• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Technieken voor keldermuurisolatie

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Technieken voor keldermuurisolatie

Technieken voor keldermuurisolatie

Het isoleren van keldermuren is een belangrijke stap om het energieverbruik van je woning te optimaliseren en de bruikbaarheid van de kelderruimte te vergroten. Ben je van plan om je kelder om te toveren in een woonruimte, man cave, thuiskantoor of fitnessruimte? Dan is isolatie een must. Maar hoe pak je dat aan, je kelder isoleren? We vertellen je hieronder over de verschillende mogelijkheden.

Uw kelder laten renoveren? Vraag een vrijblijvend plaatsbezoek →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

1. Het belang van isolatie voor je kelder

Kelders worden vaak over het hoofd gezien als het gaat om isolatie. Maar om een kelder als een volwaardige ruimte te kunnen gebruiken in je woning, is isolatie essentieel. Enkel zo kan je ondergronds een stabiele temperatuur handhaven. En die isolatie doet veel meer dan enkel warmteverlies voorkomen.

Isolatie in de kelder heeft tal van voordelen:

  • Verbeterde energie-efficiëntie: door je keldermuren te isoleren voorkom je dat de opgestookte warmte wordt afgegeven aan de ondergrond en dat resulteert in lagere energiekosten.
  • Verhoogd comfort: een geïsoleerde kelder voelt warmer en droger aan, dat is belangrijk als de kelder functioneel zal worden gebruikt.
  • Vochtbeheer: isolatie helpt om vochtproblemen te beheersen door condensatie te verminderen en een barrière te vormen tegen grondvocht. Dit is cruciaal voor het voorkomen van schimmelgroei.
  • Waardeverhoging van het huis: een afgewerkte en goed geïsoleerde kelder telt als een extra ruimte en zal de waarde van je huis verhogen.


2. Zo isoleer je een kelder

Er zijn verschillende methoden om een kelder te isoleren, afhankelijk van de structuur van je huis, de staat van de kelder en je persoonlijke behoeften.

Optie 1: langs buiten isoleren

Externe isolatie is een effectieve manier om thermische efficiëntie te verhogen en tegelijkertijd de keldermuren te beschermen tegen vocht en temperatuurvariaties. Dit is wel enkel mogelijk bij nieuwbouwwoningen of wanneer je uitzonderlijk grote renovatiewerken plant.

In dat geval zullen we drukvaste en waterbestendige isolatiepanelen, doorgaans van XPS of cellenglas, aanbrengen tegen de keldermuren. Die panelen worden dan netjes afgedekt en vormen een fysieke barrière tegen vocht én warmteverlies. Nog een voordeel is dat je met deze vorm van isolatie koudebruggen minimaliseert en de structuur van de keldermuren beschermt tegen externe factoren.

Optie 2: langs binnen isoleren

Wil je een bestaande kelder isoleren, dan zullen we dat doorgaans langs binnen doen. Interne isolatie is een populaire, weinig ingrijpende en eenvoudige methode om een kelder energie-efficiënter te maken. We zullen isolatiepanelen aanbrengen tegen de binnenmuren, doorgaans van PUR, PIR of XPS, die we uiteraard netjes verstoppen achter een nieuwe wand.

Optie 3: enkel het plafond isoleren

Heb je een kruipkelder of wil je vooral voorkomen dat de koude lucht uit de kelder zich een weg baant naar de benedenverdieping? Dan kan je ook enkel het plafond van een laagje isolatie voorzien.

Dat kan enerzijds met vaste isolatiepanelen, maar ook met gespoten PUR of isolatieschuim. Voor plafonds die niet volledig vlak zijn of voorzien zijn van leidingen, is gespoten isolatie een betere optie. We kunnen zo alle kieren en oneffenheden opvullen voor een efficiënt resultaat.

3. Controleer eerst op eventuele vochtproblemen

Voordat je begint met het isoleren van je kelder, is het essentieel om de ruimte te inspecteren op vochtschade. Isolatie kan vochtproblemen verergeren als ze niet eerst worden aangepakt en vocht zal op zijn beurt het isolatiemateriaal ook aantasten. Vocht in de kelder gaat bovendien altijd gepaard met schimmelvorming, wat nefast is voor je gezondheid.

Laat daarom een professional langskomen vooraleer je begint te verbouwen in de kelder. Het kan je later grote problemen besparen. Vochtproblemen in de kiem smoren is namelijk veel eenvoudiger en goedkoper dan het vochtprobleem op de achtergrond zijn gangetje laten gaan totdat je uiteindelijk grote werken zal moeten uitvoeren. Contacteer ons voor een vrijblijvende vochtdiagnose.

4. Het belang van ventilatie in een geïsoleerde kelder

Een goed geïsoleerde kelder moet ook een goed geventileerde kelder zijn. Ventilatie is cruciaal om de luchtkwaliteit te behouden en vochtproblemen te voorkomen. Een mechanisch ventilatiesysteem in de kelder zal de luchtvochtigheid reguleren en frisse lucht naar binnen brengen.

Zo voorkom je ook schimmels en kelderzwammen. Die ben je natuurlijk liever kwijt dan rijk, zeker wanneer je net in de kelder geïnvesteerd hebt.

Home Solution isoleert kelders in jouw omgeving

Het isoleren van je kelder biedt tal van voordelen, van verbeterde energie-efficiëntie tot een verhoogd comfort. Hoe je de kelder isoleert, hangt af van geval per geval. Het is bovendien erg belangrijk om eerst eventuele vochtproblemen aan te pakken en te zorgen voor een goede ventilatie om een gezond en comfortabel binnenklimaat te garanderen.

Bij Home Solution staan we klaar om je te deskundig advies te geven en je kelder op professionele wijze te isoleren, vocht te verjagen en te ventileren volgens de regels van de kunst. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie!

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie