• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Hoge luchtvochtigheid

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Hoe veroorzaakt een te hoge luchtvochtigheid in huis vochtproblemen?

U kunt op heel wat verschillende manieren te maken krijgen met vochtproblemen in uw woning. Hoewel veel vochtproblemen door externe oorzaken ontstaan, zoals doorslaand vocht of opstijgend vocht, kan vocht dat binnenshuis ontstaat ook voor de nodige vochtproblemen zorgen. Indien dit vocht niet naar buiten kan ontsnappen, dan zou dit kunnen leiden tot vochtproblemen in huis, zoals een te hoge luchtvochtigheid.

Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan meerdere oorzaken hebben, maar meestal gaat het om een combinatie tussen enerzijds een gebrek aan ventilatie en anderzijds het werken met water en vocht in bepaalde plaatsen, zoals de keuken of badkamer. Als dit vocht niet goed kan worden afgevoerd, leidt tot een ongezond hoge luchtvochtigheid in huis.

Wat veroorzaakt een te hoge luchtvochtigheid?

U krijgt in uw woning op meerdere manieren te maken met vocht. Wanneer u een bad of douche neemt, als u kookt en eten bereidt en daarna de afwas doet, tijdens het draaien van een wasje in de wasmachine en zelfs wanneer u ’s avonds uw tanden poetst. Elke keer dat u iets met water doet, zal een beetje van dit water verdampen en bijgevolg in de lucht circuleren. Dit is het het meest zichtbaar na het nemen van een douche of bad, in de vorm van waterdamp die in contact met koude spiegels of ramen weer vloeibaar wordt. 

Wanneer er geen uitweg naar buiten is (bijvoorbeeld door de afwezigheid van ventilatie) zal de waterdamp in de lucht blijven. In dat geval zal de relatieve luchtvochtigheid in huis stijgen. Dit betekent dat het percentage vocht in de lucht hoger wordt.

Gebeurt dit vaak of zelfs structureel, dan spreken we van een problematische hoge luchtvochtigheid. Waarom? Omdat dit helaas diverse vochtproblemen in de hand kan werken.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing tegen vochtproblemen!

Hoe leidt een hoge luchtvochtigheid tot vochtproblemen?

Zoals hierboven werd uitgelegd, zal vochtige lucht proberen te ontsnappen door ofwel een weg naar buiten te zoeken, of neer te slaan op een kouder oppervlak. Dit proces wordt condensatie genoemd. Indien water alleen tegen een spiegel aan condenseert, dan vormt dit nog niet direct een probleem omdat een spiegel glad is, en het vocht gemakkelijk kan worden weggenomen met een doekje.

Wanneer de spiegel echter reeds nat is, dan zal de condens ook op andere oppervlakken terechtkomen, bijvoorbeeld muren en plafonds. Deze zullen hierdoor vochtig worden en bij gebrek aan ventilatie, vochtig blijven. Dit kan niet alleen leiden tot schimmelvorming, maar ook tot een nog hogere luchtvochtigheid, omdat er continu ergens vocht in huis aanwezig is. Het is eigenlijk een vicieuze cirkel, die enkel kan worden doorbroken door de luchtvochtigheid omlaag te brengen.

Hoge luchtvochtigheid bestrijden met ventilatie

U kunt een te hoge luchtvochtigheid bestrijden door ervoor te zorgen dat er voldoende ventilatiemogelijkheden in huis zijn. Dit kan simpelweg worden gerealiseerd door het openen van een raam, maar een blijvende oplossing wordt het best bereikt door het installeren van een ventilatiesysteem.

Home Solution kan u hier goed bij helpen. Wij kunnen voor u een ventilatiesysteem op maat maken, dat direct komaf maakt met de te hoge luchtvochtigheid in huis. En daarmee rekent u ook direct af met eventuele vochtproblemen die hiervan het gevolg zijn. Meer informatie? Neem nu contact met ons op, dan bekijken we samen de mogelijkheden.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing tegen vochtproblemen!

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie