• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Huiszwam bestrijding

Hoe kan huiszwam voorgoed bestreden worden?

Indien uw huis is aangetast door vochtproblemen, dan is het goed mogelijk dat u ook nog eens met een heel scala aan aanverwante gevolgen zult kampen. Materialen raken aangetast door vocht en dit komt de bouwkundige constructie van uw pand helaas niet ten goede. Maar naast het afnemen in kwaliteit van materialen, is er nog een extra gevolg waarvoor u op uw hoede dient te zijn: schimmelvorming. Schimmels bestaan in alle vormen en maten, van microscopisch klein en slechts waarneembaar indien het er veel zijn, tot grotere varianten die erg lijken op de soorten die u ook in het bos kunt terugvinden.

Spring snel naar: Hoe herkent u huiszwam? - Hoe ontstaat de huiszwam? - Waarom moet u de huiszwam bestrijden en verwijderen? - Hoe gaat Home Solution te werk bij de verwijdering van huiszwam?

De Serpula Lacrymans is zo’n grote variant. De huiszwam behoort tot de rijke familie van schimmels en heeft een zeer duidelijke voorkeur voor vochtige en niet te koude omgevingen. De huiszwam is daarnaast ook bekend vanwege de vervelende eigenschap diverse houtsoorten in rap tempo af te breken. De huiszwam overleeft in temperaturen van 3 °C tot 26 °C, dus als u eenmaal huiszwam in huis heeft zal deze niet zo snel uit zichzelf verdwijnen. Ook kan de huiszwam zich uiterst gemakkelijk verspreiden. Vermoedt u dat uw woning last heeft van huiszwam? Dan is het belangrijk snel te handelen.

Vraag uw gratis schimmeldiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Hoe herkent u huiszwam?

Om erachter te komen of u inderdaad last ondervindt van huiszwam, is het natuurlijk handig om te weten waar u precies naar moet zoeken. Een huiszwam beschikt over een zichtbaar en een onzichtbaar deel. Het zichtbare deel van de huiszwam wordt het vruchtlichaam genoemd, dat cirkel- of ellipsvormig is en een roodbruine kleur heeft. Dit is eigenlijk de kern van de huiszwam.

Naast het vruchtlichaam, beschikt de huiszwam over schimmeldraden. Sommige van deze schimmeldraden zijn waarneembaar als witte vlokken op het hout of muuroppervlak. Het onzichtbare gedeelte ervan dringt diep door in het muur- en houtoppervlak. Via deze schimmeldraden zuigt de huiszwam het vocht uit oppervlakken, met name hout, waarna het naar het vruchtlichaam wordt getransporteerd dat dientengevolge steeds groter wordt.

Hoe ontstaat de huiszwam?

Huiszwammen zijn in vrijwel alle gevallen het gevolg van een vochtprobleem of een anderzijds vochtige omgeving. Dit is ook de reden dat ze vaak terug te vinden zijn in oude panden. Ook beschikt de huiszwam net als elke andere schimmel over sporen. Het verspreiden van de sporen zorgt ervoor dat de huiszwam zich steeds verder ontwikkelt. De sporen van de huiszwam lijken op bruin poeder, dit wordt door de huiszwam in de directe omgeving verspreid. Deze sporen leiden ertoe dat besmetting dus op meerdere plekken plaats kan vinden. Voor deze sporen dient u extra voorzichtig te zijn, wanneer u huiszwam wilt bestrijden.

Vraag uw gratis schimmeldiagnose aan →Contacteer ons voor een definitieve oplossing

Waarom moet u de huiszwam bestrijden en verwijderen?

Huiszwammen tasten zeer uiteenlopende materialen in uw huis aan, zoals hout-, metsel- en pleisterwerk. Mineralen zoals ijzer en calcium worden ook uit metsel- en pleisterwerk getrokken, als bron voor het afbreken van hout. Dit tast logischerwijs de stabiliteit van deze materialen aan. Na verloop van tijd kan de kwaliteit van materialen dusdanig achteruit gaan, dat uw woning hierdoor te lijden heeft.
Daarnaast heeft de huiszwam ook een negatieve invloed op de luchtkwaliteit, zoals elke schimmel. Ademhalingsproblemen kunnen voor komen als gevolg van huiszwammen. Ook dienen mensen met bepaalde allergieën voorzichtig te zijn wanneer er huiszwammen in de directe omgeving zijn.

Hoe gaat Home Solution te werk bij de verwijdering van huiszwam?

Om er zeker van te zijn dat u inderdaad te kampen heeft met huiszwam, komen onze specialisten zo snel als mogelijk bij u langs om de situatie aan een inspectie te onderwerpen. Nadat we alles hebben onderzocht, kunnen we u exact vertellen in welk stadium het probleem met huiszwammen zich bevindt en ook hoe de huiszwam in uw woning terecht is gekomen. Het onderliggende probleem aanpakken is namelijk minstens zo belangrijk, om in de toekomst niet weer met huiszwammen geconfronteerd te worden. Hierna zullen we direct starten met het verwijderen van de aanwezige huiszwammen.

Wacht niet te lang met het uitroeien van huiszwammen. Hoe langer u ermee wacht, hoe meer sporen de huiszwam kan verspreiden en daardoor kan de huiszwam op termijn ook op plekken komen, die in eerste instantie niet waren aangetast.
Heeft u het vermoeden dat uw huis last heeft van huiszwammen? Neem dan snel contact met ons op om het probleem zo snel mogelijk te verhelpen.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie