• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Luchtontvochtiger: hoe werkt het en helpt het tegen vocht?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Luchtontvochtiger: hoe werkt het en helpt het tegen vocht?

Luchtontvochtiger: hoe werkt het en helpt het tegen vocht?

Indien u in huis een te hoge relatieve luchtvochtigheid hebt, dan kan zowel uw woning als u zelf hier erg onder lijden. Een hoge vochtigheidsgraad werkt namelijk allerlei problemen in de hand, zoals vochtige muren en weke materialen. Daarnaast is vochtige lucht niet goed voor uw gezondheid. U kunt last krijgen van allergieën, nies- en hoestbuien en vermoeidheid.

Om de lucht minder vochtig te krijgen, kunt u een speciaal apparaat kopen dat men een luchtontvochtiger noemt. Deze verwijdert het teveel aan waterdamp uit de lucht, zodat uw leefklimaat binnenshuis op een gezond peil blijft.

In dit artikel bieden wij wat meer informatie over luchtontvochtigers en hoe deze precies functioneren.

Vochtproblemen in huis? Vraag uw gratis vochtanalyse aan →Contacteer ons voor deskundig advies

Waarom is het belangrijk om de lucht te ontvochtigen?

Wanneer de lucht in huis te vochtig is, dan bestaat de kans op condensatieproblemen. Condensatie treedt op, wanneer enigszins warme en vochtige lucht in contact komt met een kouder oppervlak.

De waterdamp in de lucht wordt dan weer vloeibaar: dit proces wordt condenseren genoemd. Hierdoor zullen oppervlakken continu vochtig blijven en dit tast de kwaliteit van uw woning aan.

Ook is vochtige lucht niet fijn om de hele tijd in te ademen. U kunt zich lusteloos en moe voelen en ook last krijgen van duizeligheid en hoofdpijn. Gaat de condensatie gepaard met schimmelvorming?

Dan kunt u door het inademen van schimmelsporen nog meer klachten krijgen, vooral aan uw luchtwegen. Zorg er dus altijd voor, dat de relatieve luchtvochtigheid niet te hoog is.

Hoe kunt u de luchtvochtigheid in huis meten?

Om de luchtvochtigheid in uw woning te kunnen meten, kunt u een hygrometer aanschaffen. Dit is een apparaat dat meet, hoeveel waterdamp de lucht bevat. Vooral voor natte ruimten zoals de badkamer en keuken is een dergelijk apparaat geen overbodige luxe. U weet dan altijd of de lucht in huis gezond en fris is. U kunt een hygrometer al vanaf ongeveer 15 euro kopen.

Hoe werkt een luchtontvochtiger?

Een luchtontvochtiger is een elektrisch apparaat, dat een teveel aan waterdamp uit de lucht filtert. Een luchtontvochtiger zuigt als het ware vochtige lucht naar zich toe, waarna deze in een verdamper terecht komt. Het vocht dat wordt onttrokken aan de lucht wordt opgevangen in een waterbak. U kunt er ook voor kiezen, om een ontvochtiger direct op een afvoerleiding aan te sluiten. Dan hoeft u de luchtontvochtiger nooit te legen.

De overgebleven gefilterde lucht gaat daarna ook nog via een condensator, die de lucht op kamertemperatuur terug brengt. Daarna wordt de ontvochtigde lucht weer de ruimte ingevoerd. Er zijn meerdere soorten luchtontvochtigers, elk met een nadruk op een specifieke functie. De vier meest bekende lichten wij hieronder voor u toe.

Vochtproblemen in huis? Vraag uw gratis vochtanalyse aan →Contacteer ons voor deskundig advies

Luchtontvochtigers die grote ruimten ontvochtigen

Er zijn luchtontvochtigers te koop die precies aanduiden hoeveel m3 u ermee kunt ontvochtigen. Deze luchtontvochtigers zijn vooral geschikt voor grote ruimten, omdat u dan zeker weet dat ze over voldoende capaciteit beschikken.

Luchtontvochtigers die zeer snel ontvochtigen

U kunt er ook naar kijken, hoe snel een luchtontvochtiger vocht uit de lucht onttrekt in een ruimte. Elke ontvochtiger kan maar een bepaalde hoeveelheid waterdamp uit de lucht filteren, maar sommige apparaten zijn net wat sneller. Dit is handig voor kleinere ruimten en natte ruimten.

Luchtontvochtigers voor een specifieke luchtvochtigheidsgraad

Er zijn tevens luchtontvochtigers beschikbaar, waarbij u precies de vochtigheidsgraad kunt instellen. Een ideale relatieve luchtvochtigheid binnenshuis is tussen 40% en 60%. Maar bepaalde ruimten kunnen andere behoeften hebben, zoals een broeikas. Met deze typen ontvochtigers kunt u de lucht precies zo vochtig houden als nodig is.

Luchtontvochtigers die ook de lucht reinigen

Als laatste verdienen de luchtontvochtigers die ook de lucht reinigen een vermelding. Deze halen niet alleen vocht uit de lucht, maar ook stof en vuil met een speciaal filter. Dit is perfect voor mensen die allergisch zijn en voor een fris klimaat in huis.

Home Solution kan uw huis weer vochtvrij maken

Diverse vochtproblemen vragen om variërende oplossingen. Natuurlijk kunnen wij u adviseren over de beste luchtontvochtiger in uw woning.

Maar wij kunnen ook een uitgebreid onderzoek bij u thuis uitvoeren, waarbij wij precies in kaart brengen met welke vochtproblemen u te kampen heeft en welke methoden dit het beste bestrijden. Wilt u graag persoonlijk advies? Contacteer ons dan meteen.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie