• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Huiszwam bestrijding

Hoe huiszwam in uw kelder bestrijden?

Heeft u al enige tijd last van vocht in uw kelder en heeft u sinds kort bruine of rode vlekken op uw keldermuren opgemerkt? Dan bestaat de kans dat u te maken heeft met huiszwam in uw kelder. De huiszwam is een schimmelsoort, maar wijkt van de meeste andere schimmelsoorten af door zijn opvallende grootte. Waar andere schimmels zichtbaar zijn als donkere plekken op de muren, is de huiszwam nog het meest vergelijkbaar met de paddenstoel, vanwege zijn overduidelijk zichtbare vruchtlichaam.

Misschien dat u zelfs helemaal geen weet hebt van vochtproblemen in uw kelder, en u ineens huiszwam opmerkt. Niet alle vochtproblemen zijn even duidelijk waarneembaar, waardoor mensen soms jarenlang in een huis wonen zonder te weten dat er iets aan de hand is. Het is echter raadzaam altijd alert te zijn voor vochtproblemen, aangezien uw huis hierdoor op meerdere fronten schade kan ondervinden. De huiszwam is een zeer specifieke vorm van schade, die zowel u als uw woning geen goed doet.

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Waarom gaat de huiszwam samen met vochtproblemen?

De huiszwam is een type schimmel. Schimmels kunnen enkel goed gedijen op zeer vochtige plekken. Vocht is immers de voornaamste voedingsbron voor schimmels, en dus ook voor de huiszwam. Is er in uw woning sprake van vochtige oppervlakken, dan zullen schimmelsporen zich hierop nestelen en zich vervolgens vermenigvuldigen. Dit proces gaat redelijk snel. U kunt dus ineens tekenen van huiszwam waarnemen terwijl dit kort geleden nog niet zo was.

Wat is de huiszwam en is de huiszwam gevaarlijk?

De huiszwam is een typerende schimmelsoort, die een kenmerkend vruchtlichaam bezit. Dit vruchtlichaam is rond of ellipsvormig en heeft een rood tot bruine kleur. Het vruchtlichaam zit vast aan zogenaamde schimmeldraden, die u in tegenstelling tot het vruchtlichaam niet kunt zien. Deze schimmeldraden nestelen zich in een bepaald oppervlak of materiaal en zorgen voor voeding waarmee het vruchtlichaam kan groeien.

Het zijn met name de schimmeldraden die een risico voor u en uw woning vormen, omdat ze zich steeds dieper in materialen nestelen en vocht uit oppervlakken zuigen. Als gevolg hiervan raken steeds grotere delen van uw woning aangetast, zowel door het vocht als door de huiszwam. Oppervlakkige materialen zoals behang en verf zullen slijten en loslaten, metselwerk kan broos en poreus worden. Maar het is met name hout dat ernstig kan worden beschadigd, omdat hout zal rotten en week worden. Doet u niet snel iets aan de huiszwam, dan loopt u het risico dat u volledige houten onderdelen van uw woning zult moeten vervangen.

Daarnaast is de huiszwam ook erg schadelijk voor uw gezondheid. Heeft u al last aan uw ademhaling? Dan zullen verschillende symptomen alleen meer verergeren. Ook kan u last krijgen van huidirritatie en andere huidaandoeningen. 

Vraag uw gratis vochtdiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Wat kunt u doen tegen de huiszwam?

De huiszwam kunt u uiteraard door een gespecialiseerde firma laten verwijderen, maar de huiszwam echt bestrijden kan alleen door het aanpakken van het vochtprobleem dat de vorming van huiszwam in de eerste plaats mogelijk heeft gemaakt. Wilt u voorgoed van huiszwam in uw woning af zijn, dan komt Home Solution graag bij u langs om uw woning grondig te inspecteren op mogelijke vochtproblemen. Daarna kunnen wij u helder en concreet uitleggen hoe en wat de huiszwam in de hand werkt, en welke verschillende behandelmethoden er zijn. Bel ons vandaag nog voor een afspraak maken. Wij helpen u graag verder.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie