• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Vochtbestrijding: wat zijn de meest gemaakte fouten?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Vochtbestrijding: wat zijn de meest gemaakte fouten?

Vochtbestrijding: wat zijn de meest gemaakte fouten?

Vochtbestrijding omvat een hele omvangrijke verzameling aan behandelingen en specifieke oplossingen tegen vocht in huis. Het is dus niet zo gek dat leken en mensen die weinig verstand hebben van vochtproblemen soms de mist in kunnen gaan, wanneer zij op eigen houtje een situatie proberen beter te maken of te herstellen.

In principe kunnen wij niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om een expert in te schakelen bij vochtproblemen. Simpelweg omdat u dan zeker weet dat de klus correct en goed geklaard wordt. Wilt u toch zelf aan de slag met bepaalde vochtproblemen in huis? Neem dan in ieder geval de onderstaande vijf veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding in acht, om op safe te spelen.

1. Vochtwerende verf gebruiken als bestrijdingsmiddel

Veel mensen denken dat een vochtprobleem in een handomdraai is opgelost met vochtwerende verf. Bijvoorbeeld wanneer in de badkamer schimmelplekken worden aangetroffen. Men verwijdert dan de schimmel en brengt vervolgens een nieuwe laag van deze verf aan, denkend dat het probleem hiermee is opgelost.

Dit is echter niet zo! Want het onderliggende vochtprobleem waardoor de schimmel initieel is ontstaan, bestaat gewoon nog. Binnen de kortste keren kunt u dan weer opnieuw schimmel verwachten op dezelfde plek, totdat u de oorzaak van het vocht aanpakt. Natuurlijk geldt dit voor alle ruimten en vochtproblemen in huis. Wél is vochtwerende verf goed geschikt voor gebruik in natte ruimten als extra barrière, maar vochtproblemen bestrijden doet het niet.

2. Teveel isoleren of isolatie niet goed aanbrengen

Isolatie die overmatig is of niet goed aangebracht, kan leiden tot vervelende gevolgen zoals koudebruggen en plaatselijke condensatie. Het is van groot belang altijd de juiste materialen te kiezen voor de klus en deze door een vakman te laten uitvoeren, zodat u in een later stadium niet met vochtige plekken wordt geconfronteerd. Een te goed geïsoleerd huis dient ook afdoende ventilatieopties te hebben, wilt u dat de luchtvochtigheid gezond blijft.

3. Teveel zelf proberen

Veel mensen willen bij vocht in de muren zelf te werk gaan met allerlei middeltjes, of bijvoorbeeld zelf muren injecteren. Maar dit is in vrijwel alle gevallen niet zo slim. Waarom? Omdat de kans zeer sterk aanwezig is dat u de verkeerde methode toepast, of de juiste methode maar op verkeerde wijze. U kunt in dat geval nog meer schade toebrengen dan reeds het geval was. Beter kunt u een expert een juiste diagnose laten stellen en van daaruit verder kijken voor oplossingen.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

4. Geen aandacht schenken aan lekkages

Niet alle vochtproblemen ontstaan door grondwater of regenwater: ook lekkages kunnen een hoop ellende aanrichten. Vaak gaat het om lekkages die al een poosje bestaan en miniem zijn. Het vocht zal dan niet uit de leidingen spuiten, maar via kleine haarscheurtjes een bepaald oppervlak steeds natter maken. Indien u merkt dat een muur steeds een klein beetje natter wordt, dan kan dit de reden zijn.

5. Zo lang wachten tot u onherstelbare schade oploopt

Het grootste probleem is meestal toch nog het gebrek aan actie ondernemen bij een vochtprobleem. Home Solution ziet vaak gevallen waarbij de schade van een vochtprobleem tot een minimum beperkt had kunnen blijven, maar alsnog uit de hand is gelopen doordat de bewoners van een huis te laat aan de alarmbel trokken. Heeft u het vermoeden dat er iets aan de hand is? Bel ons dan direct en wij komen bij u langs om uw woning aan een grondige inspectie te onderwerpen.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Meer over opstijgend vocht

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie