• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Hoe gevaarlijk is opstijgend vocht? Enkele gevolgen op een rij

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Hoe gevaarlijk is opstijgend vocht? Enkele gevolgen op een rij

Hoe gevaarlijk is opstijgend vocht? Enkele gevolgen op een rij

Opstijgend vocht in uw woning is geen pretje, zeker indien het al gedurende een ruime periode tijd heeft gehad om zich verder te verspreiden. Naast de natte plekken in uw woning, kunt u met een breed scala aan vervelende én kostbare gevolgen te maken krijgen. Niet alleen vervelend voor uw portemonnee, maar ook voor de conditie van uw woning en uw eigen gezondheid.

De reden hiervan is dat vochtproblemen in uw huis tot meerdere secundaire problemen kunnen leiden. Verzwakte materialen, een verminderde staat van uw woning maar ook de vorming van schimmels en chemische aanslag. Al deze zaken kunnen voor een hoop kopzorgen zorgen!

Het spreekt dus voor zich dat u opstijgend vocht altijd beter kunt voorkomen. Om u te overtuigen van deze stelling, volgen hierna enkele mogelijke gevaren en gevolgen van opstijgend vocht in huis.

Wat is opstijgend vocht en hoe ontstaat het?

Opstijgend vocht betreft vocht dat doorgaans langs de lagere niveaus van uw woning (de kelder of het gelijkvloers) binnendringt en vervolgens naar boven "stijgt". Hoe? Doordat het vocht de oppervlakken op de lagere etages compleet verzadigt, moet het op zoek naar nieuwe droge oppervlakken. Hoe langer dit proces voortduurt, hoe erger de uiteindelijke schade zal zijn.
Lees hier meer over de mogelijke oorzaken van opstijgend vocht

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Schade aan uw woning door opstijgend vocht

Opstijgend vocht kan uw woning op heel wat manieren aantasten, soms zelfs op onherstelbare wijze. Allereerst zult u ongetwijfeld last hebben van natte plekken op uw muren, waardoor de materialen op deze plaatsen steeds weker en zwakker zullen worden. Sommige materialen kunnen zo zwak worden, dat vervanging uiteindelijk nog de enige optie is.

Tevens zullen deze natte plekken aanleiding kunnen geven tot de vorming van aanslag, zoals muurzouten of salpeter. Muurzouten en salpeter ontstaan vaak wanneer grondwater in contact komt met uw woning, in het geval van opstijgend vocht is grondwater een veelgehoorde oorzaak van het vochtprobleem. Deze substanties zullen de materialen van uw woning nog heftiger beschadigen, dan vocht alleen.

Tot slot is één van de meest vervelende secundaire gevolgen van opstijgend vocht en vocht in huis in het algemeen: schimmelvorming. Schimmels gedijen erg goed op vochtige plekken, wanneer u deze in huis heeft dan kunt u er in principe vanuit gaan dat schimmelvorming kan optreden. Schimmels zijn niet alleen slecht voor uw huis, maar ook uw gezondheid.

De schadelijke gevolgen voor uw gezondheid door opstijgend vocht

De hierboven genoemde schimmels plus de hogere luchtvochtigheid in huis door opstijgend vocht kunnen schadelijk zijn voor uw gezondheid. U kunt last krijgen van een brede variëteit aan lichamelijke klachten, vooral aan uw luchtwegen. U kunt bijvoorbeeld hoestbuien krijgen, astma-aanvallen, niezen en irritatie aan uw longen ondervinden. Maar ook kunt u allergieën krijgen, huidirritatie en ineens erg moe en slap zijn. Reden genoeg om opstijgend vocht zo snel mogelijk aan te pakken en uw woning te herstellen.

Een veilige woning dankzij Home Solution 

Wilt u al deze scenario’s voor zijn? Bel ons dan vandaag nog om een afspraak te maken. Wij komen bij u langs om uw huis te inspecteren op alle mogelijk vochtproblemen, aan de hand van een GRATIS vochtdiagnose. Daarna kunnen wij u precies vertellen wat de oorzaak is van het opstijgend vocht, én hoe wij dit kunnen oplossen. Ook met vragen kunt u altijd bij ons terecht.Ons deskundige team staat altijd voor u klaar!

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Meer over opstijgend vocht

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie