• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Kelderventilatie: de oplossing tegen condens in de kelder

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Kelderventilatie: de oplossing tegen condens in de kelder

Kelderventilatie: de oplossing tegen condens in de kelder

Condensatie kan op veel plekken in huis zorgen voor enorme problemen. Het begint weliswaar onschuldig; een nat plekje hier en daar op de muur. Maar eer er eenmaal wat tijd is verstreken, kunnen deze kleine natte plekken ontaarden in complete wanden die vochtig zijn. Dit is uiteraard niet bijzonder goed voor de constructie van uw pand. Uw kelder heeft hier zeer snel last van, want de meeste kelders beschikken over geen of gebrekkige ventilatiemogelijkheden.

Om een zwakke en verouderde kelder te voorkomen, kunt u het beste zorgen voor afdoende ventilatiemogelijkheden. Kelders hebben veelal geen ramen of deuren die u open kunt zetten voor wat frisse lucht, dus een mechanisch ventilatiesysteem is voor kelders doorgaans de enige optie.

In dit artikel kunt u meer lezen over kelderventilatie en hoe deze oplossing condens in de kelder vermijdt.

Ventilatie laten installeren? Vraag uw gratis offerte aan →Contacteer ons voor deskundig advies

Hoe ontstaat condensatie in de kelder?

Kelders hebben, meer dan andere ruimten, last van een hoge luchtvochtigheidsgraad. Omdat kelders door grondwater zijn omgeven zal de lucht al gauw bedompt en klam zijn in een kelder. Tel daarbij op dat een kelder vaak geen openingen naar buiten heeft waardoor vochtige lucht niet kan ontsnappen. Hierdoor blijft de vochtige lucht hangen en condenseert tegen de muren en het plafond aan.

Dit komt, omdat waterdamp weer vloeibaar wordt wanneer het in contact treedt met koude lucht of oppervlakken. Een kelderwand zal vaak kouder zijn dan de temperatuur in de kelder, waardoor dit water dus op de muren blijft zitten.

Na verloop van tijd raken de wanden zo verzadigd met water, dat het vocht zelfs hoger gelegen verdiepingen kan bereiken. Dan is er sprake van opstijgend vocht. U doet er daarom goed aan, om uw kelder zo droog mogelijk te houden.

Hoe werkt kelderventilatie?

Met een mechanisch kelderventilatiesysteem lost u condensatieproblemen in één handeling geheel op. Een mechanisch ventilatiesysteem voert namelijk continu vochtige lucht af naar buiten, terwijl er tegelijkertijd schone en droge lucht naar binnen wordt gezogen.

Ventilatie laten installeren? Vraag uw gratis offerte aan →Contacteer ons voor deskundig advies

Zo houdt u een gezond leefklimaat in uw kelder, waardoor uw de kelder ook voor veel meer doeleinden kunt gebruiken. Bijvoorbeeld als opslagruimte, kantoor of bibliotheek.

U kunt kiezen uit een breed aanbod aan ventilatiesystemen, de meest populaire voor de kelder zijn ventilatiesystemen C en D.

ventilatie in de kelder Home Solution

  • Een ventilatiesysteem C voert vochtige lucht mechanisch af, de frisse lucht komt via roosters binnen in de kelder. Indien uw kelder een stukje boven de grond uitsteekt, dan is dit een optie.
  • Bij een ventilatiesysteem D wordt de lucht zowel mechanisch aan- als afgevoerd, waardoor dit systeem het meeste wordt gekozen voor kelders. U hoeft zich nooit meer druk te maken over condens, want de luchtvochtigheid zal op een goed peil blijven.
  • We krijgen soms ook de vragen of airco in de kelder zinvol is en of de plaatsing van de pomp daar eventueel kan. Lees er meer over in ons artikel over airco in de kelder.

Home Solution maakt komaf met condensatieproblemen

Indien u graag persoonlijk en deskundig advies wilt voor het kiezen van kelderventilatie, dan bent u bij Home Solution natuurlijk aan het juiste adres. Wij kunnen uw kelder inspecteren en bekijken, welke systemen optioneel kunnen worden geïnstalleerd. Daarna kiezen wij samen met u het beste systeem en plaatsen deze voor u. Benieuwd naar de mogelijkheden? Contacteer ons gerust voor meer informatie.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie