• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Een waterkering plaatsen: slim idee of onnodig?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Een waterkering plaatsen: slim idee of onnodig?

Een waterkering plaatsen: slim idee of onnodig?

Woont u in een ietwat ouder huis? Dan is de kans groot dat u geen waterkering in uw muur heeft. Waterkeringen werden pas rond de jaren ’80 aangebracht in nieuwbouwwoningen, daarvoor bestond de begane grond vaak gewoon uit een enkele muur of een spouwmuur. Zonder waterkering is er een risico op velerlei vochtproblemen zoals opstijgend vocht, iets dat u beter voorkomt.

Wanneer vocht eenmaal in uw muren trekt, dan zal het steeds meer materialen aantasten en mogelijk zelfs belangrijke en dragende onderdelen van uw huis beschadigen. Ook creëert een vochtprobleem een hoge luchtvochtigheid in huis, hetgeen later ook nog eens tot schimmels kan leiden. Om dit te voorkomen kunt u dus een waterkering plaatsen. Wij leggen u in dit artikel uit, waarom dit over het algemeen een goed idee is.

Opstijgend vocht: hoe ontstaat dit?

Opstijgend vocht ontstaat veelal op de begane grond en zal via de muren van uw woning steeds hoger komen. Het gaat in de meeste gevallen om grondwater, dat via de eerste rij stenen in de binnen- en buitenmuur trekt. Indien uw woning niet over een waterkering beschikt, dan gaat dit proces helaas heel gemakkelijk. Opstijgend vocht wordt vaak laat ontdekt, wanneer meerdere oppervlakken al erg beschadigd zijn.

Vochtproblemen in uw woning? →Contacteer ons voor een vrijblijvende diagnose

Wat is een waterkering en wat heeft u er aan?

Een waterkering is een speciale laag, die bestaat uit vochtwerende materialen en een membraan dat continu vocht afdrijft. Sommige waterkeringen worden geheel uit kunststof of metaal vervaardigd en beschikken niet over een membraan, maar de werking is altijd hetzelfde: vocht dat in contact komt met uw muren zal niet meer in de muren kunnen trekken, maar wordt netjes afgevoerd.

Een waterkering wordt echter niet zomaar eventjes geplaatst: het is nodig dat een hele rij stenen wordt verwijderd ter hoogte van de vloer. Daarom passen mensen deze methode veelal alleen toe, wanneer ze ook hun huis gaan renoveren. Het is dus en redelijk ingrijpend karwei, maar wel een enorm doeltreffende. Met een waterkering bent u vrijwel geheel van het risico op opstijgend vocht af.

Wanneer is een waterkering een goed idee?

De meeste woningen die voor 1980 zijn gebouwd beschikken niet over een waterkering. Hierdoor zullen dus juist deze woningen al gauw te maken krijgen met vochtproblemen zoals opstijgend vocht. Indien u een ouder pand bezit en het vermoeden heeft dat u met vochtproblemen kampt, dan kan een onderzoek naar de aard van de problemen nooit kwaad. Veel problemen worden met een waterkering direct verholpen.

Een waterkering biedt meerdere voordelen

U zult met een waterkering dus vele malen beter beschermd zijn tegen vocht in uw woning. Opstijgend vocht heeft in elk geval helemaal geen kans meer om schade aan te richten, evenals regenwater bij hevig weer. Daarnaast is een waterkering een permanente oplossing, in tegenstelling tot bijvoorbeeld muurinjectie.

U maakt dus slechts één keer kosten en hoeft niet periodiek zaken opnieuw te laten doen. Home Solution kan u goed adviseren over de mogelijkheden voor het plaatsen van een waterkering. Natuurlijk kunnen wij de plaatsing ook op deskundige wijze voor u oppakken. Bel ons om een vrijblijvende afspraak te maken.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Meer over opstijgend vocht

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie