• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Wat is het verschil tussen opstijgend vocht en lekkages?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Wat is het verschil tussen opstijgend vocht en lekkages?

Wat is het verschil tussen opstijgend vocht en lekkages?

Vocht vormt de grootste dreiging voor een gezond huis. Twee veelvoorkomende vochtproblemen zijn opstijgend vocht en lekkages. Wat ze gemeenschappelijk hebben: beide vochtproblemen kunnen flink wat schade aanbrengen. Snel in actie schieten is dus altijd de boodschap. Maar wat is het verschil tussen opstijgend vocht en lekkages? We vertellen het je graag hieronder.

Last van vocht in huis? Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Waarom vochtproblemen aanpakken?

Een woning moet er niet alleen mooi uitzien, maar ook een veilige thuis zijn voor de bewoners. Vochtproblemen vormen echter een dubbele bedreiging.

  • Ten eerste kunnen ze aanzienlijke schade toebrengen aan de structurele integriteit van een huis. Vochtige bakstenen en houten balken verliezen hun stabiliteit, met alle gevolgen van dien.
  • Ten tweede dienen vochtplekken als broedplaats voor schimmelgroei, wat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Klachten aan de luchtwegen, hoestbuien, hoofdpijn, allergische reacties en vermoeidheid zijn mogelijke symptomen.
  • Bovendien kunnen onbehandelde vochtproblemen de waarde van onroerend goed verminderen en leiden tot kostbare reparaties. Vochtproblemen in huis, of het nu gaat om opstijgend vocht of lekkages, pak je dus beter zo snel mogelijk aan.

Wat is opstijgend vocht?

Opstijgend vocht is een sluipende boosdoener. Het ontstaat door capillaire werking in muren. Het water wordt opgezogen door de poriën van bouwmaterialen, zoals baksteen en mortel, en trekt omhoog in de muren. Het kan voorkomen als gevolg van slechte of ontbrekende vochtisolatie in de fundering van een gebouw. Opstijgend vocht manifesteert zich altijd op de onderste anderhalve meter van de muren.

Opstijgend vocht valt niet te onderschatten en moet snel aangepakt worden om grote schade te verhinderen. Je herkent opstijgend vocht aan vochtplekken op de muren, al is het probleem dan al ver gevorderd. Het eerste signaal is een muffe geur in huis. Ook loskomende plinten, afbladderend pleisterwerk of loshangend behang wijzen op opstijgend vocht.

Wat zijn lekkages?

Lekkages ontstaan door het ongecontroleerd binnendringen van water van buitenaf. We denken dan vaak aan een kapotte waterleiding, maar vocht kan op veel andere manieren je woning binnenkruipen. Lekkages langs de dakrand komen bijvoorbeeld vaak voor. Het dak is dan niet perfect aangesloten op de gevel of de dakgoot vertoont een lek. Zo komt er veel water terecht op één bepaalde plek in de gevel, wat uiteindelijk tot vochtproblemen binnenshuis zal leiden. Ook langs ramen en deuren sijpelt water binnen. Het is van groot belang om de afsluitingen regelmatig te checken.

Je herkent vocht door lekkages als een heel lokaal probleem. Een vochtplek die snel groeit op één bepaalde plek bovenaan de muur op de bovenverdieping wijst op een probleem met het dak. Zie je vochtplekken rond de ramen of deuren, dan weet je eveneens waar de bron zich bevindt. Lekkages in leidingen zijn soms moeilijker te herkennen. Kleine lekkages manifesteren zich niet altijd snel op de muur. Een vochtexpert brengt raad.

Wat is het verschil tussen opstijgend vocht en lekkages?

In essentie is het belangrijkste verschil dat opstijgend vocht specifiek verwijst naar vocht dat vanuit de grond omhoog trekt door de muren, terwijl lekkages betrekking hebben op ongewenste waterinfiltratie van externe bronnen of defecte interne waterleidingen.

Het is erg belangrijk om de vochtbron te identificeren, want beide problemen vereisen verschillende benaderingen voor effectieve vochtbestrijding.

Hoe bestrijd je opstijgend vocht en lekkages?

Opstijgend vocht behandelen

De behandeling van opstijgend vocht vereist een gespecialiseerde aanpak. Een veelvoorkomende methode is het injecteren van waterafstotende middelen in de aangetaste muren. Die middelen creëren een barrière tegen het opstijgende vocht, waardoor verdere infiltratie wordt voorkomen.

Is het opstijgend vocht ver gevorderd, dan is het nodig om fysieke waterdichte barrières aan te brengen in de muren, zoals waterdichte membranen. Die barrières voorkomen dat vocht vanuit de grond de muren binnendringt. Er komen wel grote werken aan te pas.

Lekkages behandelen

Het bestrijden van lekkages vereist eveneens specifieke aanpak, afhankelijk van de bron en de locatie van de lekkage.

  • Bij lekkages van het dak is het nodig om beschadigde dakbedekking te repareren of te vervangen. Controleer op ontbrekende dakpannen, beschadigde dakgoten of kapotte afdichtingen rond schoorstenen.
  • Slecht sluitende ramen of deuren moeten gerepareerd worden.
  • Voor lekkages veroorzaakt door leidingen is het belangrijk om het beschadigde leidingwerk te repareren of te vervangen, met extra aandacht voor de fittingen.
  • Controleer buitenmuren op scheuren, beschadigingen of ontbrekend voegwerk. Een hydrofuge sluit een gevel hermetisch af van regenwater en is de oplossing tegen doorslaand vocht.
  • Als de lekkage zich in de kelder bevindt, moet mogelijk een nieuwe afdichting aangebracht worden. Dat kan het aanbrengen van waterdichte coatings, het repareren van scheuren in de wanden, of het installeren van een drainagesysteem omvatten.

Home Solution bestrijdt opstijgend vocht en lekkages in jouw omgeving

Het uitgebreid aanpakken van vochtproblemen, of het nu opstijgend vocht of lekkages betreft, is van vitaal belang voor de gezondheid en duurzaamheid van je woning. Investeren in effectieve vochtbestrijding, en het nemen van preventieve maatregelen, waarborgt niet alleen de structurele integriteit van het huis maar creëert ook een gezonde leefomgeving op de lange termijn.

Bij Home Solution helpen we je graag. Neem vandaag nog contact met ons op voor de bestrijding van opstijgend vocht en lekkages.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie