• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Huiszwam en schimmel

Last van huiszwam of schimmels in uw kelder?

Hebt u huiszwam of schimmels in uw kelder opgemerkt? U kunt in uw kelder te maken krijgen met een grote variatie aan vochtproblemen. De ligging van een kelder leidt helaas tot een grotere gevoeligheid voor vocht. Wanneer deze vochtproblemen vervolgens ongestoord voort kunnen duren, dan kan dit leiden tot de vorming van schimmels en zelfs huiszwammen.

Schimmels en huiszwammen bestaan uit kleine micro-organismen die zich heel goed voelen in vochtige en klamme omgevingen. Is de luchtvochtigheid in een ruimte hoog, dan is er veel kans tot schimmelvorming. Maar ook andere vochtproblemen zoals binnendringend grondwater, sijpelwater en doorslaand vocht kunnen allemaal aanleiding geven tot schimmelvorming. Het is dus altijd goed om waakzaam te zijn en uw  kelder en woning van tijd tot tijd te inspecteren op de aanwezigheid van ongewenst vocht.

Spring snel naar: Hoe schimmels herkennen? - Hoe huiszwam herkennen? - Schimmels en huiszwammen zijn gevaarlijk voor de gezondheid en uw huis

Hoe schimmels herkennen?

Schimmels zijn te herkennen aan één of meerdere donkere plekken op de muren. Ze gaan altijd gepaard met vocht dat op een of andere manier ook in die ruimte aanwezig is. De meest voorkomende locatie betreft de badkamer, waar schimmels snel opvallen tegen de lichte betegeling. Maar ook een kelder is een gevoelige ruimte voor vocht. Omdat de wanden van een kelder soms ook donker zijn, is het in de meeste gevallen moeilijker om daar schimmel op te merken. 

Een andere manier om erachter te komen of u last heeft van schimmels is de aanwezigheid van een ietwat muffe geur. Schimmels dragen een enigszins penetrante lucht met zich mee, die niet alleen in de ruimte zelf waarneembaar is, maar ook in materialen en textiel zal trekken. Ruikt u deze geur? Dan is de kans groot dat u schimmels in uw kelder heeft.

Schimmel of huiszwam opgemerkt? Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Hoe de huiszwam herkennen?

Huiszwammen zijn een stuk groter dan schimmels en daardoor gemakkelijker op te sporen. Een huiszwam heeft niet alleen een zichtbaar, maar ook een onzichtbaar deel. Het zichtbare onderdeel van de huiszwam is het vruchtlichaam. Dit heeft doorgaans een roodbruine kleur en is qua vorm rond of ovaal. Het vruchtlichaam is de kern van de huiszwam.

De huiszwam beschikt verder ook over schimmeldraden, die soms kunnen worden waargenomen als witte plekken of vlokken op muren of houtoppervlakken. Deze schimmeldraden zijn echter meestal niet zichtbaar, omdat ze diep in de aangetaste materialen doordringen. De huiszwam zuigt via deze schimmeldraden vocht uit de oppervlakken. Het vruchtlichaam wordt op deze manier in leven gehouden en groeit gestaag verder. Vooral wanneer het gaat om hout is dit bijzonder gevaarlijk, omdat het de stevigheid van het hout in gevaar brengt. 

Afrekenen met schimmels of huiszwam? Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Schimmels en huiszwammen zijn gevaarlijk voor uw gezondheid en uw huis

Zowel schimmels als huiszwammen kunnen uw kelder en woning onherstelbaar aantasten. Materialen zoals hout kunnen na verloop van tijd niet meer gerepareerd worden, maar zullen in het geheel vervangen moeten worden. Daarnaast zijn de schimmelsporen erg ongezond om in te ademen, dit kan leiden tot diverse klachten aan uw huid en luchtwegen.

U doet er daarom verstandig aan om schimmels en huiszwammen in uw kelder in een zo vroeg mogelijk stadium te bestrijden. Home Solution kan u hier goed bij helpen. Dankzij onze jarenlange ervaring op het gebied van vochtbestrijding weten wij precies hoe wij schimmelvorming aan moeten pakken. Wij verwijderen niet alleen de schimmels en eventuele huiszwammen, maar verhelpen ook meteen het onderliggende vochtprobleem. Zo hoeft u zich in de toekomst geen zorgen meer te maken over schimmelvorming en huiszwammen in uw kelder en woning! Neem nu contact met ons op

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie