• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie, airco en isolatie

Salpeter en zouten in de kelder

Last van salpeter en muurzouten in de kelder?

Heeft u een kelder en merkt u de laatste tijd salpeter- of zoutaanslag in uw kelder?
Een kelder is als ruimte erg gevoelig voor vochtproblemen. Grondwater kan naar binnen treden indien er beschadigingen of vochtlekkages zijn, net als sijpelwater. Maar er kan ook condensatie optreden in uw kelder, indien u geen goed werkend ventilatiesysteem heeft en er te weinig verluchting is.

Duren zulke vochtproblemen een tijdje voort, dan kunnen deze op hun beurt leiden tot andere vervelende gevolgen. Zo kunt u te maken krijgen met schimmelvorming, maar ook met andere stoffen en substanties die als gevolg van het aanwezige vocht in de muren en oppervlakken van uw kelder terecht komen. Het kan hierbij gaan om salpeter, maar ook om muurzouten.

Salpeter in uw kelder herkennen

De aanwezigheid van salpeter toont zich als een witte aanslag op muren. Deze aanslag ontstaat wanneer bepaalde chemische elementen die aanwezig zijn in grondwater, zoals ammoniak en bepaalde nitraatbacteriën, reageren met kaliumcarbonaat. Dit is veelal aanwezig in metsel- en voegwerk. Deze witte waas zal zich langzaamaan verspreiden over de wanden van uw kelder.

Salpeter komt vaak voor indien er sprake is van opstijgend of optrekkend vocht. Is er in uw omgeving sprake van bodemverontreiniging, dan zullen de concentraties van deze chemische stoffen nog hoger zijn dan gebruikelijk, en dan is de kans op salpetervorming bijgevolg ook groter. Het is dus verstandig na te gaan of dit in uw regio aan de orde kan zijn. In dat geval is het dubbel zo raadzaam om ervoor te zorgen dat uw kelder goed waterdicht is. Op die manier kan vocht niet binnendringen en voorkomt u de vorming van salpeter in op de muren van uw kelder. 

Vraag een gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Muurzouten in uw kelder herkennen

Een witte waas op de muren van uw kelder betekent echter niet altijd dat er sprake is van salpeter. Het is namelijk ook mogelijk dat deze waas op uw keldermuren wijst op de aanwezigheid van hygroscopische zouten. Hygroscopische zouten staan ook wel bekend als muurzouten. Zijn deze aanwezig, dan uit zich dit in een poederachtige witte aanslag op uw kelderwanden. De term "hygroscopisch" geeft aan dat deze zouten vocht aantrekken. Het kan dan niet alleen gaan om vocht uit de grond, maar ook om vocht uit de omgeving zoals condensatie.

Het probleem met hygroscopische zouten is dat ze een vicieuze cirkel creëren. Is er vocht met die bepaalde chloriden en nitraten aanwezig in de muren van uw kelder, dan kunnen er muurzouten ontstaan. Deze zullen op hun beurt  door hun hygroscopische eigenschappen nog meer vocht aantrekken, en dit proces gaat continu door. Naast het feit dat de witte aanslag niet zo fraai is, zullen uw kelderwanden op termijn verzadigd raken met vocht, wat de nodige vochtproblemen met zich mee zal brengen.

Onderneem actie indien u een witte aanslag ziet

Kunt u inderdaad een witte aanslag waarnemen op uw keldermuren? Of misschien ook op andere plekken in uw woning of buitengevel? Dan is het zeer verstandig de hulp in te roepen van een vochtexpert. Home Solution komt in dat geval graag bij u langs om de gehele situatie aan een grondige inspectie te onderwerpen. Wij kunnen u nadien uitstekend adviseren over de mogelijke concrete vervolgstappen. Zo bent u gegarandeerd voorgoed verlost van salpeteraanslag, muurzouten of andere vochtproblemen.

Vraag een gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie