• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Vochtig behangpapier: wat zijn de mogelijke oorzaken

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Vochtig behangpapier: wat zijn de mogelijke oorzaken

Vochtig behangpapier: wat zijn de mogelijke oorzaken

Vochtig behangpapier is niet alleen een esthetisch probleem; het wijst op onderliggende vochtproblemen die de structurele integriteit van je huis kunnen aantasten. Er zijn verschillende potentiële oorzaken van vochtig behangpapier. Zowel opstijgend vocht, lekkages, doorslaand vocht en condensatie kunnen het behangpapier vochtig maken. In elk geval is het belangrijk om snel te handelen wanneer het behangpapier in je woning tekenen van vocht vertoont.

Last van vocht in huis? Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Opstijgend grondwater: een stille dreiging voor je behangpapier

Opstijgend vocht is het gevolg van capillaire werking in muren. Capillaire werking verwijst naar het vermogen van water om tegen de zwaartekracht in door kleine openingen in poreuze materialen, zoals baksteen en mortel, omhoog te bewegen. Wanneer de fundering van een gebouw onvoldoende is geïsoleerd, kan grondwater via de fundering in de muren trekken. De muren fungeren als een soort spons, waarbij het vocht zich via de poriën omhoog beweegt. Na verloop van tijd kan dit leiden tot een continue stroom van vocht door de muren omhoog, wat uiteindelijk resulteert in opstijgend vocht.

Het behangpapier, dat vaak gevoelig is voor vocht, absorbeert het opstijgende vocht en vertoont tekenen van aantasting. Het vocht kan resulteren in loslatend behang, verkleuringen, en in ernstige gevallen, kan het de groei van schimmels bevorderen. Het behangpapier kan de eerste tekenen van opstijgend vocht verbergen. Het is daarom belangrijk om snel in actie te schieten wanneer je ziet dat de onderste delen van het behangpapier tekenen van vocht vertonen. Het vochtprobleem is dan namelijk al ver gevorderd.

Lekkages en waterschade

Problemen met het dak of gebrekkige afdichtingen rond ramen en deuren kunnen leiden tot vochtproblemen. Wanneer een dakgoot defect is, krijgt een bepaald stukje van de gevel met veel water te kampen. Het kan dan doordringen tot in de binnenmuren. Sluiten de ramen en deuren niet naadloos aan op de gevel, dan kan vocht via kleine kiertjes naar de binnenmuren. Ook dan verschijnen er vochtplekken op het behangpapier.

Het spreekt voor zich dat lekkages door kapotte leidingen ook grote problemen kunnen veroorzaken. Een lek kan in korte tijd een flinke vochtplek doen vormen. Het is dan belangrijk om zo snel mogelijk een loodgieter te contacteren.

Vochtig behangpapier door condensatie

Condensatie ontstaat wanneer warme lucht met waterdamp in contact komt met koude oppervlakken. De waterdamp in de lucht condenseert dan tot waterdruppels die op het behangpapier kleven. Het behangpapier absorbeert dat water, met vochtplekken als gevolg. Dat gebeurt vooral in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid, zoals keukens en badkamers.

Waarom moet je vochtig behangpapier serieus nemen?

Schimmelgroei en gezondheidsrisico’s

Vocht creëert een ideale omgeving voor schimmelgroei, en wanneer schimmels zich verspreiden, brengen ze gezondheidsrisico's met zich mee. Schimmels gedijen in vochtige, donkere omstandigheden en voeden zich met organisch materiaal, zoals behangpapier, gipsplaten en hout. De aanwezigheid van vocht in muren, vloeren of plafonds biedt schimmels de noodzakelijke voedingsbodem om te floreren.

Bij langdurige blootstelling aan schimmelsporen kunnen mensen gezondheidsproblemen ervaren, variërend van allergische reacties en irritatie van de luchtwegen tot ernstigere aandoeningen bij personen die al last hebben van ademhalingsproblemen. Adequate vochtbestrijding, samen met het regelmatig inspecteren en behandelen van vochtige oppervlakken, is van vitaal belang om schimmelgroei te voorkomen en een gezonde leefomgeving te handhaven.

Schade aan bouwmaterialen

Langdurige blootstelling aan vocht kan leiden tot degradatie van bouwmaterialen, zoals gipsplaten en houten structuren, wat de structurele integriteit van je huis kan aantasten. Het vocht zorgt er namelijk voor dat de bouwmaterialen hun stevigheid verliezen. Bakstenen worden bijzonder poreus en kunnen beginnen af te brokkelen, net als pleisterwerk. Het spreekt voor zich dat vocht in houten draagbalken eveneens grote problemen kan teweegbrengen.

Hoe herstellen we vocht en vochtig behangpapier?

Het behangpapier dat aangetast is door het vochtprobleem is helaas verloren. Het moet verwijderd worden en we moeten de oorzaak van het vocht achterhalen. Gaat het om opstijgend vocht, dan zullen we muurinjecties toepassen. We boren dan gaten in de muur en injecteren een vochtwerende gel of vloeistof die een waterdichte barrirère vormt.

Zijn lekkages of waterschade langs buiten het probleem, dan moet het lek natuurlijk gedicht worden. Mogelijk zijn herstellingswerken of een hydrofuge aan de gevel nodig. Op die manier kunnen we voorkomen dat vocht via de gevel een weg naar binnen vindt.

Gaat het om een condensatieprobleem, dan moeten we aan een ventilatiesysteem denken. De overtollige waterdamp in de lucht wordt dan continu afgevoerd waardoor het niet kan neerslaan op het behangpapier. Pas wanneer de muren helemaal droog zijn, kan je opnieuw aan pleisteren en behangen denken.

Home Solution bestrijdt vocht en beschermt zo je behangpapier

Vochtig behangpapier is een waarschuwingssignaal dat niet genegeerd mag worden. De experts van Home Solution komen graag bij je langs om de oorzaak van het vochtig behangpapier te achterhalen. Eenmaal we de bron van het vocht opgespoord hebben, kunnen we de gepaste behandeling opstarten. Neem vandaag nog contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie