• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Geen vochtige kelder meer dankzij een goede ventilatie in de kelder

Bent u in het bezit van een kelder of kruipruimte, maar gebruikt u deze weinig? Misschien omdat u merkt dat de spullen die u daar opslaat na een tijdje wat muffig worden? Of zelfs vochtig? Grote kans dat u met vochtproblemen in uw kelder te maken heeft. Dit is helemaal niet vreemd, aangezien kelders vanwege hun ondergrondse ligging erg gevoelig zijn voor verschillende vochtproblemen.

Spring snel naar: Ventilatie en kelderdichting - Hoe uw kelder ventileren -  Prijs voor ventilatie in de kelder

Eén van de meest voorkomende reden hiervoor is een gebrek aan ventilatiemogelijkheden. Indien u wilt dat een ruimte een goed binnenklimaat heeft met een gezonde luchtvochtigheid, dan moet deze ruimte structureel voorzien worden van frisse buitenlucht. Dit is ventilatie in de kelder. Gebeurt dit niet? Dan bestaat het risico dat vocht en vochtproblemen in de ruimte vrij spel krijgen.

Ventilatie nodig in uw kelder? Vraag uw gratis analyse aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Wat is de ideale luchtvochtigheid?

Een gezonde luchtvochtigheid wordt uitgedrukt in een percentage. Het gaat dan exact om de relatieve luchtvochtigheid in een ruimte, die in feite gewoon aangeeft hoeveel waterdamp de lucht op dat moment bevat. De ideale luchtvochtigheid in een binnenruimte ligt tussen 40% en 60%. Is de luchtvochtigheid hoger, dan bevat de lucht dus teveel waterdamp.

Dit fenomeen is helemaal niet ongebruikelijk. Denk bijvoorbeeld maar aan de damp die ontstaat bij het nemen van een douche. U kunt daarna condens op de spiegel waarnemen of ruiten, omdat de waterdamp zich heeft vastgehecht aan de gladde en koude oppervlakken in de ruimte. Gaat dit proces echter lang en structureel door, dan zal de waterdamp zich niet enkel aan ramen en spiegels hechten, maar ook aan andere oppervlakken. En daar schuilt het probleem. Dan is het tijd voor kelderventilatie.

Een natte kelder kan leiden tot meer vochtproblemen

Een kelder is van nature al gevoelig voor vocht, omdat een kelder onder grondwaterniveau ligt. Regent het een tijdje hevig, dan kunt u te maken krijgen met binnentredend sijpelwater. Ook grondwater kan uw kelder binnentreden. Gecombineerd met een gebrek aan ventilatie, zorgt dit voor een continu natte kelder waar de oppervlakken al gauw verzadigd zullen raken met het aanwezige vocht.

Wat er dan gebeurt, is dat het vocht naar boven zal stijgen om daar drogere plekjes te vinden, die nog niet geheel verzadigd zijn. Dit wordt opstijgend vocht genoemd. Het drooghouden van uw kelder is dus niet alleen van invloed op de conditie van uw kelder, maar van uw gehele woning. Niet in de laatste plaats omdat een kelder tevens het fundament van uw woning vormt. Zorgen voor voldoende ventilatiemogelijkheden in uw kelder lost veelal de meeste vochtproblemen in één keer op.

Ventilatie in combinatie met kelderdichting of kelderdrainage

Soms zijn de vochtproblemen in de kelder zo groot dat het niet zal volstaan om alleen maar beter te ventileren. In dat geval zorgen we ook voor een kelderdichting waarbij we de keldervloer voorzien van een waterdichte laag cement. Is er een groot probleem met optrekkend grondvocht? Dan gaan we over tot een kelderdrainage om de kelder droog te krijgen.

Ventilatie nodig in uw kelder? Vraag uw gratis analyse aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Hoe uw kelder ventileren?

Aangezien een kelder over het algemeen geen ramen of deuren heeft die naar buiten openen, zult u een mechanisch ventilatiesysteem moeten installeren om de kelder van adequate aan- en afvoer van frisse lucht te voorzien. Ventilatiesystemen bestaan in vele soorten en typen.de meest populaire ventilatiesystemen zijn van het type C en D. Het verschil in de soorten schuilt in de wijze waarop verse lucht wordt aan- en afgevoerd.

  • Bij een ventilatiesysteem C gebeurt dit deels op natuurlijke wijze middels roosters.
  • Bij ventilatiesystemen D gaat dit geheel mechanisch.

1. Ventilatieroosters plaatsen

Wilt u het budgetvriendelijk aanpakken? Dan zijn ventilatieroosters in uw kelder de eerste optie om te bekijken. Dan zit u met een ventilatiesysteem C met natuurlijke luchtafvoer via de roosters die ofwel in de deur, bij het keldervenster of op de wand worden gemonteerd. Bij kleinere kelders is dit meestal voldoende om te verluchten. Een ventilatierooster kost in aankoop niet zo veel. Er kruipt natuurlijk wel wat werk in de plaatsing, afhankelijk van het aantal roosters.

2. Mechanische ventilatoren plaatsen

Voor een ventilatiesysteem D heb je draaiende ventilatoren nodig die de lucht afvoeren naar buiten toe. Deze kelderventilatie is iets duurder om aan te kopen en te plaatsen, maar is wel beter geschikt voor middelgrote en grote kelders waarvoor natuurlijke afvoer niet wenselijk is.

3. Werken met een luchtontvochtiger

Een luchtontvochtiger is een toestel dat constant vocht uit de lucht haalt in de kelder. Er zijn mobiele luchtontvochtigers of vaste installaties. Luchtontvochtigers werken met een pomp die naar boven of naar buiten toe moet kunnen lopen om lucht af te voeren. Dit is meestal een oplossing voor kelders waar geen roosters of ventilatoren kunnen worden geplaatst.

Prijs voor ventilatie in de kelder

Ventilatiesysteem Systeem Prijs
Ventilatieroosters C +- 30 EUR voor één rooster
Ventilator
D
+- 300 EUR
Luchtontvochtiger 100 à 500 EUR
Ventilatie + kelderdichting vanaf 5.000 EUR

Indien u wilt weten welk ventilatiesysteem het beste in uw kelder past, dan raden wij aan een vakman in te schakelen om de situatie onder de loep te nemen. Home Solution komt graag bij u langs om uw kelder grondig te inspecteren door middel van een gratis vochtdiagnose, waarna wij u precies kunnen vertellen waardoor uw vochtproblemen zijn ontstaan en hoe u ze kunt verhelpen. Natuurlijk kunnen wij u ook uitgebreid adviseren met betrekking tot de keuze voor een ventilatiesysteem.

Contacteer ons vandaag nog voor uw vrijblijvende diagnose. Bel gratis op het nummer 0800/26.004

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie