• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie, airco en isolatie

Waarom is een waterkering in de muur belangrijk?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Waarom is een waterkering in de muur belangrijk?

Waarom is een waterkering in de muur belangrijk?

Vochtproblemen worden op vele manieren veroorzaakt, maar in veruit de meeste gevallen gaat het om vocht dat van buiten naar binnen komt. Denk aan problemen met de gevel zoals doorslaand vocht of opstijgend vocht. Of kelder gerelateerde vochtproblemen zoals binnendringend sijpelwater en grondwater.

In al deze gevallen hadden de vervelende gevolgen van het vochtprobleem deels of helemaal voorkomen kunnen worden, wanneer er een waterkering in de muren aanwezig was geweest. Hierdoor had het vocht uw interieur helemaal niet kunnen bereiken, was het tevens niet in de muren getrokken en was uw huis kortom droog gebleven. Daarom leggen wij in dit artikel het nut van een waterkering aan u uit.

Wat is een waterkering precies?

Natuurlijk wilt u graag weten, wat een waterkering precies is. Welnu, dit betreft een speciaal membraan dat in muren kan worden geplaatst. Meestal gaat het ofwel om een kelderwand, of een spouwmuur. Dit membraan vangt als het ware vocht op, waarna het vocht via de noppen in het membraan wordt afgedreven uit de muur. Daarna wordt het vocht doorgaans middels een pomp richting de afvoer gepompt en afgevoerd. Op die manier kan het vocht niet meer in uw wanden terecht komen.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor deskundig advies

Een waterkering in de muur van uw kelder

Vooral kelderruimten hebben veel baat bij het plaatsen van een waterkering. Dit wordt in veel gevallen gecombineerd met het plaatsen van zogeheten kelderdrainage. Dit houdt in, dat de bestaande muren en oppervlakken in uw kelder helemaal gestript worden. Daarna worden één voor één verschillende water werende afdichtingslagen geplaatst, waartussen het noppenmembraan wordt gezet.

Indien bijvoorbeeld grondvocht in contact treedt met uw kelderwanden, komt het in het noppenmembraan terecht en wordt vanuit daar afgevoerd onder de keldervloer door. Met een pompsysteem en een sensor wordt op gezette tijden continu een hoeveelheid vocht afgevoerd, zodat het opvanggootje nooit volloopt. Uw kelder blijft zodoende te alen tijde droog en fris.

Een waterkering in de spouwmuur

Een andere plek waar een waterkering veel nut kan hebben, is uw spouwmuur (indien u deze heeft, sommige oudere woningen beschikken niet over een spouwmuur). Dit is de muur ter hoogte van de begane grond, die eigenlijk uit twee muurtjes bestaat met een beetje ruimte ertussen. De reden hiertoe is, dat opstijgend vocht een halt toe wordt geroepen omdat de buitenmuur geen contact maakt met de binnenmuur en vocht dus ook niet.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor deskundig advies

Maar helaas kan overbrugging soms alsnog voor vocht in de binnenmuren zorgen. Dit is de situatie, waarbij het pleisterwerk binnen diep genoeg zit om toch in contact te treden met grondvocht en daardoor worden de binnenmuren alsnog nat. Door een waterkering te plaatsen tussen beide muurtjes, voorkomt u 100% dat vocht in aanraking komt met de binnenmuur.

Home Solution kan voor u een waterkering aanbrengen in iedere muur

Heeft u last van vocht in de kelder? Of misschien op de begane grond? En leidt dit tot opstijgend vocht en andere vervelende gevolgen? Dan kan een waterkering voor u dé oplossing betekenen. Ons team van Home Solution komt graag bij u langs om de situatie aan een grondige inspectie te onderwerpen, waarna we u precies kunnen vertellen wat voor u de beste oplossing is.
Bel ons via het gratis nummer 0800/26.004 of maak vrijblijvend een afspraak met u om de situatie te inspecteren. Hierna kunnen we u de beste methode voorstellen en definitief komaf te maken met vocht.

Download onze infogids: Eerste hulp bij vocht in huis

Last van vocht in huis? Ontdek in onze gratis gids hoe u zelf vochtproblemen kunt opsporen en herkennen.
Naam*
E-mail*

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie