• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Condensatie

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Hoe veroorzaakt een gebrekkige isolatie condensatieproblemen?

Condensatieproblemen komen relatief vaak voor, en treden op wanneer de luchtvochtigheid in een woning aan de hoge kant is. Komt de waterdamp die in de lucht zit vervolgens in contact met een kouder oppervlak, dan wordt de waterdamp tegen dit oppervlak aan weer vloeibaar. Dit proces wordt condenseren genoemd.

In veel gevallen is de oorzaak van condensatie te herleiden naar de aanwezigheid van vocht in de zogenaamde natte ruimten in een woning. Dit zijn ruimten zoals de keuken en badkamer, waar meer dan elders in huis met water en vocht wordt gewerkt. Doordat er continu vocht in de lucht aanwezig is, zullen bij een gebrek aan ventilatie op termijn condensatieproblemen optreden.

Maar er is nog een andere oorzaak van condensatieproblemen die heel wat minder voor de hand ligt, namelijk koudebruggen. Koudebruggen ontstaan wanneer er sprake is van een gebrekkige isolatie in huis.
In dit artikel leggen wij meer uit over condensatieproblemen die te wijten zijn aan koudebruggen of een probleem in de isolatie.

Wat is een koudebrug?

Een koudebrug wordt ook wel een thermische brug of warmtebrug genoemd. Het betreft een stuk in de isolatie dat kapot, doorbroken of gebrekkig is. Via koudebruggen vindt warmte-uitwisseling plaats. Door het stukje isolatie dat niet goed werkt, kan warme lucht vanuit uw woning naar buiten ontsnappen en andersom koude lucht ook uw woning binnendringen.
Door het temperatuurverschil zal op de plek waar deze twee luchtstromen met elkaar in contact komen condensvorming plaatsvinden. 

Vraag een gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Koudebruggen leiden tot velerlei vochtproblemen

Heeft u gedurende een langere tijd last van condens in uw woning, dan zullen de aangetaste oppervlakken op termijn steeds vochtiger worden. Dit leidt tot een algemene verzwakking van uw woning, omdat vocht een verzwakkende werking heeft op diverse materialen eenmaal dit proces in gang is gezet.

Ook zult u zeker merken dat er in uw woning energieverlies optreedt, omdat de plekken waarlangs warmte kan ontsnappen steeds groter worden. Het is dus belangrijk tijdig iets te doen aan koudebruggen, om zo grotere schade en (vocht)problemen te voorkomen.

Wat kunt u doen tegen koudebruggen vanwege een gebrekkige isolatie?

Wanneer u ergens in uw woning condensatieproblemen bemerkt, dan is het raadzaam snel te achterhalen wat de oorzaak hiervan is. Condensatie kan in principe vele oorzaken hebben, maar koudebruggen zijn ietwat gemakkelijker te herkennen omdat het plaatselijk vocht zal veroorzaken. U kunt bijvoorbeeld één of meerdere natte plekken op uw muren zien. Dit zou een teken kunnen zijn van de aanwezigheid van een koudebrug.

Home Solution kan u helpen bij het vinden van een passende en definitieve oplossing. Wij zullen in de eerste plaats bij u thuis langskomen om de situatie grondig te inspecteren. Hierna kunnen wij u precies vertellen waar het condensatieprobleem vandaan komt, en uiteraard ook wat u ertegen kan doen. Na goedkeuring van de offerte gaan we aan de slag.

Dankzij onze jarenlange ervaring, hoeft u in de toekomst niet meer te vrezen voor condensatieproblemen, energieverlies en vochtproblemen die te wijten zijn aan een gebrekkige isolatie in uw woning. Neem nu contact met ons op!

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie