• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Constructiefouten

Hoe veroorzaken constructiefouten vochtproblemen in een kelder?

Heeft uw woning een kelder en ondervindt u vochtproblemen in uw kelder? Dan kunnen deze te wijten zijn aan constructiefouten.
Veel kelders en kruipruimten zijn geconstrueerd op het moment dat het huis zelf ook gebouwd werd. Vaak werd er daarna gedurende jaren helemaal niets meer aan gedaan. In sommige gevallen kan dit betekenen dat uw kelder al tientallen jaren niet meer gerenoveerd is, in sommige gevallen misschien zelfs meer dan 100 jaar.

Niet iedereen gebruikt de kelder van zijn of haar woning. Vandaar dat deze ruimte vaak achterblijft wanneer er renovatiewerkzaamheden in een pand plaatsvinden. Door diverse invloeden gedurende de jaren kan dit leiden tot vochtproblemen, omdat kleine beschadigingen steeds groter worden en zo vocht de mogelijkheid geven om binnen te sijpelen

Constructiefouten bij oudere kelders

Hoe ouder de kelder, hoe meer kans u heeft op mankementen door slijtage en kleine beschadigingen. Daarnaast kan het zijn dat er tijdens de bouw wat zaken over het hoofd gezien werden - constructiefouten - die achter de schermen niettemin voor schade hebben gezorgd. U kunt hierbij denken aan kleine haarscheurtjes in het metsel- en voegwerk of onjuist aangebracht cement, waardoor er kleine kiertjes zijn ontstaan die toegang bieden tot vocht. 

Ook kunnen bepaalde materialen vanwege een verhoogde porositeit door de jaren heen verzwakken. Wanneer metselwerk continu wordt blootgesteld aan vochtige omstandigheden, zal het op termijn verzadigd raken, tenzij het metselwerk voorzien werd van een beschermlaag of impregnatie. Vroeger bestond impregnatie nog niet, noch waren er moderne methoden beschikbaar tot het goed waterdicht maken van uw kelder. Al deze kleine gebreken kunnen op termijn leiden tot steeds meer vocht in de kelder.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Constructiefouten in moderne en gerenoveerde kelders

Het zijn echter niet alleen de oudere kelders die te lijden hebben onder mankementen en constructiefouten. Heeft u onlangs uw kelder aan een renovatie onderworpen en is er beton gestort, dan dient dit op een juiste manier te zijn uitgevoerd. Beton kan een bepaalde belasting aan. Is de werkelijke druk- of trekbelasting hoger, dan kunnen er scheurtjes in het beton ontstaan.

Tijdens het drogen van het beton moet ook gelet worden op dilataties. Dilataties vangen verschillen in grootte op wanneer het beton uitdroogt. Beton kan immers door het verschil in temperatuur krimpen en weer uitzetten. Zijn er niet genoeg dilataties, dan kan het beton scheuren. Over het algemeen zal beton in warmere omgevingen uitzetten en in koudere ruimten juist krimpen. Is er veel verschil in temperatuur gedurende een bepaalde periode, dan zal de werking van het beton zorgen voor scheurvorming.

Laat de renovatie van uw kelder dus altijd door een expert uitvoeren om beschadigingen en mankementen te voorkomen. Deze bieden water en vocht gemakkelijk vrije toegang tot uw kelder, met alle nadelige gevolgen van dien.

Home Solution kan uw kelder grondig inspecteren

Vermoedt u dat uw kelder last heeft van constructiefouten? Maar weet u niet precies hoe u dit moet checken? Bel ons dan voor een gratis vochtanalyse! Wij zullen uw kelder aan een uitvoerig onderzoek onderwerpen, waarna wij u kunnen voorzien van deskundig advies omtrent de eventueel te nemen vervolgstappen. Neem dus vandaag nog contact met ons op en wij komen snel bij u langs.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie