• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Hoe kan opstijgend vocht bestreden worden?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Hoe kan opstijgend vocht bestreden worden?

Hoe kan opstijgend vocht bestreden worden?

Heeft u vochtplekken in en op uw muren bemerkt, zonder dat daarvoor een eenduidige reden bestaat? Bijvoorbeeld een natte plek op een binnenmuur, terwijl er helemaal geen lek is aan de buitenzijde? In dat geval is de kans groot dat het om opstijgend vocht gaat. Opstijgend vocht is een vochtprobleem dat veelal op lager gelegen plaatsen van een woning ontstaat, maar zich daarna begint te verspreiden.

Omdat het vocht na een poosje op zeer veel plekken aanwezig is, kan het moeilijk zijn om het onderliggende vochtprobleem te herkennen en bestrijden

De verkeerde behandelmethode?

Het is erg belangrijk om voor de behandeling de precieze aard van het vochtprobleem correct te identificeren. Want als u een behandelmethode voor een ander vochtprobleem kiest - u installeert bijvoorbeeld een ventilatiesysteem omdat u denkt dat het om condensatieproblemen gaat - dan bent u uiteindelijk dubbel zoveel tijd en kosten kwijt.

Daarom hebben wij in dit artikel in ieder geval de meest kenmerkende eigenschappen van opstijgend vocht op een rijtje gezet, evenals de manier waarop u deze het beste kunt (laten) bestrijden.

Waar ontstaat opstijgend vocht?

Opstijgend vocht ontstaat doorgaans op 2 kenmerkende plekken waar vocht kan binnentreden. In veel gevallen gaat het om de kelder, die in bepaalde mate verminderd waterafstotend is. Dit kan komen door fijne scheurtjes of barstjes in het metsel- en voegwerk van de kelderwanden, of scheuren in de keldervloer. Ook een ventilatiebuis kan voor vocht in de kelder zorgen, omdat regenwater hierdoor naar binnen kan sijpelen.

Daarnaast kan opstijgend vocht ook op begane grondniveau ontstaan, vaak omdat een spouwmuur met waterkering ontbreekt. Een spouwmuur dient als een soort grens tussen de binnen- en buitenmuur, zodat vocht van buiten niet in aanraking komt met binnen. Ontbreekt deze barrière, dan kan vocht dus in direct contact komen met uw binnenmuren en deze worden als gevolg hiervan nat.

In beide gevallen kan dit proces lang voortduren, waardoor de oppervlakken in ofwel de kelder of op de begane grond na verloop van tijd verzadigd raken met vocht. Het vocht zal daardoor zoeken naar drogere plekken, meestal op hogere verdiepingen. Hoe langer dit duurt, hoe meer oppervlakken nat kunnen worden. Tijdig actie ondernemen, is daarom altijd raadzaam.

Vraag uw GRATIS vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Hoe kan een vochtige kelder worden bestreden?

Indien het opstijgende vocht in de kelder ontstaat, dan kunt u diverse stappen ondernemen om uw kelder weer waterdicht te maken. Totaaloplossingen zoals kelderdichting en kelderdrainage bieden een solide bescherming tegen alle vormen van vocht. Uw kelder is na deze behandelingen eigenlijk zo goed als nieuw.

Indien het een meer plaatselijk probleem betreft, dan kan muurinjectie of betoninjectie ook volstaan. Zo zorgt u ervoor, dat er geen vocht meer uw kelder binnentreedt en dus ook niet meer kan stijgen.

Hoe houdt u de begane grond weerbaar tegen vocht?

Op de begane grond kunt u opteren voor het laten plaatsen van een spouwmuur, liefst eentje met waterkering. Zo creëert u een dubbele barrière tegen vocht. Enerzijds zal vocht niet gauw uw binnenmuren bereiken door de extra ruimte, anderzijds wordt vocht dat van buiten komt ook meteen afgevoerd. U zult daarmee geen last meer hebben van natte binnenmuren.

Home Solution rekent af met opstijgend vocht

Om er zeker van te zijn dat u inderdaad te maken heeft met opstijgend vocht, kunt u altijd onze hulp inschakelen. Wij komen zo snel als mogelijk bij u langs om de gehele situatie grondig te inspecteren aan de hand van een GRATIS vochtdiagnose. Daarna kunnen wij u uitleggen hoe het vocht in uw huis terecht is gekomen en natuurlijk wat u het beste kunt doen om het vochtprobleem te bestrijden. Bel ons voor meer informatie of om een afspraak te plannen.

Vraag uw GRATIS vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Meer over opstijgend vocht

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie