• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Dak isoleren met glaswol

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Waarom en hoe uw dak isoleren met glaswol?

Wilt u binnenkort uw dak voorzien van een extra laag isolatie? Dan bent u waarschijnlijk aan het onderzoeken welke isolatiematerialen hiervoor geschikt zijn. Veruit de meeste daken kunnen bijzonder goed geïsoleerd worden met glaswol. Glaswol is vrij gemakkelijk te plaatsen, het is relatief goedkoop wanneer u het vergelijkt met andere soorten isolatiematerialen én het sluit erg goed aan. Wilt u uw dak isoleren met glaswol? Dan hebben wij vast wat handige informatie voor u.

Wat is glaswol precies en hoe werkt het?

Glaswol is vooral geschikt voor hellende daken, omdat het ook eenvoudig aan te brengen is op moeilijk bereikbare oppervlakken.

Glaswol bestaat uit een mengsel van gerecycleerd glas, soda, siliciumzand en mergel. Daarnaast worden er nog enkele andere stoffen toegevoegd, waarna alles bij een extreem hoge temperatuur wordt gesmolten. Hierna worden er van het mengsel draden gesponnen, en die draden vormen samen met een laag hars glaswol.

Omdat glaswol zo luchtig is, heeft het uitstekende isolerende eigenschappen. Niet alleen warme lucht blijft dankzij glaswol goed in uw huis ingesloten, ook geluid wordt goed gedempt. Plaatst u glaswol als dakisolatie, dan zal uw dak ook nog eens extra goed beschermd zijn tegen zaken als schimmel, brand en insecten

Kan ik zelf mijn dak isoleren met glaswol?

Minerale wol is één van de meest toegankelijke soorten isolatiematerialen. Het materiaal is flexibel en hoeft niet op een effen ondergrond te worden aangebracht, waardoor u elk oppervlak van een goede en efficiënte isolatielaag kunt voorzien. Met name voor een dak is het uitermate geschikt, omdat glaswol moeiteloos tussen de kepers van uw dak kan worden samengeperst om een sterke isolatielaag te vormen.

Interesse in glaswolisolatie? Vraag een gratis offerte aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Hoe isoleer ik mijn dak met glaswol?

Gaat u zelf aan de slag om uw dak te isoleren met glaswol? Dan kan u gebruik maken van dit handig stappenplan:

Stap 1: Bereken hoeveel glaswol u nodig heeft

Om de hoeveelheid glaswol te berekenen, dient u de totale oppervlakte van uw dak te berekenen. Meet ook de diepte van balken en kepers, omdat u op sommige plekken allicht meerdere lagen glaswol zult moeten gebruiken.

Stap 2: Dicht kieren en andere openingen af

Kieren en gaten in het dak zorgen voor energieverlies en kunnen tevens leiden tot vochtproblemen zoals koudebruggen en binnentredend vocht. Herstel eerst dergelijke zwakke plekken, alvorens tot isolatie over te gaan.

Stap 3: Maak het skelet waar de glaswol tussen komt te liggen

Zaag de rachels op maat die overdwars op de gordingen zullen komen. Bevestig in eerste instantie enkel de helft van de latten op de gordingen van uw dak, omdat u zo veel gemakkelijker de glaswol achter de balkjes krijgt. Pas als dat eenmaal zit, bevestigt u ook de andere helft.

Stap 4: Draag veiligheidskleding

Glaswol kan de huid irriteren. Zet voor de volgende stap een veiligheidsbril op en trek een overall en werkhandschoenen aan. De vezels kunnen anders in uw huid terecht komen.

Stap 5: De glaswol op maat maken

Rol de glaswol helemaal uit, bepaal de exacte ruimte tussen de gordingen en kepers en snijd de glaswol op maat. Het beste is om de glaswol parallel aan de gordingen te plaatsen (horizontaal).

Stap 6: Glaswol aanbrengen en vast tapen

U kunt nu de glaswol achter de rachels aanbrengen. Zorg ervoor dat alle matten goed passend op elkaar aansluiten. Sluit de naden tussen de glaswoldekens ook zeer goed af met tape, zodat het één geheel wordt.

Stap 7: Daarna kunt u alles afwerken

In veruit de meeste gevallen kiest men ervoor om de isolatie af te werken met gipsplaten, of op de manier die u zelf het mooist vindt.

Home Solution kan voor u uw dak isoleren met glaswol

Bent u er echter toch niet helemaal gerust in, en doet u voor de isolatie van uw dak graag beroep op een vakman? Neem dan contact op met het deskundige team van Home Solution. Wij voorzien u graag van uitgebreide informatie en een prijsopgave op maat.

Interesse in glaswolisolatie? Vraag een gratis offerte aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie