• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Airco in de kelder? Wanneer is dat nuttig + andere ventilatiemogelijkheden

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Airco in de kelder? Wanneer is dat nuttig + andere ventilatiemogelijkheden

Airco in de kelder? Wanneer is dat nuttig + andere ventilatiemogelijkheden

De kelder wordt vaak gebruikt als extra opbergruimte of stockeringsruimte voor oude spullen die je niet meer vaak gebruikt. Als je spullen wilt blijven opbergen in de kelder, is het zeker aangeraden om een ventilatiesysteem te overwegen. Maar welk systeem is het meest geschikt voor een ruimte zoals de kelder?

Waarom een ventilatiesysteem in je kelder plaatsen?

In een kelder is de luchtvochtigheid meestal een stuk hoger dan in de rest van de woning. Zonder ventilatieoplossingen kan de luchtvochtigheidsgraad stijgen tot maar liefst 100 procent. Veel vocht zal vervolgens zorgen voor vervelende vochtproblemen zoals schimmels. Schimmels zijn verzot op vochtige kelders en zullen zich dus zeker beginnen te ontwikkelen als de lucht in je kelder erg vochtig is.

Meer info of gratis offerte voor ventilatie of airco? →Contacteer ons vrijblijvend

Ventilatiemogelijkheden voor in de kelder

Ventilatieysteem A: natuurlijke toevoer én afvoer

In een kelder is het regelmatig openen van ramen niet erg evident. Op een volledig natuurlijke manier met ventilatieroosters ventileren kan zeker helpen, maar voldoet vaak niet om het vocht volledig uit je kelder te houden.

Ventilatiesysteem B: natuurlijke invoer, mechanische afvoer

Bij dit systeem wordt er op een mechanische manier verse buitenlucht ingevoerd en verlaat de vervuilde lucht de kelder op natuurlijke wijze via ventilatieroosters. Als je echt zeker wilt zijn van je stuk, moet je dit ventilatiesysteem combineren met luchtontvochtiger. Er zal namelijk nog steeds condens ontstaan op de ramen wegens het temperatuurverschil.

Ventilatiesysteem C: mechanische toevoer, natuurlijke afvoer

Dit soort ventilatie zorgt op een natuurlijke manier voor verse lucht in de ruimte, maar zal vervuilde lucht mechanisch afvoeren. Ook bij deze ventilatie zal zal je nog steeds last hebben van condensvorming als dit niet gecombineerd wordt met luchtontvochtiger.

Ventilatiesysteem D: mechanische toevoer- én afvoer

Dit systeem zorgt voor zowel mechanische gestuurde invoer van verse lucht als afvoer van vervuilde lucht op mechanische wijze. Hiermee kan je ook zorgen voor vochtsensoren die de luchtvochtigheid altijd in de gaten houden.

Meer info of gratis offerte voor airco? →Contacteer ons vrijblijvend

Plaats je lucht-lucht-warmtepomp liever niet in de kelder

Omdat er in de kelder veel meer plek is, plaatsen velen hun lucht-luchtwarmtepomp in deze ruimte. Zo’n pomp haalt gebruikt namelijk de lucht in zijn omgeving om een ruimte in het huis te verwarmen of te verfrissen. Wil je een kamer in huis opwarmen? Dan zal de kelder dus ijskoud worden als de warmtepomp zijn werk begint te doen.

Ga je een ruimte koeler maken? Dan neemt de pomp alle koele lucht uit de kelder en zal je kelder logischerwijs opwarmen. Als je echt niet anders kan dan de pomp in de kelder te installeren, raden we ook aan om voor een ventilatiesysteem te kiezen. Hier hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan vast.

Welke is het meest geschikt voor jouw kelder?

Heeft je kelder last van vochtproblemen of wil je liever voorkomen dan genezen? Praat vrijblijvend met een van de experts van Home Solution over jouw situatie. Zij helpen je graag verder met al je prangende vragen en zoeken samen met jou naar de geschikte oplossing. Contacteer ons nu of maak een afspraak!

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie