• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Hoe ontstaat opstijgend vocht?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Hoe ontstaat opstijgend vocht?

Hoe ontstaat opstijgend vocht?

Heeft u op de muur van een kamer plots een vochtige plek opgemerkt? Dan vraagt u zich waarschijnlijk wel af hoe die plek er is gekomen?
Vochtproblemen hebben de vervelende eigenschap niet altijd even duidelijk en kenmerkend te zijn, wat concreet inhoudt dat de oorzaak niet altijd even duidelijk is. Dit geldt helaas ook voor opstijgend vocht. 

Wat is en hoe ontstaat opstijgend vocht?

Opstijgend vocht is een redelijk veel voorkomend vochtprobleem dat in heel wat gevallen aanvankelijk onjuist gediagnosticeerd wordt. Dit komt omdat opstijgend vocht leidt tot de aanwezigheid van vocht op plekken waar het vocht niet naar binnen is getreden. Met andere woorden: de plekken in huis waar u vocht kunt zien, zijn bij opstijgend vocht niet altijd de plaatsen waar het vochtprobleem is ontstaan.

De term "opstijgend vocht" geeft eigenlijk zelf al aan wat er gebeurt. Opstijgend vocht is vocht dat op een lager niveau in uw woning ergens naar binnen is gekomen, waarna het begint te stijgen naar hoger gelegen plekken. Dit komt omdat de plaats waar het vocht binnentreedt steeds meer verzadigd raakt met het vocht, waardoor het water op zoek gaat naar frisse en droge oppervlakken.

Hoe komt dit vocht echter precies uw woning binnen?

Opstijgend vocht door een natte kelder

Een zeer vaak voorkomende oorzaak van opstijgend vocht is een kelder die te kampen heeft met vochtproblemen. Kelders worden vaak genegeerd tijdens inspecties en renovaties, maar ook hier neemt de sterkte van de bouwmaterialen doorheen de tijd af. Daardoor kunt u op termijn last krijgen van vochtproblemen in uw kelder, bijvoorbeeld te wijten aan binnensijpelend regenwater. Dit zorgt na een tijd voor verzadigde keldermuren. Dit vocht zal automatisch naar boven stijgen en ook daar problemen veroorzaken.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Opstijgend vocht door het ontbreken van een spouwmuur

Een ontbrekende spouwmuur kan ook aanleiding geven tot opstijgend vocht. Een spouwmuur (zeker eentje met een waterkering) zorgt ervoor dat vocht niet binnen kan treden op het begane grondniveau. Vooral regenwater en grondwater worden zo buiten de deur gehouden. Heeft u geen spouwmuur (dit is vaak bij oudere woningen het geval)? Dan kan vocht binnen komen en ook in dit geval steeds verder stijgen.

Opstijgend vocht door een lek

Een vochtlek kan soms ongezien plaatsvinden in uw huis, bijvoorbeeld in een leiding achter een muur. Wanneer het gaat om een fijn haarscheurtje bijvoorbeeld, dan zal het oppervlak dat aangetast wordt door vocht steeds groter worden. Ook hier kan op termijn sprake zijn van opstijgend vocht, vooral als het lek lang vrij spel krijgt. 

Opstijgend vocht door condensatieproblemen

Als laatste mogelijke oorzaak voor opstijgend vocht vermelden we condensatieproblemen. Vooral in de badkamer, keuken of kelder kan condensatie voor vochtproblemen zorgen. Wanneer een woning van binnenuit last heeft van overmatig vocht, dan gaat het in de meeste gevallen om condensatieproblemen. Condensatie kan in een vrij korte periode zorgen voor zeer natte en verzadigde oppervlakken, waardoor het vocht in deze oppervlakken zal stijgen naar hogere verdiepingen.

Home Solution rekent af met opstijgend vocht in uw huis!

Wat de reden achter het opstijgend vocht in uw woning ook is, Home Solution kan u in ieder geval helpen met zowel de oorzaak als de gevolgen van opstijgend vocht. Neem snel contact met ons op. Wij komen snel bij u langs voor een gratis vochtanalyse, en stellen u meteen ook verschillende oplossingen voor. 

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Meer over opstijgend vocht

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie