• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Grondwater in de kelder: wat te doen?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Grondwater in de kelder: wat te doen?

Grondwater in de kelder: wat te doen?

Hoewel een kelder kan kampen met diverse soorten vocht, is binnentredend grondvocht één van de meest voorkomende vochtproblemen in een kelder. Elke kelder wordt immers omgeven door grondwater, dat via diverse routes ineens naar binnen kan sluipen. De kelderwanden en -vloer zijn allemaal gevoelig voor vochtinfiltratie, zeker indien de materialen ervan niet waterdicht genoeg zijn.

Bij slechte weersomstandigheden kan dit probleem alleen maar verergeren. Grondwater kan namelijk dan zelfs via minuscule haarscheurtjes en barstjes naar binnen sijpelen en veroorzaakt op de lange termijn een steeds natter wordende kelder. Heeft u grondwater in de kelder? Dan leest u in dit artikel hoe dit komt en hoe u dit zo snel als mogelijk op kunt lossen door middel van vochtbestrijding.

Hoe komt grondwater in de kelder terecht?

Grondwater is altijd in de grond aanwezig. Maar na een periode van hevige regenval stijgt het niveau van het grondwater en kan dan door de hoogte via diverse kieren en gaten infiltreren.

De druk van de grondwater wordt namelijk heel hoog. Woont u in een nat gebied? Dan bestaat zelfs de kans dat het niveau van het grondwater altijd boven uw kelder uitkomt. Vooral in provincies zoals West-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg ligt het grondwaterpeil redelijk hoog met maar liefst P70-P90.

Meer dan 1 op 8 Belgische woningen kampt met vochtproblemen. Ook komt het wel eens voor dat een keldervloer niet goed waterdicht meer is. In zulke gevallen kunt u te maken krijgen met natte voeten in de kelder, er staat dan letterlijk een laag water op de keldervloer.

Vanzelfsprekend is dit niet goed voor uw woning en zeker niet voor eventuele spullen die u in de kelder heeft. Vervolgens zuigen de muren ook het opstijgend grondwater op waardoor vochtige plekken zich vormen.

Tenslotte kan een slecht verluchte kelder het vochtprobleem veroorzaken. de condens kan namelijk niet weg waardoor de luchtvochtigheid aanzienlijk stijgt.

Uw kelder droog maken? Vraag uw gratis offerte aan →Contacteer ons voor deskundig advies

De aanpak van grondwater in de kelder

Wanneer we samen met u uw kelder te lijf gaan, zullen we allereerst zoeken naar de exacte oorzaak van de infiltratie van grondwater. Dit kan de vloer zijn, de muren of een combinatie. Maar ook afdichtingen en roosters kunnen vocht vrije toegang bieden tot de kelder. Dus hebben wij meerdere methoden om vocht in de kelder aan te pakken, afgestemd op de oorzaak ervan.

1. Muren of beton injecteren

Bij plaatselijke schade en barsten in muren en de vloer, kunt u vaak prima resultaten bereiken met het injecteren van deze beschadigingen. Het oppervlak wordt weer droog en sterk gemaakt, met behulp van het injecteren van een speciaal waterafstotend middel. Zodat vocht niet langer in de kelder terecht kan komen.

2. Kelderbekuiping

Wil je de ruimte nog nuttig gebruiken? Ga dan voor kelderbekuiping. Deze methode voorziet in een totaaloplossing, die als het ware een kuip om de kelder heen legt. Deze bestaat uit diverse sterke materialen over elkaar heen, die samen een solide barrière vormen tegen grondwater. Deze methode is geschikt voor sterk beschadigde kelders en zeer poreuze oppervlakken.

3. Kelderdrainage

Tegenover kelderbekuiping bestaat er ook een budgetvriendelijke oplossing. Heeft u last van veel schade maar ook een hoge waterdruk? Bijvoorbeeld als u in één van die gemeenten woont waar het grondwaterpeil hoog is? Dan is kelderdrainage de oplossing bij uitstek. Deze methode lijkt veel op kelderbekuiping, alleen wordt er tevens een speciaal noppenmembraan aangebracht dat een drainerende werking heeft. Wanneer vocht bijna in contact komt met de kelderwanden, de randen of de keldervloer wordt het met een pomp onder de vloer door afgevoerd. Zo kunt u genieten van een droge en frisse kelder.

Waarom ventilatie vooral in kelders van groot belang is

Home Solution kan voor u alle drie de methoden perfect toepassen, maar wij adviseren eigenlijk ook altijd een mechanisch ventilatiesysteem te overwegen. Dit zorgt er namelijk voor dat de kelder inwendig ook altijd fris en droog blijft en condensatie niet voor problemen kan zorgen. Benieuwd naar de opties? Contacteer ons direct voor een afspraak of Bel ons gratis op 0800/26.004, wij helpen u graag!

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie