elke constructie is onderhevig aan de tand des tijds.
Verder kunnen ook constructiefouten voor problemen zorgen.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Scheurtjes in het beton van uw keldermuren

Zowel metselwerk als beton kunnen op termijn kleine mankementen vertonen. Beton kan inscheuren, soms vanwege extreme temperatuurschommelingen, soms vanwege een te grote belasting waar tijdens de bouw geen rekening mee gehouden werd. Naarmate de tijd verstrijkt, worden deze scheuren steeds groter. Deze (kleine) openingen bieden binnentredend vocht de kans in uw kelder terecht te komen, waardoor het in extreme gevallen zelfs kan gebeuren dat uw kelder onder water komt te staan.

Ook een gemetselde keldermuur kan beschadigingen oplopen

Metsel- en voegwerk vormt een nog iets groter risico op vochtinfiltratie, omdat het poreuzer van aard is dan beton. Dit houdt in, dat de materialen minder hard en bestendig zijn tegen invloeden van buitenaf. Scheurtjes kunnen ook sneller voorkomen in de voegen van een muur, zeker nadat het geheel al ietwat is gesleten. Via al deze zwakke plekken kan water uw kelder binnendringen.

Hoe vochtinfiltratie via uw kelderwanden voorkomen?

Net als een woning, is een kelder gebaat bij periodieke renovaties en structureel onderhoud. Elk gebouw dient nu eenmaal bijtijds gecontroleerd te worden op mankementen, zodat deze tijdig hersteld kunnen worden. Is uw kelder nog voldoende waterdicht? Indien niet, dan zijn er verschillende behandelmethoden voorhanden om uw kelder opnieuw voldoende waterafstotend te maken. U kunt uw kelder geheel omsluiten met een waterdichte lagen door middel van kelderdichting, of een kelderdrainagesysteem aanbrengen om binnendringend vocht voor te zijn en meteen af te voeren.

Welke methode voor u het beste geschikt is, kan Home Solution bepalen aan de hand van een vrijblijvende gratis vochtinspectie. Wij zullen uw kelder grondig nalopen op scheurtjes, barsten, zwakke plekken en andere mankementen. Daarna kunt u van ons gedegen advies verwachten waarmee u in één keer van alle vochtproblemen af zult zijn. Bel ons vandaag nog voor een afspraak!

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie