• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Kelderzwam of huiszwam in huis? Wat zijn de verschillen en hoe beide bestrijden?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Kelderzwam of huiszwam in huis? Wat zijn de verschillen en hoe beide bestrijden?

Kelderzwam of huiszwam in huis? Wat zijn de verschillen en hoe beide bestrijden?

De kelderzwam en de huiszwam behoren beide tot de familie van schimmels en kunnen in elke willekeurige woning voorkomen. Schimmels zijn in alle gevallen zeer nadelig voor vrijwel elk oppervlak waar ze op groeien, omdat de schimmeldraden dit steeds meer zullen beschadigen.

Indien u huiszwam of kelderzwam opmerkt in uw woning, dan kunt u het beste zo snel als mogelijk actie ondernemen om de schimmels te bestrijden. In dit artikel vast wat informatie over de huis- en kelderzwam.

De huiszwam: feiten en cijfers

De huiszwam wordt gezien als één van de gevaarlijkste schimmels die in een woning voor kunnen komen. De huiszwam is een schimmel die met lange schimmeldraden zich als het ware vastzet in een oppervlak, in de meeste gevallen betreft dit hout. Dit kan naaldhout en loofhout zijn, maar ook oppervlakken die alleen een beetje hout bevatten. In ieder geval groeit de huiszwam alleen binnen.

De huiszwam ontwikkelt zich alleen in bepaalde specifieke omstandigheden:

  • De omgeving is vochtig met een hoge luchtvochtigheid
  • Oppervlakken zijn van hout gemaakt of bevatten hout
  • Het hout bevat tussen 20% en 30% vocht
  • De temperatuur binnen is niet lager dan 3°C en is maximaal 26°C
  • Er is geen of zeer weinig ventilatie

De huiszwam groeit optimaal bij een temperatuur tussen de 18°C en 22°C. Wanneer de temperatuur onder 3°C of juist boven 26°C komt, dan stopt de huiszwam met groeien. Bij zeer hoge temperaturen zal de huiszwam zelfs afsterven, dit is dan ook de reden dat huiszwammen in de zomer minder snel te vinden zijn.

Vraag een gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Hoe kunt u de huiszwam herkennen?

Wanneer de huiszwam eenmaal op een oppervlak groeit, dan kunt u deze herkennen doordat het hout steeds een klein beetje donkerder van kleur wordt. Ook kunt u in veel gevallen een vruchtlichaam waarnemen, dit is in principe de vrucht waar de schimmeldraden uit groeien. Deze schimmeldraden voeden het vruchtlichaam.

Het hout zal initieel niet vervormen, maar u kunt wel merken dat het steeds zachter en weker wordt. Het hout rot eigenlijk van binnen uit weg, u kunt aan het einde van het proces het hout tot een poeder wrijven. Daarom wordt aantasting door de huiszwam ook wel de ‘droge rot’ genoemd.

Het is altijd goed om de huiszwam in een zo vroeg mogelijk stadium te herkennen, omdat u anders riskeert dat de bouwkundige constructie van uw woning niet meer afdoende en veilig is. Wanneer de zwam immers houten dragende onderdelen bereikt, dan kan uw gehele woning daar ernstig onder lijden.

De kelderzwam: feiten en cijfers

De kelderzwam lijkt van de buitenkant wel een beetje op de huiszwam, maar is meer afhankelijk van vocht. Daarom is de kelderzwam juist veel in kelders te vinden en wordt aantasting door deze zwam ‘natrot’ genoemd. Als een kelderzwam wil groeien in een bepaalde ruimte, dan zijn hiervoor wel bepaalde omstandigheden vereist:

  • De omgeving is vochtig met een hoge luchtvochtigheid
  • Oppervlakken zijn van hout of bevatten hout
  • Het hout bevat tussen 50% en 60% vocht
  • De temperatuur binnen is niet lager dan 3°C en is maximaal 35°C
  • Er is geen of zeer weinig ventilatie

De kelderzwam is veel dunner dan de huiszwam, met kleurloze schimmeldraden die zich in het hout vastzetten. Wanneer hout door de kelderzwam is aangetast, dan verkleurt ook dit hout direct en wordt donkerder. Hout dat door de kelderzwam is aangetast kan op den duur zelfs zo zwart als houtskool worden.

Indien u zeker wilt weten wat er bij u thuis gaande is, dan kunt u altijd met het ervaren team van Home Solution bellen. Wij komen bij u langs om de situatie te inspecteren, waarna wij natuurlijk ook de zwammen voor u verwijderen en bestrijden.

Vraag een gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Meer over kelders en kelderdichting

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie