• Home Solution: Specialisten in vochtbestrijding, ventilatie en HVAC

Hoe kies je de juiste verwarmingsinstallatie voor je nieuwbouw of renovatie?

Klanten getuigen

Product

Wij lieten zowel binnen- als buitenshuis werken uitvoeren door Home Solution. Beide opdrachten verliepen vlot van bij het verkennend gesprek tot en met het einde van de werken. Zeker aan te bevelen.

Vera Fransen Hofstade

Hoe kies je de juiste verwarmingsinstallatie voor je nieuwbouw of renovatie?

Hoe kies je de juiste verwarmingsinstallatie voor je nieuwbouw of renovatie?

De verwarmingsinstallatie is een bijzonder belangrijk deel van je woning. Wie van plan is om een bestaande verwarmingsinstallatie te renoveren of een nieuw verwarmingssysteem moet kiezen voor een nieuwbouwproject, denkt daar dus beter goed over na. Er zijn verschillende opties, maar de Vlaamse wetgeving legt wel regels op. Hoe kies je dus de juiste verwarmingsinstallatie voor je nieuwbouw of renovatie?

Interesse in een verwarmingssysteem? Maak vrijblijvend een afspraak →Contacteer ons voor een gratis offerte

Een cv-ketel op gas behoort stilaan tot het verleden

De centrale verwarming op stookolie of gas behoort stilaan tot het verleden. Sinds 1 januari 2022 mag je bij renovaties geen stookolieketel meer plaatsen indien er een aardgasnet aanwezig is. Bij nieuwbouwwoningen is het verboden. Maar ook aardgas wordt aan banden gelegd. Vanaf 2025 mag je bij nieuwbouwwoningen ook geen aardgas meer gebruiken. Voor renovatieprojecten behoort een verwarmingsinstallatie op aardgas wel nog steeds tot de mogelijkheden.

Ben je dus van plan om een verwarmingsinstallatie op aardgas te renoveren, dan kan dat. Je kiest dan wel beter voor een condensatieketel. De hoogrendementsketel voldoen in de toekomst nog maar moeilijk aan de energienormen.

Renovatie of nieuwbouw: warmtepompen zijn de toekomst

Welke verwarmingsinstallatie kies je dan wel? De warmtepomp is de nieuwe norm wat verwarmingsinstallaties betreft. Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, het grondwater of de diepe ondergrond. Een systeem op elektriciteit versterkt de opgehaalde warmte vervolgens en verspreidt warme lucht of warm water door je woning. We onderscheiden drie soorten warmtepompen.

De lucht-lucht warmtepomp is eigenlijk hetzelfde als een klassieke airco. Alleen gebruik je dit systeem vooral om te verwarmen. Het systeem haalt warmte uit de buitenlucht en verspreidt die warmte via een binnenunit in je woning.

De lucht-water warmtepomp haalt eveneens warmte uit de buitenlucht, maar die warmte wordt gebruikt om water op te warmen dat dan via vloerverwarming of radiatoren door je woning gevoerd wordt. Dit systeem laat je ook toe om sanitair water te verwarmen.

Een geothermisch systeem is, tot slot, een warmtepomp die gevoed wordt door aardwarmte uit de bodem. Voor de rest werkt het op dezelfde manier als een lucht-water warmtepomp. We kunnen dat systeem met collectoren op een tweetal meter onder het gazon plaatsen of, nog beter, diepteboringen uitvoeren. Dit is een dure, maar bijzonder betrouwbare verwarmingsinstallatie.

Verder bestaan er ook nog warmtepompboilers. Dat zijn systemen die je enkel kan gebruiken om sanitair water op te warmen. Deze boiler haalt eveneens warmte uit de buitenlucht en kan daarmee water opwarmen tot ongeveer 50 graden. Via elektriciteit kan de temperatuur opgetrokken worden tot 65 graden. Een mooi alternatief voor een boiler op aardgas.

Niet elk renovatieproject leent zich tot hernieuwbare verwarmingssystemen

Ben je van plan om een grondige energetische renovatie door te voeren, dan laat je fossiele brandstoffen dus beter achterwege. Ze worden binnenkort verboden bij nieuwbouwprojecten. Een woning met een verwarmingsinstallatie op aardgas zal in de nabije toekomst steeds meer waarde verliezen. Het is dan dus een goed idee om naar milieuvriendelijke verwarmingsinstallaties (warmtepompen) te kijken.

We moeten wel een belangrijke kanttekening maken. Warmtepompen werken op elektriciteit en zijn enkel efficiënt wanneer de woning goed geïsoleerd is. Is de schil van je woning niet geïsoleerd volgens de huidige normen, dan stel je de installatie van een warmtepomp beter nog even uit. Het systeem zal dan zo veel energie moeten gebruiken om de woning warm te houden, dat je energiefactuur alsnog erg hoog zal uitvallen.

Wie de verwarmingsinstallatie van zijn woning wil renoveren, denkt dus beter eerst aan isoleren. Dat geldt overigens voor elk renovatieproject. Pas daarna kan je de warmtepomp overwegen. Een gascondensatieketel is dan een mooie tussenstap.

Home Solution installeert het verwarmingsinstallatie in jouw renovatie- of nieuwbouwproject

Ben je op zoek naar het beste verwarmingssysteem voor jouw renovatie of nieuwbouw? Warmtepompen zijn de beste optie. Wij helpen je graag om de juiste keuze te maken volgens je actuele verwarmingsnoden, de geldende regels en je verbruik. Onze expert komt graag vrijblijvend bij je langs om de situatie in kaart te brengen en een offerte op te maken. Contacteer ons snel voor een afspraak.

Een vraag of advies nodig? Contacteer ons

Vraag onze specialist om hulp, vrijblijvende offerte of analyse.

Contacteer ons voor een blijvende oplossing mét garantie