• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Vocht in huis? Is het opstijgend vocht?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Vocht in huis? Is het opstijgend vocht?

Vocht in huis? Is het opstijgend vocht?

Heeft u last van vocht in huis, maar kunt u niet zo gauw een mogelijke oorzaak vinden voor het vochtprobleem? Sommige vochtproblemen zijn vrij gemakkelijk te herkennen, zoals lekkages en een kelder die last heeft van binnentredend vocht. Maar in andere gevallen kan de oorzaak minder duidelijk zijn.

Wanneer u natte muren in uw woning bemerkt, maar geen directe oorzaak kan waarnemen, dan is de kans groot dat u te maken heeft met opstijgend vocht. Opstijgend vocht is een fenomeen dat zijn oorsprong vindt in vochtige oppervlakken en materialen op een lager niveau van uw woning. Eens deze oppervlakken volledig verzadigd zijn, zal het vocht op zoek gaan naar nieuwe droge plekken in uw woning, en "stijgen" naar hoger gelegen verdiepingen.
Maar hoe verloopt dit proces? En hoe ontstaat het?

Waar begint opstijgend vocht?

Opstijgend vocht, dat ook wel capillair vocht wordt genoemd, is in feite precies wat de benaming aanduidt. Het gaat altijd om vocht dat ergens op een laag niveau van uw huis naar binnen is getreden en vervolgens naar hoger gelegen plaatsen en muren stijgt. Dit laag niveau kan de begane grond zijn, of een kelderruimte. 

Is het vocht al een hele tijd aanwezig, dan raken de aangetaste delen steeds meer verzadigd met vocht. Hierdoor zal het vocht andere oppervlakken zoeken die nog droog zijn, en "stijgen". Dit hele proces kan soms jarenlang ongezien voortduren! In dit artikel leest u meer over de mogelijke oorzaken van opstijgend vocht

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Wat zijn de risico’s van opstijgend vocht?

Wanneer u last heeft van opstijgend vocht in uw woning, dan brengt dit helaas enkele vervelende gevolgen met zich mee voor u en uw woning. Natuurlijk zult u in de eerste plaats last hebben van vochtige oppervlakken in huis. Dit heeft tot gevolg dat deze oppervlakken in kwaliteit en sterkte afnemen. Metsel- en voegwerk wordt zwakker en hout kan zelfs beginnen rotten. Daardoor zullen ook andere materialen, zoals pleisterwerk, behang en verflagen, aan kwaliteit verliezen en stuk gaan als het ware.

Bovendien kan vocht in huis leiden tot secundaire gevolgen zoals schimmelvorming, salpeter en muurzouten. Vooral opstijgend vocht biedt aanleiding tot salpeter en muurzouten omdat dit van nature in grondwater aanwezig is.

Deze laatstgenoemde zaken kunnen ook voor uw gezondheid een risico vormen. Vooral schimmels in huis staan bekend om hun nadelige effecten op uw huid, luchtwegen en algehele lichamelijke gesteldheid.

Lees hier meer over de gevolgen en gevaren van opstijgend vocht in huis

Kunt u iets doen tegen opstijgend vocht?

Zoals elk vochtprobleem heeft ook opstijgend vocht gelukkig adequate oplossingen. Hierbij is het echter zeer belangrijk dat u allereerst de oorzaak van het opstijgende vocht vindt. Dit kan vocht in de kelder zijn, het ontbreken van een spouwmuur of simpelweg een lekkage ergens in een muur. Het is pas wanneer de oorzaak wordt aangepakt, dat u zeker kunt zijn dat het vochtprobleem niet meer terugkomt.

Daarna moet uiteraard de eventuele schade hersteld worden, zodat uw woning er weer piekfijn uitziet. Om al deze maatregelen juist uit te voeren, kunt u een beroep doen op Home Solution. Bel ons nu voor een afspraak! Wij komen dan bij u langs om uw gehele woning aan een grondige (en GRATIS) vochtanalyse te onderwerpen. Zo kunnen we oorzaak van het opstijgend vocht duidelijk in kaart brengen. Daarna voorzien wij u van helder en begrijpelijk advies over de vervolgstappen. Benieuwd naar onze werkwijze? Neem gauw contact op voor meer informatie!

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Meer over opstijgend vocht

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie